KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
19 listopada 2019

„Poznaj nasze KGW” Malinowe Dziewczyny KGW w Wojnowicach

Malinowe Dziewczyny to młode, nowoczesne Koło Gospodyń Wiejskich ze wsi Wojnowice w gminie Czernica na Dolnym Śląsku. Uwielbiają się spotykać – są aktywne, ćwiczą jogę, wyplatają makramy, spotykają się z makijażystkami, a dla swojej małej, lokalnej społeczności organizują m.in. pokazy gotowania, wyprzedaże garażowe i festyny. Zabłysnęły także rewelacyjnym przepisem na ciasto „Malinowa chmurka”, którym podzieliły się z naszymi Czytelnikami.

Jesteśmy młodym kołem gospodyń, utworzyliśmy je dopiero w styczniu tego roku. Nasze KGW to grupa 13 pań, ale cieszymy się, bo zainteresowanie naszą działalnością jest duże i Panie chętnie się dopisują. Mamy nadzieję, że wraz z dalszym rozwojem będzie nas jeszcze więcej – mówi przewodnicząca KGW Pani Martyna Tomsia. 

Skąd się wzięły Malinowe Dziewczyny? 

Pomysł na to, aby koło powstało narodził się przypadkiem na naszej lokalnej grupie facebookowej. Od słowa do słowa, panie stwierdziły, że trzeba działać. I tak utworzyłyśmy Malinowe Dziewczyny – mieszkamy na wsi, w ogródkach mamy maliny, można z nich wytwarzać wspaniałe produkty, maliny są słodkie i pożyteczne – czyli takie jak my - opowiada z uśmiechem Pani Martyna. - Poza tym różowy kolor bardzo odpowiada naszym kobiecym gustom - dodaje.

Ustawa o kołach dała nam nowe możliwości. Jesteśmy pierwszym kołem z terenu naszej gminy, które zarejestrowało się w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Wszystko przebiegło bezproblemowo. Jako pierwsze pozyskałyśmy też dofinansowanie. Dzięki wsparciu finansowemu mogłyśmy rozpocząć naszą działalność, zrealizować cele statutowe, a także zrobić coś dla siebie – bo zorganizowałyśmy też wyjście do teatru - opowiadają gospodynie. 

U nas cały czas coś się dzieje

Nasze Panie mają mnóstwo pomysłów. Jak do tej pory udało nam się zorganizować wielką wyprzedaż garażową dla mieszkańców gminy,  kolejna edycja już wiosną. Wspólnie z sołectwem zorganizowałyśmy festyn "Smacznie, zdrowo i z pasją". Startujemy w konkursach kulinarnych, m.in. na dożynkach gminnych brałyśmy udział w konkursie na najlepszy chleb, w którym uzyskałyśmy drugie miejsce. Reprezentowałyśmy też naszą gminę na dożynkach wojewódzkich. Z okazji Święta Niepodległości w naszej świetlicy wiejskiej odbył się koncert patriotyczny, a my przygotowałyśmy wtedy 101 słodkich babeczek, którymi częstowałyśmy przybyłych gości - opowiada Pani Martyna.

Z Malinowymi Dziewczynami nie ma nudy

Chcemy działać na rzecz mieszkańców naszej wsi. Jedną z inicjatyw jest organizowanie zajęć gimnastycznych dla pań. To cykl zajęć „Aktywna środa z Malinami”. Niedługo startujemy z zajęciami z jogi, a za nami już ciekawe warsztaty z jogi twarzy.  Organizowałyśmy również warsztaty z robienia łapaczy snów. Cieszymy się, że mieszkańcy wsi dobrze nas przyjęli, chętnie uczestniczą w zajęciach, bo nam zależy, żeby wiedzieli o naszej działalności i nas poznali - mówią gospodynie.

Kobiety w naszym kole mają rozmaite talenty. Jedne świetnie gotują, inne szydełkują, a inne doskonale realizują się w zajęciach sportowych. Jedna z pań szydełkuje, inspiruje się koronkami koniakowskimi, sama tworzy piękne rzeczy, zrobiła np. firankę do kuchni. Ma talent i chce się nim z nami dzielić, dlatego wkrótce będzie organizowała dla nas warsztaty z tworzenia bożonarodzeniowych aniołków na szydełku - zapowiada przewodnicząca koła.

A na koniec słodki akcent od Malinowych Dziewczyn, czyli przepis na ich popisowe ciasto "Malinową chmurkę"

To ciasto skradło serca i podniebienia wszystkich tych, którzy mieli okazję go spróbować! 

A zatem....zaczynamy :-)                                                                 

Baza - (ciasto kruche)

Składniki:

  • 3 żółtka
  • 30 g cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła

Co robimy?
Składniki należy wcześniej schłodzić.
Składniki na kruchy spód zagniatamy. Formujemy i lekko spłaszczamy kulę, owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez godzinę. Blachę (najlepiej 23 x 33 cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto należy wyłożyć na dno formy. Następnie trzeba wyrównać całą powierzchnię. Po wyrównaniu, ciasto należy ponownie schłodzić w lodówce przez pół godziny. Po tym ciasto piec w temperaturze 190-200ºC przez około 15-20 minut. Wyjąć, wystudzić.

Warstwa galaretki z malinami

Składniki:

  • 600 g malin najlepiej świeżych, ale mogą być też mrożone
  • 3 malinowe galaretki (każda na 500 ml wody)
  • 3,5 szklanki wrzącej wody

Co robimy?
3 malinowe galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody. Przestudzić, wymieszać z malinami. Jeśli używamy malin mrożonych, to nie musimy ich wcześniej odmrażać. Galaretkę wkładamy do lodówki i odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wykładamy na kruche ciasto i musimy tak przygotowaną galaretkę schłodzić ponownie w lodówce.

Krem śmietankowy z wanilią

Składniki:

  • 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej!!!
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego!!!
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii (ewentualnie 1 laska wanilii, pokruszona)

Co robimy?
Wszystkie składniki wkładamy do miski i ubijamy mikserem do otrzymania gęstego kremu. Krem przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto. 

Beza z migdałami

Składniki:

  • 3 białka, w temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru do wypieków (najlepiej drobnego)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 40 - 50 g płatków migdałów

Co robimy?
Białka ubijać, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej piany. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną.

Wcześniej przygotowaną formę (23 x 33 cm) odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Oprószyć płatkami migdałów.

Piec w temperaturze 140ºC przez około godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, idealnie gdyby była lekko popękana. W razie konieczności można przedłużyć czas pieczenia. Wystudzić.

I na koniec....
Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch układamy bezę. Całość należy schłodzić przez około 4 godziny w lodówce. 

Malinowa chmurka to prawdziwa rozkosz dla podniebienia - doskonale smakuje z filiżanką aromatycznej kawy lub herbaty :-) 

Chcecie wiedzieć, co na bieżąco dzieje się u Malinowych Dziewczyn? Koniecznie zaglądajcie na ich Facebooka!

Fot. archiwum KGW Malinowe Dziewczyny

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione