KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

KGW Swojaki i ich przepisy na andrzejkowe smakołyki

Opublikowano 18.11.2019 r.
Panie z KGW Swojaki nie boją się nowych wyzwań, są sympatyczne, uśmiechnięte i zawsze służą pomocą. Koło działa od kilku miesięcy, a już na swoim koncie ma szereg osiągnięć. Poznajcie KGW Swojaki! Gospodynie z naszymi Czytelnikami dzielą się również rewelacyjnymi przepisami na andrzejkowe smakołyki.

KGW Swojaki zostało założone 7 marca 2019 r. Gospodynie właśnie wtedy zarejestrowały koło w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. KGW przewodniczy Pani Małgorzata Łagoda, a jej zastępcą jest Pani Anna Zaprawa. 

My jako nowe koło dostałyśmy bardzo fajne możliwości. Dzięki dofinansowaniu z ARiMR mogłyśmy kupić najpotrzebniejsze rzeczy na rozpoczęcie naszej działalności. Niestety nie mamy jeszcze swojego stałego miejsca spotkań, na razie widujemy się w naszych domach. Do Koła należy siedemnaście kobiet w różnym wieku, najmłodsza ma 27 lat, a dwie najstarsze 68 lat. Są to wspaniałe kobiety, które pomimo obowiązków domowych i pracy znajdują czas na wspólne spotkania i wyjazdy. Przynależność do Koła jest dla nas odskocznią od życia codziennego i monotonii – opowiada Pani Małgorzata, przewodnicząca koła. 

Część z nas to młode mamy, pierwsze wspólne inicjatywy pojawiły się właśnie w przedszkolu, zrobiłyśmy np. kwiatki na Dzień Kobiet dla nauczycielek i dziewczynek. I od tego się zaczęło – skrzyknęłyśmy się, stwierdziłyśmy, ze razem możemy coś ciekawego zrobić. Stwierdziłyśmy, że utworzenie koła to świetny pomysł. Początki były zatem spontaniczne – wspomina dziś Pani Małgorzata.  

KGW Swojaki działa śpiewająco

KGW Swojaki lubi sobie podśpiewywać, dlatego jeździmy do Domu Kultury w sąsiedniej miejscowości i tam uczęszczamy na lekcje śpiewu. Śpiewamy przede wszystkim na gminnych uroczystościach, bo wszystko rozpoczęło się właśnie od gminnych dożynek, kiedy pan z Domu Kultury zaproponował ułożenie przyśpiewki. My oczywiście podchwyciłyśmy pomysł i utworzyłyśmy przyśpiewkę o gminie, radnych, nauczycielach, strażakach… kilkanaście zwrotek. Od tego się zaczęło, teraz chodzimy na próby raz w miesiącu. Śpiewałyśmy nawet w Poznaniu podczas tegorocznej Bitwy Regionów. Śpiewanie to dla nas przyjemność, dobra rozrywka, robimy to przede wszystkim dla własnej radości – opowiadają gospodynie. 

Panie mają też talenty kulinarne, co potwierdzają pierwsze nagrody i wyróżnienia. Zajęły I miejsca w konkursie kulinarnym ,,Bitwa Regionów’’ 2019 na szczeblu wojewódzkim, dzięki czemu ,,Swojaki’’ jako jedyne KGW reprezentowało województwo lubelskie w ogólnopolskim konkursie ,,Bitwa Regionów’’ w Poznaniu. Popisowym daniem Swojaków jest pyszna kaczka.

To, że znalazłyśmy się wśród 16 najlepszych drużyn w całej Polsce było dla nas dużym wyróżnieniem. Cieszymy się, że nasze smaki trafiają w kulinarne gusta. Zajęłyśmy także I miejsca w konkursie kulinarnym VII Międzygminnego Przeglądu Ludowego w Starym Zamościu 2019 również z naszą kaczuszką – zachwala Pani Małgorzata.  

Wszystkie Panie bardzo angażują się w działalność Koła, uczestniczą w większości imprez kulturalnych, organizują kiermasze, warsztaty dla inny Kół Gospodyń Wiejskich. Pomysłów jest mnóstwo.

Organizujemy też spotkania z przedszkolakami, podczas, których opowiadamy o działalności koła, tradycjach regionu oraz o wsi Tarzymiechy. Dołączamy się także do ogólnopolskich akcji, takich jak ,,Sprzątanie Świata” oraz wspomagamy charytatywnie ludzi potrzebujących – mówią gospodynie.

 

KGW SWOJAKI ma dla naszych Czytelników kulinarną niespodziankę - kilka przepisów na andrzejkową imprezę.

Zaczynamy od ekspresowej naleweczki ;-)

Nalewka cytrynowa

  • 0,5 l soku z cytryny                                     
  • 0,25 l czystej wódki
  • 0,25 l spirytusu
  • 1,5 szkl. ciepłej wody połączyć z 2 szkl. cukru, dokładnie wymieszać

Wszystkie składniki połączyć, wymieszać i odstawić. Można spożywać już na drugi dzień.

 

 

 

Ciasteczka imprezowe "Kocie oczka"                  

  • 25 dag mąki
  • 8 dag cukru pudru
  • 15 dag margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dżem lub marmolada

Mąkę z margaryną posiekać, dodać proszek do pieczenia. Żółtka utrzeć  lub dobrze roztrzepać z cukrem pudrem, dodać do mąki i wyrobić ciasto. Odstawić na 30 min do lodówki, po czym rozwałkować i wycinać ciasteczka (połowa całych kółek, a druga połowa krążków z dziurką). Piec 20 minut w 180 st. C. Po przestudzeniu ciasteczka sklejamy marmoladą (smarujemy marmoladą całe kółko, na które kładziemy krążek z dziurką). 

 

 

 

 

Sałatka andrzejkowa - warstwowa

Sałatkę układamy następującymi warstwami:

1. ser biały(rożek)
2. majonez
3. tuńczyk z oleju kawałki(puszka)
4. majonez
5. cebula pokrojona w kosteczkę
6. majonez
7. kukurydza(puszka)
8. majonez
9. ser żółty starty tarce

 

Sodziaki pod pierzyną grochową z kaczką w kapuście

(potrawa, która wygrała wojewódzki konkurs kulinarny ,,Bitwa Regionów” w 2019 roku)

Kaczka w kapuście:

  • 4 kacze udka
  • 1 mała kapusta czerwona
  • 2 cebule czerwone
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • 5 ziarenek jałowca
  • 1 szkl. czerwonego wina wytrawnego
  • kilka kropel octu jabłkowego

Sodziaki:

  • 3,5 szkl. mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sody
  • 2szkl. zsiadłego mleka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki cukru

Pierzyna grochowa:

  • 0,5 kg łupanego grochu
  • marchew
  • pietruszka
  • 3 ząbki czosnku
  • pół kostki masła
  • pieprz, sól

Sposób przyrządzenia:
Udka natrzeć solą i pieprzem, piec ok. 20 minut w 180° C bez przykrycia. Upieczone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wytopionym tłuszczu podsmażyć poszatkowaną kapustę i cebulę. Wino, żurawinę, dżem, jałowiec i ocet zagotować. Kapustę przełożyć do udek i zalać gorącym wywarem z wina. Połączyć wszystkie składniki, dusić w piekarniku do miękkości w 180° C.

Zagniatamy ciasto na sodziaki, rozwałkowujemy na grubość około 1cm, wycinamy kształty szklanką i smażymy. Gotujemy do miękkości groch, marchew, piertuszkę, doprawiając solą i pieprzem. Dodajemy czosnek i masło. Warzywa rozgniatamy na jednolitą masę. Placki po usmażeniu obtaczamy w masie grochowej i podajemy z kaczką w kapuście.

Smacznego! I udanych andrzejek :-)

 

Chcecie śledzić na bieżąco działalność KGW Swojaki w Tarzymiechach Trzecich? Koniecznie zajrzyjcie na ich Facebooka. To wyjątkowe koło wyjątkowych kobiet :-)

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO