KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
6 grudnia 2019

Ziemniak odkrywany na nowo - oryginalne przepisy

Lubicie ziemniaczane przysmaki? My bardzo, a szczególnie w nowej, kulinarnej odsłonie. Zobaczcie sami! 

Krokiety ziemniaczane ze szpinakiem

Składniki:

• 250 g ugotowanych ziemniaków
• 50 g szpinaku (sałatkowego)
• szczypta soli i pieprzu
• 1 jajko
• do smażenia masło klarowane
lub olej roślinny
• panierka: 1 jajko, bułka tarta

 

Sposób przygotowania: ziemniaki rozgnieść praską, odparować i przestudzić. Dodać drobno posiekany szpinak, sól, pieprz, jajko i dokładnie połączyć składniki. Formować podłużne krokie-
ty, obtoczyć w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej. Obsmażyć na złoty kolor z każdej strony.
Propozycja podania: sos pieczarkowy lub zasmażane buraczki.

 

Ziemniaki hasselback

Składniki:

• 1 kg ziemniaków (8 niedużych)
• 3 łyżki oliwy
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka soli gruboziarnistej
lub 1/2 łyżeczki drobnoziarnistej
• 1 łyżka masła
• świeży rozmaryn

Sposób przygotowania:  nastawić piekarnik na 250 st. C, grzanie góra/dół. Przygotować naczynie żaroodporne z pokrywką. Ziemniaki dokładnie umyć i wyszorować. Ostrym nożem, na całej długości ziemniaków, zrobić co 2 mm głębokie nacięcia. Do naczynia żaroodpornego wlać 1 łyżkę oliwy. Włożyć rozgniecione ząbki czosnku w łupinkach oraz ziemniaki (nacięciami do góry). Ziemniaki posolić i polać pozostałymi dwoma łyżkami oliwy. Wstawić do piekarnika i piec 30 minut pod przykryciem. Nie wyłączając piekarnika ostrożnie wysunąć i otworzyć naczynie żaroodporne. Po ziemniakach rozsmarować masło i posypać świeży rozmaryn, następnie przewrócić je na drugą stronę (rozcięciem do dołu) i piec dalej kolejne 30 minut pod przykryciem.

 

Knedle ze śliwkami

Składniki:

• 500 g ziemniaków (400 g ugoto-
wanych i rozgniecionych praską)
• 1 jajko
• ok. 100 g - 150 g mąki
• sól
• 250 g śliwek węgierek (mogą być
mrożone)
• cynamon, cukier puder
• 6 łyżek bułki tartej + 6 łyżek masła
• 400 g gęstej śmietany 18% lub
12% + 1 łyżka cukru wanilino-
wego + 2 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania: ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i dokładnie rozgnieść praską. Całkowicie ostudzić. Śliwki umyć, nadkroić i usunąć pestki, tak aby połówki śliwek pozostały złączone. W środek wsypać szczyptę cynamonu i 1/4 łyżeczki cukru pudru. Ostudzone ziemniaki wyłożyć na mąkę, dodać jajko, posolić i powoli łączyć składniki w jednolite ciasto. W razie potrzeby oprószyć dłonie mąką. Jeśli będzie potrzeba, można dodać troszkę więcej mąki do ciasta, ale trzeba pamiętać, że im mniej mąki, tym knedle delikatniejsze, bardziej miękkie. Oprószonymi mąką dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego, mocno je rozpłaszczyć na dłoni na cienki placuszek. Najlepiej, aby ciasto wkoło śliwki było jak najcieńsze. Na środku umieścić śliwkę, dokładnie zlepiać brzegi i uformować kształtną kulkę. Odkładać na oprószoną mąką stolnicę lub talerz. Zagotować dużą ilość wody, lekko ją osolić, wrzucić knedle. Gdy woda ponownie się zagotuje zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 5 minut licząc od czasu wypłynięcia knedli na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć na talerzach, przed podaniem zlać wodę z talerzy. Bułkę tartą zrumienić na maśle i polać po knedlach. Można również polać śmietaną wymie-
szaną z cukrem wanilinowym i cukrem, posypać cynamonem.


 

Kotlety serowo-ziemniaczane

Składniki:

• 1 kg ziemniaków
• ½ cebuli
• 250 g twarogu
• 1 jajko + jajka do obtoczenia
• sól, pieprz, pieprz ziołowy
• olej roślinny
• bułka tarta

 

Sposób przygotowania: ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, rozgnieść praską, całkowicie odparować i ostudzić. Przełożyć do dużej miski. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na 2 łyżkach oleju, następnie delikatnie zrumienić.
Dodać do ziemniaków. Ser rozgnieść praską i włożyć do miski. Wbić 1 jajko, doprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym (ok. ½ łyżeczki), dodać 1 łyżeczkę
bułki tartej. Całość dokładnie wyrobić dłonią na jednolitą masę. Uformować kotlety, obtaczać w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor i podawać. Propozycja podania: sos pieczarkowy, grzybowy, surówką z kiszonej kapusty.

 

Mufinki ziemniaczane z rozmarynem

Składniki:

• ziemniaki – 500 gram
• jaja – 2 sztuki
• miękkie masło – 1 łyżka
• rozmaryn suszony – 1 łyżeczka
• musztarda – 1 łyżka
• mąka ziemniaczana – 1 łyżka
• gałka muszkatołowa – 1 szczypta
• masło ziołowe – 1 łyżka
• natka pietruszki – pęczek

 

Sposób przygotowania: ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzić, odparować i przetrzeć przez praskę. Do lekko ciepłych ziemniaków dodać żółtka, musztardę. Białka ubić na pianę i połączyć wszystko razem. Ciasto przelać do foremek na mufinki i piec w 170 stopniach C przez 20-25 minut. Aby mufinki nabrały złotej barwy należy zwiększyć temperaturę do 190 stopni C na ostatnie 5 mi-
nut. W tym czasie posiekać natkę pietruszki. Łyżkę masła rozpuścić na patelni, dodać szczyptę rozmary-
nu oraz natkę. Gotowe mufinki skropić masłem ziołowym.

 

Zupa porowo-ziemniaczana z zielonym groszkiem

Składniki:

• 30 g masła
• 1 cebula
• 2 pory
• 300 g ziemniaków
• 250 g zielonego groszku (mrożo-
nego)
• 800 ml wywaru jarzynowego lub
drobiowego
• 1/2 szklanki mleka

 

Sposób przygotowania: odciąć zielone liście porów, pozostawić białą oraz jasnozieloną część, przekroić wzdłuż na pół i dokładnie opłukać, pokroić na plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło, dodać cebulę i chwilę poddu-
sić, dodać pory i mieszając smażyć na średnim ogniu przez ok. 3 minuty. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty, od czasu do czasu zamieszać. Zwiększyć ogień, wlać gorący wywar i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować warzywa do miękkości przez około 15 minut. Na 4 minuty przed końcem gotowania dodać zielony groszek (można wcześniej odłożyć 2 łyżki groszku, ugotować go na parze lub w małej ilości wody i wykorzystać do dekoracji). Zupę doprawić do smaku solą i zmiksować z dodatkiem mleka oraz bazylii na gładki krem (najlepiej użyć stojącego blende-
ra kielichowego). Podawać, np. z grzankami, odłożonym groszkiem, listkiem bazylii. Można też skropić śmietanką kremówką.

 Smacznego! Mamy nadzieję, że te niebanalne dania z ziemniakami trafią w Wasze kulinarne gusta :-)

 

 
Mariola Hernas
Artykuł opracowany we współpracy z Łódzkim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione