Słodkie upominki DIY na mikołajki
Opublikowano 02.12.2019 r.
Już za kilka dni mikołajki. Wcale nie musisz obdarowywać najbliższych wyszukanymi i drogimi prezentami. Lepiej wręczyć im samodzielnie wykonany upominek od serca. Poznaj nasze pomysły na słodkie prezenty na mikołajki, które zrobisz samodzielnie.
Marcepanowo-czekoladowe śliwki i daktyle
Składniki:
- 600 g marcepanu
- 60 orzechów nerkowca
- 30 suszonych daktyli
- 30 suszonych śliwek
- 300 g czekolady mlecznej
- 300 g czekolady gorzkiej
- wiórki kokosowe.
|
Sposób przygotowania: daktyle i śliwki otwierać i wkładać do nich orzech. Następnie suszone owoce obtoczyć marcepanem. W dwóch garnkach roztopić czekolady w kąpieli wodnej, a wiórki kokosowe wysypać na miseczkę. Daktyle i śliwki nakłuć wykałaczką i maczać w gorzkiej lub mlecznej czekoladzie i posypać wiórkami. Kiedy czekolada wyschnie pięknie zapakować i gotowe.
|
Szarlotka w słoiku
Składniki:
- 250 g ciemnych biszkoptów
- 250 g jasnych biszkoptów
- 1 łyżka cukru
- 1 śmietana 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 śmietana kremówka
- 80 g masła
- 5 jabłek
- szczypta cynamonu
- garść orzechów
- garść czekolady
|
Sposób przygotowania: łyżkę cukru rozpuścić w rondelku, kiedy się skarmelizuje zmniejszyć ogień, wlać śmietankę 30% i energicznie mieszać. Po kilku minutach zestawić z ognia i dodać masło. Jabłka pokroić w drobną kosteczkę i posypać je cynamonem. Biszkopty drobno pokruszyć. Śmietanę ubić z łyżką cukru pudru. W przygotowanych wcześniej słoikach warstwowo ułożyć: pokruszone biszkopty, karmel, jabłka z cynamonem, kremówkę itd. Udekorować orzechami i kawałkami czekolady.
|
Świąteczne czekoladki
Składniki:
- 2 ciemne czekolady
- 2 mleczne czekolady
- 2 białe czekolady
- 2 garści rodzynek
- 2 garści żurawiny
- 2 garści orzechów
|
Sposób przygotowania: w kąpieli wodnej rozpuścić czekolady (każdą osobno), a następnie dodać do nich rodzynki, żurawinę i posiekane orzechy. Masę przelać do silikonowych form, wyrównać nożem i włożyć do lodówki na kilka godzin. Wyjąć z lodówki i przechowywać w szklanym słoiku.
|
Creme brulee o smaku piernika z pomarańczą
Składniki:
- 120 ml kremówki
- 120 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 cukier waniliowy
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
Sos:
- 1/3 szklanki soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka masła
|
Sposób przygotowania: do rondelka wlać mleko i śmietanę oraz cukier i cukier waniliowy. Zgotować i lekko przestudzić. W dużej misce roztrzepać jajko z żółtkiem i przyprawą do piernika, a następnie wlać do niego jeszcze ciepłą masę śmietanową. Deser przelać do małych słoiczków i wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 130 stopni. Wyjąć, wystudzić i włożyć do lodówki na kilka godzin. Następnie przygotować sos, czyli podgrzać sok pomarańczowy, zdjąć go z ognia, rozpuścić w nim masło, wymieszać i przestudzić. Przed podaniem posypać cukrem trzcinowym i karmelizować go przy użyciu palnika cukierniczego.
|
Mikołajki to doskonała okazja, aby obdarować bliskich słodkim prezentem :-)
|
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|
Tematy pokrewne: | Pomysły na słodki prezent na Święta od serca |
| Kalendarz adwentowy DIY - nasze inspiracje |
| Prezent na ostatnią chwilę dla każdego |