Zadziwiający owoc hala (pandan połaciowy) - jakie ma właściwości?
Pandan połaciowy zwany też pochutnikiem pachnącym to drzewo pochodzące z Malezji, wysp Pacyfiku i wschodniej Australii. Można je spotkać również na Hawajach, gdzie znane jest jako Tahitian Screwpine. Ma nietypowe okrągłe owoce, które przypominają ananasy. W ich twardej, czerwonej i włóknistej łusce znajdziemy mnóstwo grup owoców. Okazuje się, że drzewo to ma właściwości lecznicze, a jego liście są wykorzystywane do gotowania. Sok i miąższ wzbogacają smak potraw i deserów, a sam owoc hala jest skarbnicą beta-karotenu. Nasiona spożywane są po usmażeniu. Liście łagodzą stres, obniżają ciśnienie krwi i pozytywnie wpływają na serce oraz wykazują właściwości kosmetyczne - wzmacniają włosy i eliminują łupież.
Właściwości zdrowotne owoców hala
- Dbają o zdrowe serce
Są źródłem błonnika, dzięki czemu poprawiają krążenie krwi i chronią przed chorobami serca oraz poprawiają zdrowie.
- Dodają energii
Owoce hala dostarczają organizmowi skoncentrowaną dawkę składników odżywczych, uzupełniają witaminy, minerały i antyoksydanty, które przeciwdziałają zmęczeniu ciała i umysłu oraz dodają energii.
- Regulują trawienie
Podobnie jak inne owoce i warzywa, również pandan połaciowy jest doskonałym źródłem białka pokarmowego. Jest to składnik szczególnie istotny u osób, które spożywają zbyt dużo żywności przetworzonej. Błonnik przeciwdziała wzdęciom, biegunkom i zaparciom oraz zmniejsza ryzyko zachorowań na różne choroby takie jak nowotwory. Zamiast zjadać puste kalorie, które nie mają żadnych wartości i spowalniają proces trawienia, warto włączyć do swojej diety owoce hala.
- Przyspieszają odchudzanie
Duża dawka błonnika w owocach hala reguluje trawienie, przyspiesza ruchy perystaltyczne jelit i usuwa niestrawione resztki pokarmowe, dzięki czemu pomaga zachować optymalną wagę. Poza tym szybciej zaspokaja uczucie sytości, a w efekcie zmniejsza chęć podjadania i sięgania po wysokokaloryczne przekąski. Regularnie spożywany może wspomagać utratę niezbędnych kilogramów.
Pandan połaciowy - ciekawostki:
• W tradycyjnej medycynie naturalnej wysp Pacyfiku oraz Azji Południowej i Południowo-Wschodniej wykorzystuje się wszystkie części tego drzewa.
• Owoce, liście i kwiaty stosuje się do leczenia wielu chorób i dolegliwości np. zaburzeń oddechowych i trawiennych, grypy czy hemoroidów.
• W ajurwedzie liście pochutnika pachnącego stosowano na ospę, świąd i trąd.
• Sproszkowanych liści używa się, by przyspieszyć gojenie się ran.
• W Malezji napar z liści jest stosowany jako środek na zatrucia pokarmowe.
• Napar ze świeżych liści lub suszonych korzeni pandanu połaciowego służy jako środek moczopędny.
• Wywar z korzeni jest popularnym afrodyzjakiem, który poprawia libido.
• Rzucie korzeni wzmacnia dziąsła, a włóknista skórka owoców hala może być naturalną alternatywą dla nici dentystycznych.
Zastosowania kulinarne:
• Jadalne owoce są głównym źródłem pożywienia w wielu częściach świata.
• Prażone nasiona pandanu połaciowego są zdrową przekąską.
• Z owoców hala przygotować można soki i dżemy.
• Liście są dodawane do słodkich potraw.
• Miąższ i świeżo wyciskany sok z owoców hala jest słodko-kwaśny i wyróżnia go intensywny smak. Stanowi doskonały dodatek do sosów i deserów.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|