KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
22 listopada 2019

Jak myć owoce i warzywa, aby usunąć z nich pestycydy?

Zdrowa dieta oznacza jedzenie mnóstwa warzyw i owoców. Co zrobić, jeśli nie mamy możliwości zakupu ekologicznych warzyw i owoców? W jaki sposób umyć kupione w markecie warzywa i owoce, by usunąć z nich pestycydy?

Jednym ze sposobów na ograniczenie ilości szkodliwych pestycydów w spożywanych produktach jest zakup ekologicznych warzyw i owoców, najlepiej u lokalnego rolnika. Jednak niestety nie zawsze jest taka możliwość. Czasami produkty ekologiczne są niedostępne, a czasami bio i eko warzywa oraz owoce są kilka razy droższe. Fakt ten sprawia, że nie każdy może sobie pozwolić na ich zakup w dużych ilościach.

Dlaczego pestycydy znajdują się w owocach i warzywach?

Są to naturalne lub syntetyczne substancje stosowane do ochrony roślin uprawnych do zwalczania szkodliwych owadów, gryzoni, szkodników, roztoczy, wirusów, bakterii i chwastów. Ale pestycydy mogą powodować zatrucia, przyczynić się do zachorowań na choroby przewlekłe takie jak rak, cukrzyca, wady wrodzone oraz zaburzać pracę enzymów i hormonów.

Wiele pestycydów może pozostawać na owocach i warzywach, a w efekcie trafiają do naszych domów i organizmów. W związku z tym trzeba je myć przed jedzeniem.

Specjalne środki do mycia owoców i warzyw

W sklepach można znaleźć mydła i detergenty do mycia warzyw i owoców. Ale okazuje się, że wcale nie musimy kupować żadnych specjalistycznych preparatów. Przetestowane przez University of Maine płyny do mycia owoców były mniej skuteczne niż zwykła woda z kranu. W jaki sposób zatem myć warzywa i owoce, aby usunąć z nich pestycydy?

Umyj dokładnie!

Najlepiej włożyć zakupione warzywa i owoce do miski lub zlewu, wlać wodę, dodać odrobinę octu i soli kuchennej. Namaczać je w ten sposób przez 20 minut. Nie trzeba się obawiać, bo żadne warzywo czy owoc nie będzie miał octowego zapachu ani smaku. Okazuje się, że zwykła woda usuwa niektóre pestycydy. Natomiast warzywa i owoce, takie jak ziemniaki, cytrusy czy jabłka najlepiej wyszorować, używając do tego szczoteczki do mycia warzyw i owoców. Choć przeprowadzone na Uniwersytecie Massachusetts badanie potwierdziło, że więcej pestycydów usuniemy, myjąc jabłka w wodzie i sodzie oczyszczonej. Warto podkreślić, że mycie owoców i warzyw powinno trwać około 15 minut.

Wysusz warzywa i owoce

Jeśli chcesz przechowywać zakupione w markecie owoce i warzywa przy dłuższy czas, wówczas po ich umyciu należy je dobrze wysuszyć. Można to zrobić, wykładając je na ręcznik. W ten sposób ograniczamy gromadzenie się na nich mikroorganizmów i nie dopuszczamy do pojawienia się pleśni.

Przechowuj warzywa i owoce w spiżarni lub lodówce

Czyste i suche warzywa można przechowywać w lodówce lub domowej spiżarni i spożywać na bieżąco. Zbyt długie przechowywanie owoców i warzyw może powodować gromadzenie się wilgoci, a w efekcie przyczyniać się do rozwoju bakterii. Warto również pamiętać, by regularnie czyścić wszystkie powierzchnie i przedmioty takie jak stół kuchenny, deska do krojenia czy nóż, które miały kontakt z warzywami i owocami. Dbaj również o czystość dłoni, bo jednym z najczęstszych powodów zatruć pokarmowych są zanieczyszczenia krzyżowe. 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione