KGW Swojaki i ich przepisy na andrzejkowe smakołyki

KGW Swojaki zostało założone 7 marca 2019 r. Gospodynie właśnie wtedy zarejestrowały koło w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. KGW przewodniczy Pani Małgorzata Łagoda, a jej zastępcą jest Pani Anna Zaprawa.
My jako nowe koło dostałyśmy bardzo fajne możliwości. Dzięki dofinansowaniu z ARiMR mogłyśmy kupić najpotrzebniejsze rzeczy na rozpoczęcie naszej działalności. Niestety nie mamy jeszcze swojego stałego miejsca spotkań, na razie widujemy się w naszych domach. Do Koła należy siedemnaście kobiet w różnym wieku, najmłodsza ma 27 lat, a dwie najstarsze 68 lat. Są to wspaniałe kobiety, które pomimo obowiązków domowych i pracy znajdują czas na wspólne spotkania i wyjazdy. Przynależność do Koła jest dla nas odskocznią od życia codziennego i monotonii – opowiada Pani Małgorzata, przewodnicząca koła.
Część z nas to młode mamy, pierwsze wspólne inicjatywy pojawiły się właśnie w przedszkolu, zrobiłyśmy np. kwiatki na Dzień Kobiet dla nauczycielek i dziewczynek. I od tego się zaczęło – skrzyknęłyśmy się, stwierdziłyśmy, ze razem możemy coś ciekawego zrobić. Stwierdziłyśmy, że utworzenie koła to świetny pomysł. Początki były zatem spontaniczne – wspomina dziś Pani Małgorzata.
KGW Swojaki działa śpiewająco
KGW Swojaki lubi sobie podśpiewywać, dlatego jeździmy do Domu Kultury w sąsiedniej miejscowości i tam uczęszczamy na lekcje śpiewu. Śpiewamy przede wszystkim na gminnych uroczystościach, bo wszystko rozpoczęło się właśnie od gminnych dożynek, kiedy pan z Domu Kultury zaproponował ułożenie przyśpiewki. My oczywiście podchwyciłyśmy pomysł i utworzyłyśmy przyśpiewkę o gminie, radnych, nauczycielach, strażakach… kilkanaście zwrotek. Od tego się zaczęło, teraz chodzimy na próby raz w miesiącu. Śpiewałyśmy nawet w Poznaniu podczas tegorocznej Bitwy Regionów. Śpiewanie to dla nas przyjemność, dobra rozrywka, robimy to przede wszystkim dla własnej radości – opowiadają gospodynie.
Panie mają też talenty kulinarne, co potwierdzają pierwsze nagrody i wyróżnienia. Zajęły I miejsca w konkursie kulinarnym ,,Bitwa Regionów’’ 2019 na szczeblu wojewódzkim, dzięki czemu ,,Swojaki’’ jako jedyne KGW reprezentowało województwo lubelskie w ogólnopolskim konkursie ,,Bitwa Regionów’’ w Poznaniu. Popisowym daniem Swojaków jest pyszna kaczka.
To, że znalazłyśmy się wśród 16 najlepszych drużyn w całej Polsce było dla nas dużym wyróżnieniem. Cieszymy się, że nasze smaki trafiają w kulinarne gusta. Zajęłyśmy także I miejsca w konkursie kulinarnym VII Międzygminnego Przeglądu Ludowego w Starym Zamościu 2019 również z naszą kaczuszką – zachwala Pani Małgorzata.
Wszystkie Panie bardzo angażują się w działalność Koła, uczestniczą w większości imprez kulturalnych, organizują kiermasze, warsztaty dla inny Kół Gospodyń Wiejskich. Pomysłów jest mnóstwo.
Organizujemy też spotkania z przedszkolakami, podczas, których opowiadamy o działalności koła, tradycjach regionu oraz o wsi Tarzymiechy. Dołączamy się także do ogólnopolskich akcji, takich jak ,,Sprzątanie Świata” oraz wspomagamy charytatywnie ludzi potrzebujących – mówią gospodynie.
KGW SWOJAKI ma dla naszych Czytelników kulinarną niespodziankę - kilka przepisów na andrzejkową imprezę.
Zaczynamy od ekspresowej naleweczki ;-)
Nalewka cytrynowa
- 0,5 l soku z cytryny
- 0,25 l czystej wódki
- 0,25 l spirytusu
- 1,5 szkl. ciepłej wody połączyć z 2 szkl. cukru, dokładnie wymieszać
Wszystkie składniki połączyć, wymieszać i odstawić. Można spożywać już na drugi dzień.
Ciasteczka imprezowe "Kocie oczka" 
- 25 dag mąki
- 8 dag cukru pudru
- 15 dag margaryny
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- dżem lub marmolada
Mąkę z margaryną posiekać, dodać proszek do pieczenia. Żółtka utrzeć lub dobrze roztrzepać z cukrem pudrem, dodać do mąki i wyrobić ciasto. Odstawić na 30 min do lodówki, po czym rozwałkować i wycinać ciasteczka (połowa całych kółek, a druga połowa krążków z dziurką). Piec 20 minut w 180 st. C. Po przestudzeniu ciasteczka sklejamy marmoladą (smarujemy marmoladą całe kółko, na które kładziemy krążek z dziurką).
Sałatka andrzejkowa - warstwowa
Sałatkę układamy następującymi warstwami:
1. ser biały(rożek)
2. majonez
3. tuńczyk z oleju kawałki(puszka)
4. majonez
5. cebula pokrojona w kosteczkę
6. majonez
7. kukurydza(puszka)
8. majonez
9. ser żółty starty tarce
Sodziaki pod pierzyną grochową z kaczką w kapuście
(potrawa, która wygrała wojewódzki konkurs kulinarny ,,Bitwa Regionów” w 2019 roku)
Kaczka w kapuście:
- 4 kacze udka
- 1 mała kapusta czerwona
- 2 cebule czerwone
- sól, pieprz
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
- 5 ziarenek jałowca
- 1 szkl. czerwonego wina wytrawnego
- kilka kropel octu jabłkowego
Sodziaki:
- 3,5 szkl. mąki
- 2 jajka
- 2 łyżeczki sody
- 2szkl. zsiadłego mleka
- 1 płaska łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki cukru
Pierzyna grochowa:
- 0,5 kg łupanego grochu
- marchew
- pietruszka
- 3 ząbki czosnku
- pół kostki masła
- pieprz, sól
Sposób przyrządzenia:
Udka natrzeć solą i pieprzem, piec ok. 20 minut w 180° C bez przykrycia. Upieczone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wytopionym tłuszczu podsmażyć poszatkowaną kapustę i cebulę. Wino, żurawinę, dżem, jałowiec i ocet zagotować. Kapustę przełożyć do udek i zalać gorącym wywarem z wina. Połączyć wszystkie składniki, dusić w piekarniku do miękkości w 180° C.Zagniatamy ciasto na sodziaki, rozwałkowujemy na grubość około 1cm, wycinamy kształty szklanką i smażymy. Gotujemy do miękkości groch, marchew, piertuszkę, doprawiając solą i pieprzem. Dodajemy czosnek i masło. Warzywa rozgniatamy na jednolitą masę. Placki po usmażeniu obtaczamy w masie grochowej i podajemy z kaczką w kapuście.
Smacznego! I udanych andrzejek :-)
Chcecie śledzić na bieżąco działalność KGW Swojaki w Tarzymiechach Trzecich? Koniecznie zajrzyjcie na ich Facebooka. To wyjątkowe koło wyjątkowych kobiet :-)
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|