KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Możliwości rozwoju eksportu polskiej żywności na rynek Izraela

Opublikowano 20.11.2019 r.
Izrael stanowi ważny rynek dla polskiej branży rolno-spożywczej, ale potencjał tamtejszego rynku jest dużo większy. To sprawia, że możliwości rozwoju dla naszych rodzimych przedsiębiorców jest jeszcze sporo. O tym jak je wykorzystać dyskutowano w Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa z udziałem przedstawicieli sektora branży spożywczej i m.in. Zofii Nojszewskiej, Kierownik Zagranicznego Biura Handlowego PAIH w Tel Awiwie czy Sarah-Ann Madi, Radcy Handlowej w Ambasadzie Izraela w Polsce.

Izrael jest ważnym rynkiem dla polskiej branży rolno-spożywczej. W 2018 roku wartość polskiego eksportu na ten rynek wyniosła 219 mln euro, co stanowiło znaczącą wartość wśród krajów pozaunijnych. Głównymi produktami eksportowanymi na rynek Izraela są: wołowina, cukier, przetwory zbożowo-mączne, wody mineralne, produkty mleczne oraz ryby i ich przetwory.

Na temat możliwości dalszego rozwoju eksportu dyskutowano w Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa.

Uczestnicy seminarium mieli możliwość zapoznania się z informacjami na temat sektora rolno-spożywczego oraz potencjału rynkowego Izraela, zagadnieniami dotyczącymi kultury biznesowej oraz prowadzenia działalności gospodarczej w Izraelu przez firmy zagraniczne. Ponadto w drugiej części szkolenia zostały przedstawione informacje na temat możliwości sprzedaży polskich produktów na rynek izraelski oraz kwestie pozyskania certyfikatu koszerności.

W seminarium udział wzięło blisko czterdziestu przedsiębiorców reprezentujących różne sektory branży spożywczej, a także Zofia Nojszewska, Kierownik Zagranicznego Biura Handlowego PAIH w Tel Awiwie, Anna Lengiewicz - Prezes Polsko-Izraelskiej Izby Gospodarczej, Sarah-Ann Madi - Radca Handlowy w Ambasadzie Izraela w Polsce, Natalie Azoulay - Dyrektor Zarządzający w Olforyou International Trading Forwarding.

Pod koniec listopada, w dniach 26-28 listopada, KOWR obecny będzie w trakcie targów Israfood w Tel Awiwie. Będzie to kolejna okazja do zaprezentowania polskiej żywności.

Źródło: KOWR

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO