Przyprawa piernikowa w kuchni – pomysły na aromatyczne dania
Opublikowano 04.12.2022 r.
Przyprawa piernikowa to oczywiście składnik świątecznych wypieków, który nadaje im niepowtarzalny aromat i smak. A czy wiecie, że przyprawę te możecie także wykorzystać do przygotowania znakomitych dań? Nasze przepisy już na Was czekają!

Krem z marchwi z przyprawą piernikową i piernikowymi grzankami
Składniki:
- marchew
- cebula
- masło klarowane bądź oliwa z oliwek
- mleczko kokosowe
- przyprawa piernikowa
- chilli
- chałka
|
Sposób przygotowania: w garnku rozgrzać tłuszcz. Zeszklić na nim cebulę. Dodać pokrojoną, obraną marchew, pomieszać, zalać wodą lub bulionem (ważne, by był dobrej jakości – nawet jeśli z kostki – bez dodatku sztucznych aromatów i substancji oraz bez dodatku soli). Gotować do miękkości warzyw, zmiksować na krem. Dodać do smaku mleczko kokosowe, doprawić przyprawą piernikową i chilli (zupa powinna być lekko pikantna – jeśli lubimy bardziej ostre smaki – dodajemy więcej chilli). Zupę jeść z grzankami z chałki – chałkę pokroić na mniejsze kawałki, podsmażyć na patelni z odrobiną klarowanego masła, posypać piernikową przyprawą tak, by chałka była nią pokryta. Kiedy chałka jest złota – oznacza to, że jest gotowa. Zupę przelać na talerze, posypać piernikowymi grzankami z chałki. Pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa.
|
Gryczane naleśniki z piernikową konfiturą śliwkową

Składniki:
- mąka gryczana (najlepiej z białej kaszy gryczanej)
- mleko roślinne, dowolne, bardzo dobre jest owsiane
- szczypta soli
- masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia
- kilka śliwek
- przyprawa piernikowa
- sok z pomarańczy
|
Sposób przygotowania: z mąki, mleka i soli przygotować ciasto – zmiksować składniki. Ciasto powinno mieś konsystencję lekko lejącą się, tak, by na łyżce zostawała strużka ciasta. Odstawić ciasto na chwilę by odpoczęło. Śliwki podlać sokiem z pomarańczy i upiec w piekarniku do miękkości. Zmiksować na konfiturę, doprawiając sporą ilością przyprawy piernikowej. Na rozgrzanej patelni zwilżonej tłuszczem (najlepiej przetrzeć ją ręcznikiem papierowym – taka ilość tłuszczu wystarczy) smażyć cienkie naleśniki. Jeść z piernikową konfiturą śliwkową. Najlepsze jeszcze ciepłe, prosto z patelni.
|
Czerwone grzane wino o smaku piernika

Składniki:
- 1 litr czerwonego wina, wytrawnego lub półwytrawnego
- przyprawa piernikowa
- miód lub ulubiony słodzik – np. syrop klonowy, z agawy
- dodatkowo: kilka plasterków pomarańczy, kilka goździków, kora cynamonu
|
Sposób przygotowania: w garnku podgrzać wino, nie doprowadzając do wrzenia. Doprawić przyprawą piernikową i trzymać w cieple ok. 10 minut, bez gotowania. Na koniec doprawić miodem lub innym słodzidłem. Podawać w kubeczkach lub szklaneczkach, dekorując kilkoma goździkami i plasterkiem pomarańczy.
|
Sałatka z grillowanym halloumi, żurawiną i szpinakiem z dressingiem piernikowym

Składniki:
- ser halloumi lub polski ser oscypek
- zielony ogórek
- suszona żurawina
- szpinak świeży
- płatki migdałowe
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
- 1 łyżeczka musztardy, ulubionej
- sól, pieprz
- przyprawa piernikowa
|
Sposób przygotowania: ser halloumi podsmażyć na patelni. Szpinak umyć, wrzucić do miski, w której przygotowujemy sałatkę. Ogórek pokroić na plasterki, dodać. Dorzucić ciepły ser halloumi i suszoną żurawinę. Przygotować dressing – oliwę, ocet, musztardę i przyprawę piernikową (sporą ilość) wymieszać, zalać sałatkę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Jeść posypaną podprażonymi na złoto na patelni płatkami migdałowymi. Pyszne, świąteczne i lekkie danie.
|
Pieczone warzywa o korzennym, piernikowym smaku
Składniki:
- marchew
- pietruszka
- ziemniak
- batat
- seler
- burak
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- przyprawa piernikowa
- natka pietruszki lub inne świeże zioło do posypania
|
Sposób przygotowania: warzywa umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałeczki. Wymieszać z oliwą, piernikową przyprawą, doprawić solą i pieprzem (można dodać też inne ulubione przyprawy np. chilli, suszoną paprykę). Warzywa piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku do miękkości, ok. 30-40 minut. Jeść posypane świeżą zieleniną np. natką pietruszki, bazylią itd. Bomba witaminowa! Takie danie to wspaniała, odżywcza kolacja na zimne dni.
|
Kremowa owsianka z piernikowym sosem z masła orzechowego

Składniki:
- płatki owsiane zmieszane z otrębami owsianymi w proporcji 4:1
- mleko roślinne (może być też zwykłe)
- masło orzechowe lub z innych ulubionych orzechów bądź nasion – np. sezamowa tahina, migdałowe, z orzechów laskowych itp.
- szczypta soli
- banan
- masło do smażenia
- przyprawa piernikowa
|
Sposób przygotowania: płatki z otrębami ugotować na mleku do kremowej konsystencji z dodatkiem szczypty soli. Banana pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle do złotobrązowej barwy. Masło orzechowe wymieszać z odrobiną wody, by było rzadsze, dodać przyprawę piernikową. Owsiankę wykładać na talerze, dekorując karmelizowanym bananem. Polać piernikowym masłem orzechowym. Pyyyycha :-)
|
Aromatyczna przyprawa piernikowa to składnik, którego nie może zabraknąć w Waszej świąteczno-zimowej kuchni. Smacznego!
 |
Katarzyna Molak
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|
Tematy pokrewne: | Przepisy na zupy aromatyzowane rozgrzewającymi przyprawami |
 | Cynamon i miód - duet idealny |
 | Przepisy na rozgrzewające grzańce |
 | "Dopraw do smaku" - czyli jak? |