KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Szafran - właściwości najdroższej przyprawy świata

Opublikowano 16.11.2019 r.
Myśląc o greckich ziołach i przyprawach, raczej pomijamy szafran. A to błąd, bo jest to popularna przyprawa greckiej kuchni, która wykazuje właściwości prozdrowotne. Poznaj kulinarne i zdrowotne właściwości szafranu?

Szafran to najdroższa na świecie przyprawa, która powstaje z kwiatów krokusa o łacińskiej nazwie Crocus Sativus. Na jego wysoką cenę wpływa ręczny zbiór drobnych słupków kwiatowych. Ponadto do uzyskania 45 dag przyprawy potrzeba aż 50 tysięcy kwiatów.

Szafran – jakie dania przyprawić tą przyprawą

Szafran jest popularną przyprawą stosowaną w wielu kuchniach świata. Najczęściej służy do aromatyzowania potraw z kurczaka, ryżu i warzyw. Doskonale komponuje się z owocami morza, świetnie łączy się z sosem cytrynowym. Ma cierpki smak i zapach miodu, z nutką siana i metalicznym posmakiem. Nadaje potrawom pomarańczowej barwy, dlatego jest stosowany przy produkcji wypieków, alkoholi, zup i potraw mięsnych. W Hiszpanii, Iranie i Indiach jest popularną przyprawą do ryżu, choć znajdziemy go również w szwedzkich bułkach szafranowych, marokańskiej mrouzia, włoskim risotto alla milanese czy irańskim Kebab Chelow.

Właściwości szafranu

Ciekawostką jest, że przyprawa ta wykazuje również właściwości lecznicze. Szafran od wieków jest znanym afrodyzjakiem, łagodzi depresje, ma działanie antybakteryjne i wspomagające trawienie. Poznaj jego wyjątkowe właściwości!

1. Silny przeciwutleniacz

Maleńkie kwiatki szafranu są skarbnicą antyoksydantów, które chronią komórki organizmu przed działaniem wolnych rodników i stresem oksydacyjnym. Znajdziemy w nim crocin, crocetin, safranal czy kaempferol. Crocin i crocetin to pigmenty karotenoidowe, które odpowiadają za czerwony kolor szafranu. Działają antydepresyjnie, przeciwzapalnie, wspomagają odchudzanie, zmniejszają apetyt i chronią komórki przed uszkodzeniem.

Safranal nadaje przyprawie wyraźny smak i aromat, ale może również poprawiać nastrój, pamięć i zdolność uczenia. Natomiast znajdujący się w płatkach kwiatów szafranu kaempferol jest związkiem o silnych właściwościach przeciwzapalnych, antydepresyjnych i antynowotworowych.

2. Może działać antynowotworowo

Szafran dostarcza organizmowi silnych przeciwutleniaczy, które neutralizują działanie wolnych rodników i naprawiają uszkodzenia przez nie wyrządzone. Te właściwości sprawiają, że może również działać przeciwnowotworowo, jednak aby potwierdzić tę informację, trzeba przeprowadzić odpowiednie badania.

3. Łagodzi objawy PMS

Zespół napięcia przedmiesiączkowego, to różne objawy emocjonalne i fizyczne, które występują u kobiet. Przeprowadzone badania wykazały, że 30 mg szafranu dziennie może zmniejszać drażliwość i ból oraz obniżyć lęk i poziom kortyzolu, czyli hormonu stresu.

4. Jest znanym afrodyzjakiem

Afrodyzjaki to pokarmy, które zwiększają libido. Okazuje się, że ta popularna przyprawa może być afrodyzjakiem zarówno dla kobiet i mężczyzn.

5. Zmniejsza apetyt i utrzymuje uczucie sytości na dłużej

Przekąski to zgubny nawyk, który może powodować wzrost wagi. Przyprawa ta dodawana do dań znacznie dłużej utrzymuje uczucie sytości w żołądku, a w efekcie zmniejsza apetyt, obwód w talii i wskaźnik masy ciała. Choć nie do końca wiadomo, czy nie jest to działaniem pobocznym, bo prawdopodobnie szafran dzięki poprawie nastroju, zmniejsza chęć do podjadania.

Szafran to przyprawa o subtelnym smaku i aromacie, która doskonale komponuje się z warzywami czy pikantnymi potrawami. Wiele korzyści zdrowotnych sprawia, że warto mieć go wśród zestawu swoich ulubionych przypraw i wzbogacać nim smak przyrządzanych dań.

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj