"Poznaj nasze KGW" Koło Gospodyń Wiejskich w Łącku
Koło działa od grudnia 2018 r. Na dzień dzisiejszy jest nas 22 panie. Pomysł utworzenia KGW zrodził się w naszych głowach już wcześniej, bo w marcu 2018 r. Cieszy nas, że nasz początek zbiegł się z uchwaleniem ustawy o kołach gospodyń wiejskich, bo szybko mogłyśmy skorzystać z nowej możliwości i zarejestrować nasze KGW. Dofinansowanie z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa to duża pomoc dla kół. Nam pomogło skompletować niezbędne akcesoria do gotowania, do wyposażenia kuchni. Kolejne dofinansowanie chcemy w części przeznaczyć na buty, dzięki którym nasz strój będzie już kompletny. Inwestujemy w koło, bo chcemy się rozwijać. Ja jako przewodnicząca piszę też różne projekty, aby zdobyć dofinansowanie na naszą działalność, np. do Urzędu Gminy, Powiatu czy Województwa Małopolskiego. Dzięki pozyskanym środkom organizujemy np. różne warsztaty – opowiada Pani Maria Cedzidło.
Pamiętają o tradycji
Na początku nasze spotkania odbywały się cyklicznie raz w miesiącu, ale ze względu na dużą ilość imprez, festynów, konkursów oraz warsztatów kulinarnych, spotykamy się nawet co tydzień. Dużym zainteresowaniem cieszyły się przygotowane przez nas warsztaty dla seniorów. Dla Klubu Seniora w Łącku co tydzień przygotowywałyśmy różne dania, m.in. placki ze smalcem czy kluski ziemniaczane. Cel był taki, aby przygotować tradycyjne smaki Łącka, aby zrobić seniorom przyjemność, przypomnieć, to, co jadło się kiedyś. Na Dzień Dziecka z kolei babcie przyszły z wnukami, wtedy przygotowałyśmy ciasteczka przepuszczane przez maszynkę – takie jak robiono za dawnych lat. Było smacznie, wesoło i gwarno – wspomina Pani Maria. - Odwiedzamy też przedszkolaków, gotujemy dla nich różne pyszności. Dla dzieci to również duża przyjemność, bo chętnie uczestniczą w takich zajęciach, pomagają, a później ze smakiem zajadają.
Flmik z wizyty gospodyń u przedszkolaków zobaczysz TUTAJ.
Nasze Koło ma na celu zachowanie regionalnych tradycji i potraw, dlatego też angażujemy się w przywrócenie dawnych zwyczajów np. kiszenia kapusty, pieczenia chleba, placków, czy skubania pierza - wyliczają gospodynie. - Z naszymi smakołykami bardzo chętnie się wystawiamy, byłyśmy np. na kiermaszach świątecznych organizowanych przez Gminny Ośrodek Kultury oraz na VII Zjeździe Sądeczan w Starym Sączu, Święcie Kwitnącej Jabłoni i Festynie Rodzinnym w Łącku, a także na otwarciu Klubu Seniora oraz na Małopolskim Festiwalu Smaku.
Skubanie pierza
Zima to dobry czas na naukę
Przez okres zimowy chcemy robić rożne kursy. Ważne jest dla nas, żeby cały czas się dokształcać i rozwijać swoje umiejętności. Od listopada bieżącego roku bierzemy udział w projekcie "Kariera” - podniesienie umiejętności komputerowych i "Kariera zawodowa" - kurs florystyczny. Kursy będą trwały 3 miesiące i zakończą się certyfikatem. Dzięki nim zdobędziemy nowe kwalifikacje. Zima to dobry czas na naukę, bo już wiosną czeka na nas praca w sadach, ponieważ rejon łącki to przede wszystkim tradycje sadownicze – mówi Pani Maria.
Powstanie Koła umożliwiło wielu kobietom wyjście z domu, zaangażowanie się w sprawy społeczności lokalnej, ujawnienie umiejętności kulinarnych i manualnych. Dzięki spotkaniom możemy się dobrze bawić, ale też dzielić wiedzą, przekazaną od naszych babć i mam, które są kopalnią wiedzy – podsumowuje przewodnicząca KGW Pani Maria.
Czas poznać przysmak od Pań z KGW w Łącku, czyli strudel z jabłkami.
STRUDEL Z JABŁKAMI
Ciasto:
- 1 jajko
- 1 łyżeczka masła
- 1/2 szklanki letniej wody
- 1,5 szklanki mąki
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1 kg jabłek
- 1/3 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 łyżka cynamonu
Przygotowanie:
1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Dobrze wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.
2. W tym czasie przygotować nadzienie. Jabłka pokroić w większą kostkę i wymieszać z bułką tartą, cukrami i cynamonem.
3. Ciasto cienko rozwałkować, a następnie powyciągać rękami na jeszcze cieńsze. Jeśli gdzieś ciasto się przerwie, nie szkodzi.
4. Ciasto przełożyć na serwetkę (będzie się łatwiej zwijać). Na cieście rozłożyć nadzienie, zostawiając 0,5 cm marginesu. Pomagając sobie serwetką, zwinąć ciasto i ułożyć na natłuszczonej blaszce.
Wariant 2 Można też ciasto podzielić na 2 równe części, rozwałkować cienko i powyciągać. Na blasze rozłożyć 1 część ciasta, nadzienie jabłkowe i przykryć drugą częścią ciasta. Wierzch ciasta polać roztopionym masłem (3 łyżki masła).
5. Piec przez około 45 min w temp. 180 st. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i zajdać ze smakiem :-)
W galerii poniżej zamieszczamy więcej zdjęć z działalności Koła Gospodyń Wiejskich w Łącku - zachęcamy także do odwiedzenia facebookowej strony KGW.
Fot. KGW w Łącku
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|