KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Bisfenol A - wróg naszego zdrowia ukryty w opakowaniach

Opublikowano 10.12.2019 r.
Bisfenol A (BPA) – to organiczny związek chemiczny z grupy fenoli stosowany do produkcji tworzyw sztucznych. Sprawia, że wyroby są przejrzyste, lekkie, o gładkiej teksturze i odporne na uszkodzenia. Słabo rozpuszcza się w wodzie, dużo łatwiej w tłuszczach. Ma sporo zalet, jednak coraz więcej badań potwierdza jego negatywny wpływ na nasze zdrowie. W związku z niepokojącymi doniesieniami, kolejne kraje wprowadzają zakazy bądź ograniczenia dotyczące jego wykorzystywania.

Znajduje się on w butelkach i innych opakowaniach plastikowych do żywności, różnego typu produktach wykonanych z plastiku, np.: zabawkach, woreczkach na ryż czy kaszę, kubkach, talerzykach, sztućcach, słomkach, powłokach wyścielających wnętrza puszek, papierach termicznych stosowanych do drukowania paragonów i potwierdzeń z terminali płatniczych. Uwalnia się z tworzyw sztucznych głównie pod wpływem ciepła i zimna; przedostaje do naszego organizmu i wbudowuje się w układ hormonalny.

Wpływ na zdrowie

Swoją budową bisfenol A przypomina żeński hormon estrogen. Łącząc się z jego receptorami, może negatywnie wpływać na funkcjono-wanie organizmu i gospodarki hormonalnej. Badania potwierdzają, że BPA jest substancją, która działa szkodliwie na układ rozrodczy, zaburza płodność u mężczyzn, może wywoływać przedwczesne pokwitanie i reakcje alergiczne, a także drażnić drogi oddechowe, uszkadzać oczy, powodować otyłość, częste poronienia, problemy z tarczycą czy zwiększać ryzyko zachorowania na raka piersi i prostaty. Szczególnie na jego działanie narażone są dzieci.

  • W Unii Europejskiej wprowadzono w 2011 r. zakaz stosowania BPA do produkcji butelek dla niemowląt i dzieci.
  • Bisfenol A z plastikowych opakowań może przeniknąć do żywności, szczególnie, jeśli jedzenie jest podgrzewane lub kwaśne.

Na produktach i opakowaniach plastikowych można znaleźć oznaczenia:

Kupuj i przechowuj żywność wyłącznie w plastikowych opakowaniach i pojemnikach oznaczonych cyfrą: 2, 4 i 5.

Jak unikać kontaktu z BPA:
• sprawdzaj oznaczenia i wybieraj opakowania oraz produkty BPA FREE
• nie podgrzewaj i nie gotuj jedzenia w opakowaniach i na tackach z plastiku
• nie przechowuj żywności tłustej i kwaśnej w plastikowych pojemnikach
• ogranicz spożywanie żywności z puszki; pamiętaj, by po jej otwarciu jak najszybciej wyjąć zawartość i przełożyć do szklanego naczynia; nie kupuj i nie pij napojów w aluminiowych puszkach
• myj ręce, zwłaszcza po przyjściu ze sklepu – bisfenol przenika do organizmu przez skórę, kiedy dotykamy paragonów
• wybieraj jak najwięcej żywności świeżej, niepaczkowanej
• przechowuj pożywienie w pojemnikach ze szkła lub stali nierdzewnej, ewentualnie z plastiku, który nie zawiera BPA
• nie używaj zarysowanych, uszkodzonych opakowań plastikowych, ponieważ z nich BPA łatwiej przenika do żywności.

 

 
Elżbieta Michalak
Artykuł opracowany we współpracy z Łódzkim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO