KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Kasze sprzedawane w polskich sklepach zawierają glifosat? Szokujące wyniki!

Opublikowano 22.11.2019 r.
Fundacja Konsumentów i Program FoodRentgen zaprezentowali raport na temat kasz gryczanych sprzedawanych w polskich sklepach. Wyniki badań przeprowadzonych pod kątem obecności w tych produktach glifosatu są szokujące.

Fundacja Konsumentów we współpracy z Programem FoodRentgen przebadała na obecność glifosatu 10 kasz gryczanych ze stałej oferty najpopularniejszych w Polsce sklepów wielkopowierzchniowych.

W badaniach kasz gryczanych chodziło o wyselekcjonowanie produktów najczystszych pod względem pozostałości potencjalnie niebezpiecznego dla zdrowia herbicydu o nazwie glifosat. Raport z badań ma za zadanie wyróżnić na rynku tych producentów, którzy, w trosce o zdrowie swoich klientów, stosują najlepsze praktyki. Z drugiej strony, ma w obiektywny sposób, wskazać konsumentom produkty godne polecenia – informuje portal konsumenci.org.

Próbki zostały przesłane do Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach we wrześniu.

Wyniki badań są co najmniej szokujące. Aż 40 procent zbadanych kasz zawiera przekroczenia pozostałości glifosatu na poziomie 3-7 krotności obowiązującej normy. W dwóch kaszach pozostałości herbicydu nie przekraczały obowiązującej normy 0,1 mg/kg Najwyższego Dopuszczalnego Poziomu (NDP). Cztery badane produkty okazały się wolne od pozostałości herbicydu.

O wynikach badań powiadomieni zostali producenci produktów, a także Państwowa Służba Sanitarno-Epidemiologiczna i Główny Inspektorat Sanitarny. Ten ostatni podmiot podjął już działania wyjaśniające.

Glifosat to najpopularniejszy składnik aktywny herbicydów na świecie. Wskazuje się, że ma on działanie rakotwórcze. Przypisuje mu się również negatywny wpływ na bakterie układu pokarmowego, a także autyzm, chorobę Alzheimera czy chorobę Parkinsona.

Cały raport przeczytasz TUTAJ 

Okazuje się więc, że wszechobecna chemia znajduje się również w składzie niekórych kasz. Jedynym pewnym sposobem na dostarczanie naszemu organizmowi witamin pochodzących ze zdrowych kasz, jest kupowanie produktów ekologicznych, posiadających odpowiednie oznaczenia i certyfikaty.  

Źródło: konsumenci.org

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO