KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
16 lutego 2021

3 przepisy na śledzie, które musisz wypróbować!

Szukasz ciekawych i oryginalnych przepisów na śledzie? Mamy dla Ciebie coś pysznego! Sprawdź!

Śledzie z rodzynkami i jabłkiem

Składniki:

  • filety śledziowe a la matjas, moczone w wodzie przez ok. 3-4 godziny (w trakcie moczenia kilka razy wylewamy wodę, by pozbyć się nadmiaru soli), a następnie osuszone papierowym ręcznikiem lub ściereczką
  • rodzynki namoczone w koniaku (najlepiej, jeśli nie mamy – to w wodzie)
  • gęsty jogurt naturalny typ grecki lub śmietana 18% (polecam śmietanę)
  • świeży chrzan, starty
  • sól i pieprz do smaku
  • słodkie jabłko
  • cytryna

Sposób przygotowania:
Filety śledziowe wymoczyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Rodzynki namoczyć w koniaku lub w wodzie. Odcedzić i dodać do śledzi. Jabłko obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny. Dodać do śledzi. Następnie dodać świeżo starty korzeń chrzanu, gęsty jogurt naturalny lub śmietanę, sól i pieprz do smaku. Wstawić do lodówki do przegryzienia, najlepiej na całą noc. Smak sosu i śledzi można modyfikować wg własnych upodobań – np. jeśli ma być bardziej ostry dodajemy więcej chrzanu, a słodki – rodzynek i jabłka.

Śledzie w sosie z kurkumą i daktylami

Składniki:

  • filety śledziowe a la matjas, moczone w wodzie przez ok. 3-4 godziny (w trakcie moczenia kilka razy wylewamy wodę, by pozbyć się nadmiaru soli), a następnie osuszone papierowym ręcznikiem lub ściereczką
  • kilka świeżych daktyli
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • kurkuma w proszku
  • chilli
  • czarny pieprz
  • mały por
  • ogórek kiszony
  • szczypiorek
  • cytryna
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Filety śledziowe wymoczyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Świeże daktyle pozbawić pestki i pokroić na mniejsze kawałeczki. Pora posiekać. Ogórek kiszony pokroić na mniejsze kawałki. Szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki umieścić w dużej misce. Przygotowujemy sos: mieszamy śmietanę z majonezem, dodajemy sporo soku z cytryny i dużo kurkumy (będą bardzo aromatyczne i zdrowe!). Dodajemy chilli, grubo mielony czarny pieprz i ewentualnie sól – w zależności od słoności śledzia – sos ma łączyć w sobie wszystkie smaki – kwaśny (od cytryny), słodki (od daktyli), pikantny (od chilli i pieprzu) i słony od śledzi. Dodatek kurkumy sprawi, że śledzie będą miały orientalny i niesamowity smak i aromat. Wszystko mieszamy, tak by śledzie pokryły się złotym kurkumowym sosem. Wstawiamy do lodówki do przegryzienia, najlepiej na całą noc. Najlepiej smakuje ze zwykłą bułeczką z masłem.

 

Śledzie korzenne piernikowe

Składniki:

  • filety śledziowe a la matjas, moczone w wodzie przez ok. 3-4 godziny (w trakcie moczenia kilka razy wylewamy wodę, by pozbyć się nadmiaru soli), a następnie osuszone papierowym ręcznikiem lub ściereczką
  • śmietana 18%
  • naturalna przyprawa piernikowa
  • sól, pieprz
  • miód
  • chilli
  • cytryna

Sposób przygotowania:
Filety śledziowe wymoczyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Dodać śmietanę, przyprawę piernikową, sól, pieprz, miód, chilli i sok z cytryny do smaku. Wymieszać. Wstawić do lodówki do przegryzienia, najlepiej na całą noc.

Wypróbujcie nasze przepisy, a na pewno znajdziecie swojego ulubionego śledzika :-) 

 

kontakt1.jpg Katarzyna Molak
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione