Kasze sprzedawane w polskich sklepach zawierają glifosat? Szokujące wyniki!

Fundacja Konsumentów we współpracy z Programem FoodRentgen przebadała na obecność glifosatu 10 kasz gryczanych ze stałej oferty najpopularniejszych w Polsce sklepów wielkopowierzchniowych.
W badaniach kasz gryczanych chodziło o wyselekcjonowanie produktów najczystszych pod względem pozostałości potencjalnie niebezpiecznego dla zdrowia herbicydu o nazwie glifosat. Raport z badań ma za zadanie wyróżnić na rynku tych producentów, którzy, w trosce o zdrowie swoich klientów, stosują najlepsze praktyki. Z drugiej strony, ma w obiektywny sposób, wskazać konsumentom produkty godne polecenia – informuje portal konsumenci.org.
Próbki zostały przesłane do Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach we wrześniu.
Wyniki badań są co najmniej szokujące. Aż 40 procent zbadanych kasz zawiera przekroczenia pozostałości glifosatu na poziomie 3-7 krotności obowiązującej normy. W dwóch kaszach pozostałości herbicydu nie przekraczały obowiązującej normy 0,1 mg/kg Najwyższego Dopuszczalnego Poziomu (NDP). Cztery badane produkty okazały się wolne od pozostałości herbicydu.
O wynikach badań powiadomieni zostali producenci produktów, a także Państwowa Służba Sanitarno-Epidemiologiczna i Główny Inspektorat Sanitarny. Ten ostatni podmiot podjął już działania wyjaśniające.
Glifosat to najpopularniejszy składnik aktywny herbicydów na świecie. Wskazuje się, że ma on działanie rakotwórcze. Przypisuje mu się również negatywny wpływ na bakterie układu pokarmowego, a także autyzm, chorobę Alzheimera czy chorobę Parkinsona.
Cały raport przeczytasz TUTAJ
Okazuje się więc, że wszechobecna chemia znajduje się również w składzie niekórych kasz. Jedynym pewnym sposobem na dostarczanie naszemu organizmowi witamin pochodzących ze zdrowych kasz, jest kupowanie produktów ekologicznych, posiadających odpowiednie oznaczenia i certyfikaty.
Źródło: konsumenci.org
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|