KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
30 listopada 2020

Słodkie upominki DIY na mikołajki

Już za kilka dni mikołajki. Wcale nie musisz obdarowywać najbliższych wyszukanymi i drogimi prezentami. Lepiej wręczyć im samodzielnie wykonany upominek od serca. Poznaj nasze pomysły na słodkie prezenty na mikołajki, które zrobisz samodzielnie.

Marcepanowo-czekoladowe śliwki i daktyle

Składniki:

  • 600 g marcepanu
  • 60 orzechów nerkowca
  • 30 suszonych daktyli
  • 30 suszonych śliwek
  • 300 g czekolady mlecznej
  • 300 g czekolady gorzkiej
  • wiórki kokosowe.

 

Sposób przygotowania: daktyle i śliwki otwierać i wkładać do nich orzech. Następnie suszone owoce obtoczyć marcepanem. W dwóch garnkach roztopić czekolady w kąpieli wodnej, a wiórki kokosowe wysypać na miseczkę. Daktyle i śliwki nakłuć wykałaczką i maczać w gorzkiej lub mlecznej czekoladzie i posypać wiórkami. Kiedy czekolada wyschnie pięknie zapakować i gotowe.

 

Szarlotka w słoiku

Składniki:

  • 250 g ciemnych biszkoptów
  • 250 g jasnych biszkoptów
  • 1 łyżka cukru
  • 1 śmietana 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 śmietana kremówka
  • 80 g masła
  • 5 jabłek
  • szczypta cynamonu
  • garść orzechów
  • garść czekolady

 

Sposób przygotowania: łyżkę cukru rozpuścić w rondelku, kiedy się skarmelizuje zmniejszyć ogień, wlać śmietankę 30% i energicznie mieszać. Po kilku minutach zestawić z ognia i dodać masło. Jabłka pokroić w drobną kosteczkę i posypać je cynamonem. Biszkopty drobno pokruszyć. Śmietanę ubić z łyżką cukru pudru. W przygotowanych wcześniej słoikach warstwowo ułożyć: pokruszone biszkopty, karmel, jabłka z cynamonem, kremówkę itd. Udekorować orzechami i kawałkami czekolady.

 

Świąteczne czekoladki

Składniki:

  • 2 ciemne czekolady
  • 2 mleczne czekolady
  • 2 białe czekolady
  • 2 garści rodzynek
  • 2 garści żurawiny
  • 2 garści orzechów

 

Sposób przygotowania:  w kąpieli wodnej rozpuścić czekolady (każdą osobno), a następnie dodać do nich rodzynki, żurawinę i posiekane orzechy. Masę przelać do silikonowych form, wyrównać nożem i włożyć do lodówki na kilka godzin. Wyjąć z lodówki i przechowywać w szklanym słoiku.

 

Creme brulee o smaku piernika z pomarańczą

Składniki:

  • 120 ml kremówki
  • 120 ml mleka
  •  3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika

Sos:

  • 1/3 szklanki soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka masła

 

Sposób przygotowania: do rondelka wlać mleko i śmietanę oraz cukier i cukier waniliowy. Zgotować i lekko przestudzić. W dużej misce roztrzepać jajko z żółtkiem i przyprawą do piernika, a następnie wlać do niego jeszcze ciepłą masę śmietanową. Deser przelać do małych słoiczków i wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 130 stopni. Wyjąć, wystudzić i włożyć do lodówki na kilka godzin. Następnie przygotować sos, czyli podgrzać sok pomarańczowy, zdjąć go z ognia, rozpuścić w nim masło, wymieszać i przestudzić. Przed podaniem posypać cukrem trzcinowym i karmelizować go przy użyciu palnika cukierniczego.

 

Mikołajki to doskonała okazja, aby obdarować bliskich słodkim prezentem :-)

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione