Możliwości rozwoju eksportu polskiej żywności na rynek Izraela

Izrael jest ważnym rynkiem dla polskiej branży rolno-spożywczej. W 2018 roku wartość polskiego eksportu na ten rynek wyniosła 219 mln euro, co stanowiło znaczącą wartość wśród krajów pozaunijnych. Głównymi produktami eksportowanymi na rynek Izraela są: wołowina, cukier, przetwory zbożowo-mączne, wody mineralne, produkty mleczne oraz ryby i ich przetwory.
Na temat możliwości dalszego rozwoju eksportu dyskutowano w Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa.
Uczestnicy seminarium mieli możliwość zapoznania się z informacjami na temat sektora rolno-spożywczego oraz potencjału rynkowego Izraela, zagadnieniami dotyczącymi kultury biznesowej oraz prowadzenia działalności gospodarczej w Izraelu przez firmy zagraniczne. Ponadto w drugiej części szkolenia zostały przedstawione informacje na temat możliwości sprzedaży polskich produktów na rynek izraelski oraz kwestie pozyskania certyfikatu koszerności.
W seminarium udział wzięło blisko czterdziestu przedsiębiorców reprezentujących różne sektory branży spożywczej, a także Zofia Nojszewska, Kierownik Zagranicznego Biura Handlowego PAIH w Tel Awiwie, Anna Lengiewicz - Prezes Polsko-Izraelskiej Izby Gospodarczej, Sarah-Ann Madi - Radca Handlowy w Ambasadzie Izraela w Polsce, Natalie Azoulay - Dyrektor Zarządzający w Olforyou International Trading Forwarding.
Pod koniec listopada, w dniach 26-28 listopada, KOWR obecny będzie w trakcie targów Israfood w Tel Awiwie. Będzie to kolejna okazja do zaprezentowania polskiej żywności.
Źródło: KOWR
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|