Bronisze: rozszerza się asortyment warzyw importowanych

Rynek warzyw
Pomidory krajowe zdrożały do poziomu 5-6 zł/kg za czerwone i 6-8 zł/kg za malinowe.
Mimo silnej, tańszej, konkurencji ze strony importowanych z Hiszpanii, Grecji i Albanii podrożały krajowe ogórki spod osłon. Kosztują teraz 7-8 zł/kg, za importowane musimy zapłacić 3,8-5,75 zł/kg.
Zrównały się ceny papryk czerwonych. Krajowe i importowane z Hiszpani w cenie ok. 5-6 zł.
Skoczyły - do 10-13 zł/kg - ceny krajowej fasolki szparagowej.
Stabilne natomiast sa ceny warzyw gruntowych: marchew 0,8-1 zł/kg, cebula krajowa i importowana 1,25 zł/kg, buraki ćwikłowe 0,7-1 zł/kg, seler 1,5-2 z/kg. Niska jest cena pietruszki, a uzależniona jest od jakości korzenia - 1,3-2,5 zł/kg
Krajowi producenci ziemniaków zbliżyli poziom cen do ziemniaków importowanych z Belgii i Holandii. Krajowe kosztują 1,33 zł/kg, importowane natomiast 1,15-1,3 zł.
Kalafior poszybował do ceny 4-5 zł/szt, a kapusta kosztuje natomiast 2-2,5 zł/szt.
Rynek owoców
Nadal wysokie są ceny jabłek. Zaczynają się od 1,33 zł/kg, a kończą na poziomie aż 4 zł/kg za odmianę Reneta Szara. Przeciętna cena to 1,66-2 zł/kg. Jakość oferowanych owoców jest zróżnicowana.
Gruszki krajowe to odmiana Konferencja i Lukas w cenie 2,5-3,5 zł/kg
Śliwki krajowe to już końcówka pochodząca z chłodni. Oferowane są głównie odmiany wielkoowocowe w cenie 5-6 zł/kg. Na rynku są też śliwki importowane z Mołdawii. Jest to śliwka w typie węgierki, a jej cena sięga 5-6 zł/kg.
O pomarańcze rozszerzył się asortyment cytrusów z Hiszpanii. Kosztują one około 5 zł/kg. Mandarynki z dużą rozbieżnością - od 4 do 8,5 zł/kg. Jest również duża podaż tureckich grapefruitów w cenie 4 zł/kg i cytryn 4,5 zł/kg.
Źródło: Rynek Hurtowy Bronisze
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|