KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Menu na andrzejki - zaskocz gości nowymi smakami!

Opublikowano 27.11.2019 r.
30 listopada wiele osób wzniesie toast za Andrzeja. Jeśli przygotowujesz imprezę andrzejkową, to z pewnością zastanawiasz się, jakie dania zaserwować swoim gościom. Poznaj nasze propozycje andrzejkowego menu.

przekąski na domowe andrzejki

Przekąski na domowe andrzejki

Bankietowe babeczki

Składniki na ciasto:
• 250 g mąki pszennej
• 120 g masła
• 3 jajka
• 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
• masło do wysmarowania foremek

Składniki na nadzienie:
• 400 g wędzonego łososia
• 2 mango
• 2 awokado
• 1 granat
• 1 garść sałaty
• 1 garść bazylii
• skórka z 1 cytryny
• sok z 1 cytryny
• 2 łyżki miodu
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• sól i pieprz

Przygotowanie:

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, masło, proszek do pieczenia i posiekać nożem. Następnie wbić jajka i wyrobić ciasto. Schłodzić je w lodówce przez godzinę. Następnie rozwałkować i wylepić nimi foremki babeczek, wcześniej wysmarowane olejem lub masłem. Babeczki piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut, zarumienione wystudzić.

Następnie przygotować nadzienie. W tym celu pokroić w drobną kostkę mango, awokado i wędzonego łososia. Wyłuskać ziarenka z owocu granatu. Skórkę cytryny sparzyć we wrzątku. Później zetrzeć na tarce i wycisnąć sok. Świeże liście bazylii i sałaty umyć i drobno pokroić. Wszystkie składniki wrzucić do miski, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Przestygnięte babeczki napełnić nadzieniem i udekorować owocami granatu.

 

Mix przekąsek – z mięsa i pieczarek

mix przekąsek na  andrzejki

Składniki:
• 200 g małych pieczarek
• 2 podwójne filety z kurczaka
• 6 jajek
• 1,5 szklanki mąki
• 3 szklanki bułki tartej
• 150 g żółtego sera
• 2 łyżki orzeszków ziemnych
• 3 łyżeczki słodkiej papryki
• 2 pomarańcze
• sól i pieprz

Przygotowanie:

Sok wyciśnięty z pomarańczy połączyć z 1,5 łyżeczki słodkiej papryki, doprawić solą i pieprzem. Filety z kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić z błonek. Następnie pokroić na niewielkie kawałki i włożyć do wcześniej przygotowanej marynaty na kilka godzin. Pieczarki obrać, a jajka roztrzepać widelcem. Na dwóch talerzach wysypać bułkę tartą. Do jednego dodać 1,5 łyżeczki słodkiej papryki i drobno starty ser. Do drugiego wsypać drobno posiekane orzeszki. Kawałki kurczaka i pieczarki moczyć w jajku, a następnie naprzemiennie obtaczać w panierce i smażyć. Dzięki temu zyskujemy 4 smaki tej przekąski, czyli pieczarki w orzeszkach oraz pieczarki w bułce tartej i serze, a także kawałki kurczaka w panierce serowej i kawałki kurczaka w panierce orzechowej. Podawać z sosem.

 

Danie główne — faszerowany łosoś

faszerowany łosoś  na andrzejki

Składniki:
• 3 filety z łososia
• 1 łyżka masła
• sól morska
• pieprz
• oliwa

farsz:
• 5 łyżek szpinaku
• 3 łyżki tartego żółtego sera
• 4 łyżki naturalnego twarożku
• 1 ząbek czosnku
• sól, pieprz

Przygotowanie:

Najpierw przygotować farsz. Przez praskę przecisnąć czosnek. Wymieszać go w misce z pozostałymi składnikami, czyli twarożkiem, startym żółtym serem i poszatkowanym szpinakiem. Doprawić do smaku.

Filety z łososia umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Przy pomocy noża naciąć w nich głęboką kieszeń. Natrzeć solą, pieprzem i oliwą i włożyć farsz do środka. Smażyć na oliwie do zarumienienia z każdej strony. Podawać z ulubioną sałatką.

 

Deser – truskawkowe niebo

andrzejkowy deser

Składniki:
• 2 opakowania mrożonych truskawek
• 250 ml skondensowanego mleka
• 3 łyżki cukru pudru
• 3 łyżeczki żelatyny
• 1 galaretka truskawkowa
• 200 ml śmietany kremówki

Przygotowanie:
Rozmrożone truskawki zmiksować przy pomocy blendera, dodać cukier puder i wymieszać. W dużej misce ubić mleko skondensowane. W ciepłej wodzie rozpuścić żelatynę i ostudzić. Następnie część połączyć z ubitą pianką ze skondensowanego mleka, a drugą część z truskawkowym musem. Nałożyć je naprzemiennie, warstwami do szklanek i wstawić do lodówki. Następnie według przepisu na opakowaniu przyrządzić galaretkę, a kiedy stężeje wlać ją do szklanek z deserem. Przed podaniem ozdobić szklaneczki z deserem truskawkowe niebo odrobiną ubitej śmietany i gotowe.

 

Zainspiruj się naszymi przepisami, zaproś gości i baw się dobrze :-)

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO