KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
29 listopada 2019

"Poznaj nasze KGW" Koło Gospodyń Wiejskich w Chludowie

Świetnie gotują, mają przeróżne talenty, organizują wspaniałe imprezy i warsztaty, a do tego prowadzą zespół artystyczny. O kim mowa? To oczywiście Koło Gospodyń Wiejskich w Chludowie.

Koło Gospodyń Wiejskich w Chludowie (gmina Suchy Las, powiat poznański) istnieje nieprzerwanie od 1956 r. Gospodynie oraz Gospodarze Koła uczestniczą we wszystkich uroczystościach oraz wydarzeniach w Chludowie.

Chcemy promować naszą wieś i integrować jej mieszkańców. Mamy ciekawe pomysły i uważamy, że warto to wykorzystać – opowiada przewodnicząca KGW w Chludowie Pani Irena Markiewicz. - Na dzień dzisiejszy Koło liczy 24 osoby, w tym mamy trzech panów. Przy kole działa też zespół artystyczny Chludowska Mazelonka – śpiewamy, wystawiamy bajki satyryczne, ostatnio np. z okazji Dnia Niepodległości, będziemy też kolędować. Uwielbiamy występować przed publicznością, daje nam to mnóstwo radości. 

Panie w naszym Kole świetnie gotują, dlatego wspaniałymi smakołykami wzbogacamy przeróżne imprezy. Jedną z nich jest słynna Parafiada, w tym roku szykowałyśmy m.in. żurek, smalec, gofry, wytrawne muffiny. Nasze umiejętności kulinarne zostały również docenione w konkursie „Słodkie Smaki Regionów” w Tulcach, ponieważ nasze koło zdobyło 3 miejsce – opowiadają gospodynie.  Ważnym wydarzeniem są dla nas także dożynki. Z tej okazji panie z KGW nie tylko gotują, ale także plotą wieniec dożynkowy, przygotowują korowód, jak również ozdabiają wjazdy do wsi, kościół i plac przy ul. Rynek, gdzie odbywa się ta wspaniała uroczystość. KGW angażuje się także przy organizowaniu przez OSP w Chludowie Dnia Matki i Dnia Dziecka. 

Obudź w sobie Master Szefa razem z gospodyniami

Z inicjatywy członkiń koła, zorganizowaliśmy także warsztaty kulinarne dla dzieci "Obudź w sobie Master Szefa"– cieszą się one ogromnym zainteresowaniem – mówi przewodnicząca KGW. - Mali kucharze przez cały rok uczyli się przygotowywania posiłków, gotowania i pieczenia. Szykowałyśmy rożne potrawy, chciałyśmy pokazać dzieciom jak zdrowo się odżywiać. One bardzo chętnie uczestniczą w takich zajęciach, bo to połączenie nauki z zabawą. Gościem specjalnym warsztatów był także finalista programu Master Chef Mateusz Krojenka – mali kucharze byli pod wrażeniem i bardzo cieszyli się,  że mogą gotować pod okiem znanej osoby. Przed nami jeszcze ostatnie warsztaty – tym razem z pieczenia pierników. Będziemy je piekły według naszych tradycyjnych receptur, a potem dekorowały razem z dziećmi.

Jesteśmy zgranym kołem – nasze gospodynie i nasi gospodarze chętnie się spotykają. Są to często spotkania tematyczne. Lubimy spędzać wspólnie czas, np. z okazji Dnia Mamy miałyśmy przesympatyczne spotkanie przy kawie, ciastach połączone z wykładem o pielęgnacji skóry. W naszym kole chcemy się rozwijać, dzielić wiedzą i doświadczeniem. Poza tym ukoronowaniem naszej ciężkiej pracy, a przy okazji przypieczętowaniem rejestracji Koła w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa był nasz wyjazd integracyjny. Spędziliśmy rewelacyjny weekend w Karpaczu – cieszymy się, że mogliśmy też zrobić coś dla siebie – opowiada Pani Irena.


Chcemy, aby o naszej miejscowości i kole było głośno, dlatego regularnie w lokalnym miesięczniku pojawiają się informacje o naszej działalności. Dla nas ważne jest, aby mieszkańcy wsi zaczęli się integrować i wspólnie spędzać czas. Mamy nadzieję, że nasze Koło będzie miało w tym swój udział – podsumowują gospodynie. 

 

I tradycyjnie na koniec kulinarna niespodzianka :-)

Przepis na swojskiego kurczaka nadziewanego

Składniki:

  • kurczak wyluzowany (tj. bez kości) 1 szt.
  • 1/2 kg wątróbki
  • 1 jajko
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czerwona słodka papryka
  • natka zielonej pietruszki

Sposób przygotowania:
Kurczaka natrzeć solą, posypać przyprawami i odstawić. Wątróbkę rozdrobnić widelcem lub pokroić w drobną kostkę. Przyprawić przyprawami, dodać jajko, bułkę, natkę pietruszki i dokładnie wyrobić. Kurczaka nafaszerować przyprawioną wątróbką, spiąć wykałaczkami i ułożyć w żaroodpornym naczyniu z przykryciem. Piec w piekarniku w temperaturze 180-190 stopni Celsjusza przez około 2 godziny. Smacznego!

Zachęcamy również do odwiedzenia KGW Chludowo na Facebooku.

Fot. archiwum KGW Chludowo

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione