Czym jest bioróżnorodność?

Bioróżnorodność – definicje
Ogólna definicja mówi, że bioróżnorodność to zróżnicowane bogactwo form życia występujących na Ziemi, rozmaitość gatunków, genetyczna zmienność wewnątrzgatunkowa, a także rozmaitość wielogatunkowych układów przyrodniczych, tj. ekosystemów i krajobrazów.
Konwencja o bioróżnorodności biologicznej, sporządzona w Rio de Janeiro 5 czerwca 1992 r. różnorodność biologiczną określa następująco: zmienność żywych organizmów zamieszkujących wszystkie środowiska oraz zmienność systemów ekologicznych, których częścią są te organizmy, przy czym tak ujęta zmienność obejmuje różnorodność wewnątrzgatunkową, międzygatunkową i różnorodność ekosystemów.
Termin bioróżnorodność (ang. biological diversity) został stworzony przez Thomasa Lovejoya w 1980 r. Jednak, dopiero po konferencji National Forum on Biological Diversity w 1986 roku pojęcie zostało upowszechnione przez M.W. Rosena i E. Wilsona i powszechnie używane.
Poziomy bioróżnorodności
Bioróżnorodność można rozważać na następujących poziomach:
- bioróżnorodność gatunkowa – czyli zróżnicowanie gatunkowe, rozmaitość wszystkich roślin, zwierząt i mikroorganizmów występujących na Ziemi;
- bioróżnorodność ekologiczna – rozmaitość ekosystemów, krajobrazów, zgrupowań ekologicznych, biocenoz;
- bioróżnorodność genetyczna - rozmaitość genów obecnych w pulach genowych populacji różnych gatunków.
Rolnictwo a bioróżnorodność
Dzisiaj to właśnie człowiek jest głównym sprawcą niekorzystnych zmian, jakie zachodzą w przyrodzie. Na wsiach znikają małe pola uprawne, a w ich miejsce pojawiają się jednogatunkowe łany roślin, rolnicy używają także coraz większego i cięższego sprzętu rolniczego. Wzrasta też zużycie nawozów mineralnych oraz środków ochrony roślin. To wszystko niestety poważnie wpływa na postępująca degradację środowiska. Ważna jest zatem walka o zachowanie bioróżnorodności, a do tego potrzebujemy aktywnego zaangażowania rolników.
Jednym z celów współczesnego rolnictwa musi być ochrona zasobów środowiska, a tym samym różnorodności biologicznej.
Bioróżnorodność w rolnictwie jest związana z różnorodnością gatunków i odmian roślin uprawnych oraz gatunków i ras zwierząt hodowlanych, a także jako bioróżnorodność roślin i zwierząt dzikich, które towarzyszą produkcji rolnej.
Bez wątpienia rolnictwo musi być prowadzone w sposób bezpieczny i przyjazny dla środowiska. Najbardziej idę tę wpiera rolnictwo ekologiczne, które produkuje żywność bez użycia nawozów sztucznych, syntetycznych środków ochrony roślin, bez antybiotyków, hormonów wzrostu i gmo. W efekcie otrzymujemy zdrową i bezpieczną żywność, przy jednoczesnym zachowaniu walorów środowiska naturalnego. Warto pamiętać, że każdy rolnik może wesprzeć różnorodność biologiczną. O dobrych praktykach, które można wdrożyć we własnym gospodarstwie przeczytacie w kolejnych artykułach. Musimy nauczyć się tak wspierać i chronić przyrodę, żeby móc czerpać korzyści z bioróżnorodności.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|