KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Najlepsza gęsina - 5 kulinarnych propozycji

Opublikowano 08.11.2019 r.
Tradycją staropolskiej kuchni była gęsina. Szczególnie w Wielkopolsce jadano ją w dniu 11 listopada. To bardzo wartościowe, choć ciągle jeszcze niedoceniane mięso. Warto włączyć je do swojego menu ze względu na zawartość białka, kwasów omega oraz cennych witamin i minerałów. Poznaj 5 przepisów na pyszne dania z gęsiny.

Krupnik na gęsinie

Składniki:

  • 2 gęsie udka
  • 2 gęsie skrzydła
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 pietruszka
  • 2 duże marchewki
  • kawałek selera
  • 1 por
  • 4 liście kapusty
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 300 g pieczarek
  • 60 g kaszy jęczmiennej
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka suszonego kopru
  • świeża natka pietruszki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania: udka i skrzydła z gęsi opłukać w gorącej wodzie, włożyć do dużego garnka, posolić i zalać zimną wodą. Zagotować, zmniejszyć płomień, dodać ziele angielskie i liście laurowe i gotować około 40 minut na małym ogniu. Po tym czasie wyjąć mięso i oddzielić od kości, a do mięsnego wywaru dodać opaloną nad palnikiem cebulę, pokrojone w kostkę ziemniaki, drobno pokrojone liście kapusty i por, marchew pokrojoną w półplasterki oraz seler i pietruszkę startą na tarce. Gotować jeszcze 25 minut na wolnym ogniu. Obrać pieczarki, pokroić w plasterki i dusić je na łyżce masła na rozgrzanej patelni razem z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Na koniec doprawić solą, lubczykiem, koperkiem i pieprzem i razem z mięsem oraz kaszą dodać do zupy. Kiedy kasza będzie miękka, doprawić krupnik na gęsinie solą i pieprzem. Zupę podawać posypaną natką pietruszki.

 

Filet z gęsi na owocowo-dyniowej chmurce

Składniki:

  • 2 filety z gęsi
  • 200 g dyni
  • 1 cebula
  • 2 jabłka
  • garść żurawiny
  • 2 łyżki smalcu z gęści
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżeczka natki pietruszki

 

Sposób przygotowania: filet z gęsi umyć i osuszyć na papierowym ręczniku, a następnie natrzeć solą, majerankiem i natką pietruszki i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia przełożyć ją do naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 90 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim mięso na pół godziny. Na patelni rozpuścić gęsi tłuszcz, podsmażyć na nim drobno poszatkowaną cebulkę i zarumienić, jabłko obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Miąższ dyni również pokroić w kostkę. Przestygnięty filet z dyni pokroić na plastry. Do zeszklonej cebulki dodać dynię, jabłko oraz garść żurawiny, wlać pół szklanki wody i dusić kilkanaście minut pod przykryciem. Na talerzu ułożyć „chmurkę” z dyni, jabłek i żurawiny. Na górze ułożyć kawałek fileta z gęsi. Posypać natką pietruszki. Doskonale smakuje z ziemniakami.

 

Pyszna wątróbka z gęsi

Składniki:

  • 500 g wątróbki z gęsi
  • 2,5 szklanki mleka
  • 3 duże cebule
  • 3 łyżki smalcu gęsiego
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka piwa
  • tymianek
  • 2 jabłka
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania: wątróbkę umyć, osuszyć i oczyścić z błon. Włożyć do miseczki i zalać mlekiem. Pozostawić na dwie godziny, by uzyskać łagodniejszy smak. Pokroić na mniejsze plastry, posolić i panierować podobnie jak kotlety, czyli – w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej.  Na rozgrzanej patelni rozpuścić gęsi smalec, pokroić pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy się zarumieni, wyłożyć na talerz i na tym samym tłuszczu delikatnie zarumienić pokrojone w plastry jabłka. Również wyjąć je na talerz. Następnie podsmażyć panierowane wątróbki gęsie z obu stron. Do usmażonej wątróbki dodać cebulę i jabłka, przyprawić do smaku i podlać szklaną piwa. Zaczekać aż odparuje i podawać z np. z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.

 

Drożdżowe pierożki z gęsiną

 

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka ciepłej wody

Składniki na farsz:

  • gęsie mięso z rosołu
  • 2 marchewki z rosołu
  • 1 por
  • pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania: najpierw przygotować farsz. W tym celu drobno poszatkować białą część pora i podsmażyć ją do zarumienienia. Zmielić mięso, marchew, podsmażoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki i doprawić do smaku. Następnie z podanych wyżej składników wyrobić ciasto drożdżowe, rozwałkować i wykrawać kółka przy pomocy szklanki. Nakładać na nie łyżkę farszu, zagnieść i ułożyć na blaszce posmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pierogi posmarować rozbełtanym jajkiem i piec przez 20 minut w 180 stopniach.

 

Mięso z gęsi w sosie śliwkowym

Składniki:

  • 2 piersi z gęsi
  • 2 łyżki miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 1 seler
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 1,5 szklanki rosołu
  • 1 gruszka
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania: przygotować marynatę, w tym celu do miski wycisnąć sok z cytryny, połączyć go z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, miodem oraz solą i pieprzem. Piersi z gęsi umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić na mniejsze porcje. Nasmarować marynatą i pozostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc w lodówce. Następnie seler i gruszkę zetrzeć na tarce. Mięso podsmażyć do zarumienienia na patelni i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać startym selerem i gruszką. Powidła śliwkowe połączyć z rosołem i zalać mięso w naczyniu żaroodpornym. Piec przez 60 minut w 200 stopniach.

 

Stare polskie przysłowie głosi, że „najlepsza gęsina na Świętego Marcina” - czyli na 11 listopada - wypróbujcie nasze przepisy i przekonajcie się sami :-)

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj