Rozgrzewająca kasza - jedz zdrowo i smacznie
Opublikowano 21.11.2022 r.
Kasze to zdecydowanie niedoceniane składniki naszej diety. Kasza - nie tylko zdrowa, ale szybka, tania, pożywna i rozgrzewająca - świetnie sprawdzi się o tej porze roku. Poniżej pomysły na znakomite dania z kaszą w roli głównej.
Kasza gryczana z porem i smażoną szałwią
Składniki:
- pół szklanki kaszy gryczanej palonej
- masło klarowane lub oliwa z oliwek
- mały por
- mały ząbek czosnku
- kilka suszonych grzybów (opcjonalnie)
- sos sojowy (najlepiej tamari)
- garść świeżej szałwi
|
Sposób przygotowania: Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Musi być al dente, by podczas dalszego przetwarzania nie zamieniła się w niesmaczną papkę, a ziarenka były wyczuwalne. Na maśle klarowanym bądź oliwie z oliwek przesmażyć mały por i czosnek. Dodać ugotowaną kaszę gryczaną i wymieszać. W tym momencie możemy dodać grzyby (jeśli mamy i chcemy) – jeśli są suszone, moczymy je wcześniej do miękkości, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy z wodą, w której się moczyły. Przesmażamy chwilę do połączenia się składników. Kaszę doprawiamy sosem sojowym (najlepiej użyć prawdziwego, tradycyjnie ważonego sosu sojowego tamari lub shoyu – jest bardzo zdrowy i zawiera cenne bakterie). Kaszę posypujemy chipsami szałwiowymi.
|
Kasza pęczak z pieczonymi warzywami korzeniowymi i fetą
Składniki:
- pół szklanki kaszy jęczmiennej pęczak
- dowolne warzywa korzeniowe (np. marchewka, pietruszka, seler, topinambur, batat, ziemniak, pasternak)
- sól, pieprz
- garść dowolnej zieleniny (np. świeży jarmuż, szpinak, natka pietruszki)
- oliwa z oliwek
- chilli (opcjonalnie)
- kawałek sera typu feta
|
Sposób przygotowania: kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warzywa wyszorować (nie trzeba obierać ze skórki), pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą i pieprzem oraz chilli, obtoczyć w oliwie i upiec w rozgrzanym piekarniku do miękkości. Ugotowaną kaszę wymieszać z upieczonymi warzywami, dodać garść zielonych liści wg smaku i upodobania, na koniec posypać odrobiną sera typu feta.
|
Kasza bulgur z granatem, ziołami, pestkami i solonymi pistacjami
Składniki:
- pół szklanki kaszy bulgur (kuzynka kuskusu, o grubszych ziarnach wymagających ugotowania)
- pestki z owocu granata
- garść ziół – bazylii, natki pietruszki, mięty
- garść solonych pistacji
- garstka ulubionych pestek i nasion w dowolnych proporcjach (np. słonecznik, pestki słonecznka, sezam)
- sok z cytryny (jeśli mamy dostęp do sklepów z żywnością orientalną możemy użyć melasy z owoców granatu – ma niezastąpiony słodko-kwaśny smak i aromat)
- syrop klonowy lub miód
- oliwa z oliwek
|
Sposób przygotowania: kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zioła posiekać i dodać do kaszy. Wymieszać. Dodać pestki z owoców granata, solone pistacje i pestki, doprawić sokiem z cytryny, syropem klonowym i oliwą z oliwek.
|
Smacznego - jak widzicie dania z kaszą wcale nie muszą byc nudne ;-)
|
Katarzyna Molak
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|
Tematy pokrewne: | Właściwości zdrowotne kasz - samo zdrowie na talerzu! |
| Kasza jaglana - przepisy na dania dla całej rodziny |
| Talerz gorącego krupniku - w pogodę i niepogodę |