KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

"Dopraw do smaku" - czyli jak?

Opublikowano 01.12.2019 r.
Przyprawy i zioła podnoszą aromat oraz jakość dań – mdłe mogą zmienić w wytworne i wyraziste. Doprawić do smaku nie zawsze brzmi zrozumiale, zwłaszcza dla osób niedoświadczonych w kuchni, które często korzystają z gotowych przepisów. Doświadczenie zdobywa się metodą prób i błędów, a z czasem można stać się ekspertem w doborze przypraw, które najlepiej dopełnią poszczególne potrawy.

Przydatne w opanowywaniu tej sztuki mogą stać się podpowiedzi – kilka prostych rad i zasad:

• nie należy ograniczać się do jednej przyprawy; należy użyć od 2 do 10;
• zioła i przyprawy o mocnym aromacie – majeranek, tymianek, liście laurowe, czosnek, cebula, szczypiorek, suszone grzyby, koper – powinno się dodać na początku przyrządzania potrawy, aby mogła przejść zapachem dodatków;
• przyprawy, które działają pobudzająco – mielony pieprz, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, szafran, musztarda, gorczyca – zaleca się dołożyć tuż przed podaniem potrawy;
• aby danie nie straciło soczystości i miękkości, sól należy dodać przed zakończeniem przyrządzania.

A czym można przyprawić wybrane dania?

  • baranina: cebula, chili, cząber, czosnek, estragon, kminek, koper, majeranek, natka pietruszki, papryka czerwona, pieprz czarny, szałwia, ziele angielskie;

 

  • cielęcina: bazylia, cebula, curry, czosnek, gałka muszkatołowa, gorczyca, kapary, koperek, liście laurowe, majeranek, natka pietruszki, papryka ostra, papryka słodka, pieprz czarny, rozmaryn, seler, ziele angielskie;

 

  • drób: cebula, curry, cząber, bazylia, estragon, kminek, majeranek, papryka, pieprz czarny, rozmaryn, seler, szałwia, tymianek;

 

  • dziczyzna: estragon, goździki, jałowiec, kapary, liść laurowy, oregano, pieprz czarny, rozmaryn, tymianek, ziele angielskie;

 

  • wieprzowina: cebula, chili, curry, cząber, czosnek, gorczyca, kminek, kolendra, liść laurowy, lubczyk, majeranek, papryka ostra i słodka, pieprz czarny, rozmaryn, sól, szałwia, tymianek;

 

  • wołowina: cebula, chili, curry, czosnek, jałowiec, kminek, koper, liść laurowy, lubczyk, majeranek, natka pietruszki, oregano, papryka ostra i słodka, pieprz czarny, rozmaryn;

 

  • gulasz: cebula, chili, cząber, czosnek, gałka muszkatołowa, gorczyca, imbir, kminek, kolendra, kurkuma, majeranek, papryka ostra, papryka słodka, pieprz, szałwia, tymianek, ziele angielskie;

 

  • mięso grillowane: cebula, chili, curry, czosnek, gałka muszkatołowa, kminek, majeranek, oregano, papryka ostra, papryka słodka, pieprz biały, pieprz czarny, pieprz kajeński, rozmaryn, tymianek, ziele angielskie;

 

  • mięso mielone: cebula, chili, czosnek, gorczyca, goździki, kolendra, majeranek, natka pietruszki, papryka słodka, pieprz czarny, rozmaryn, szałwia, tymianek, ziele angielskie;

 

  • mięso duszone: bazylia, chili, cząber, czosnek, gorczyca, goździki, imbir, kolendra, kurkuma, liście laurowe, majeranek, natka pietruszki, oregano, owoc jałowca, papryka ostra, papryka słodka, pieprz czarny, rozmaryn, szałwia, tymianek, ziele angielskie;

 

  • żeberka: cynamon, czosnek, gorczyca, imbir, liście laurowe, majeranek, papryka słodka i ostra, pieprz czarny, sól, ziele angielskie;

 

  • ryby: bazylia, cebula, chili, cząber, czosnek, gorczyca, imbir, koper, kwas cytrynowy, liść laurowy, lubczyk, majeranek, natka pietruszki, papryka ostra, papryka słodka, pieprz, rozmaryn, tymianek, ziele angielskie;

 

  • bigos: cebula, chili, czosnek, jałowiec, kminek, kolendra, liść laurowy, majeranek, papryka słodka, pieprz czarny, ziele angielskie;

 

  • ziemniaki: cebula, chili, cząber, czosnek, estragon, kolendra, koperek, majeranek, natka pietruszki, papryka słodka, pieprz czarny;

 

  • dania z fasoli: bazylia, cebula, chili, liść laurowy, cząber, czosnek, estragon, gorczyca, kminek, kolendra, koper, majeranek, papryka ostra i słodka;

 

  • owoce, soki, kompoty: anyż, cynamon, goździki, imbir, kardamon

 

  • pizza: bazylia, cebula, czosnek, natka pietruszki, oregano, pieprz czarny, rozmaryn, tymianek

 

  • zupa pomidorowa: bazylia, pieprz, ziele angielskie, oregano, pietruszka, kolendra, papryka słodka wędzona

 

  •  żurek: cebula, czosnek, koperek, liście laurowe, majeranek, pieprz czarny, ziele angielskie

 

  • rosół: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny, lubczyk, cebula, czosnek, suszony borowik.

 

Jak zrobić uniwersalną mieszankę przyprawową?

Potrzebujemy po 1 opakowaniu: suszonego koperku, ziół prowansalskich, bazylii; po 1 łyżce: oregano, majeranku, po 1 łyżeczce: papryki ostrej i słodkiej, pieprzu; ewentualnie: tymianek, lubczyk

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać; zamknąć w szczelnym słoiczku; stosować po kilku dniach, kiedy składniki przejdą aromatem.

Przepis na domowy pieprz ziołowy

Składniki: 3 łyżeczki słodkiej papryki; po łyżeczce: ostrej papryki, majeranku, lubczyku; po pół łyżeczki: kminku, suszonego koperku; po 1/3 łyżeczki: cząbru, kolendry, tymianku, estragonu

Zioła zemleć w młynku i dokładnie wymieszać; przechowywać w szklanym słoiczku.

Teraz nie pozostaje nic innego jak przyprawiać do smaku :-)

 

 
Irena Babczyńska
Artykuł opracowany we współpracy z Łódzkim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

POWIĄZANE TEMATY:przyprawyzioła
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO