KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
11 grudnia 2019

Świąteczny piernik w 6 znakomitych odsłonach

Absolutną koniecznością, jeśli chodzi o Święta Bożego Narodzenia, jest piernik. Powstało wiele różnych przepisów na pyszny i aromatyczny świąteczny piernik, ale który z nich jest najlepszy? Odpowiedź na to pytanie może być trudna :-) Tymczasem przygotowaliśmy dla Was 6 przepisów na doskonały piernik. Który z nich pokochają Twoi najbliżsi?

Kawowy piernik przekładany kremem

Składniki:

  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 szklanki miodu
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki zaparzonej mocnej kawy
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody

Składniki na krem:

  • 200 g suszonych daktyli bez pestek
  • 2 szklanki soku z pomarańczy
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżeczki cukru pudru

 

Sposób przygotowania: w celu przygotowania ciasta oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno z cukrem, a następnie dodać żółtka, miód, kawę bez fusów, przyprawę do piernika, mąkę i sodę. Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia. Następnie przygotować krem. Pokroić daktyle na małe kawałki i włożyć do rondelka, zalać sokiem z pomarańczy i gotować aż daktyle zmiękną, a całość zgęstnieje. Zblendować i wystudzić, a później dodać serek mascarpone. Wymieszać i na koniec dosłodzić do smaku. Ciasto przekroić wzdłuż na trzy części i przełożyć kremem.

 

Ciasto piernikowo-marcepanowe

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 7 żółtek
  • 1 kostka masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka kakao
  • ulubione bakalie

Składniki na piankę:

  • 2 opakowania serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 7 białek
  • szczypta soli
  • 2 batoniki marcepanowe

Dodatkowo:

  • powidła śliwkowe

 

Sposób przygotowania:  do dużej miski włożyć kostkę masła z żółtkami i cukrem. Utrzeć na gładką masę. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól, przyprawy i wyrobić ciasto. Jedną trzecią ciasta włożyć do zamrażarki, a pozostałą część wyłożyć na blachę i wykleić jej boki. Ciasto piec przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

W tym czasie przygotować piankę. Ubić białka z odrobiną soli na sztywno, dodać cukier i proszek budyniowy, a następnie stopniowo dodawać po łyżce serka mascarpone i dokładnie wymieszać. Pokroić batony marcepanowe na drobne kawałki i dodać do masy. Podpieczony i przestygnięty spód ciasta posmarować grubszą warstwą powideł śliwkowych, na to wyłożyć masę marcepanową, a na wierzchu zetrzeć na tarce kawałek ciasta z zamrażarki. Gotowe ciasto piernikowo-marcepanowe znów włożyć do piekarnika i zapiekać przez 20-30 minut w 200 stopniach.

 

Piernikowo-śliwkowe brownie

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 dojrzałe banany
  • 3 jaja
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 2 garści suszonych śliwek
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na polewę:

  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki oleju

Sposób przygotowania: tabliczkę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, a na głębokim talerzu przy pomocy widelca zrobić puree z bananów. W misce ubić jajka, dodać przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę, olej oraz mus bananowy. Wymieszać i wsypać mąkę, proszek do pieczenia, posiekane śliwki i przyprawę do piernika. Ponownie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji, a ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia formy. Zapiekać w 180 stopniach przez 40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu rozpuścić pół kostki czekolady w kąpieli wodnej i połączyć z 2 łyżeczkami oleju. Przygotowaną w ten sposób polewą polać piernikowo-śliwkowe brownie i gotowe.

 

Szarlotka piernikowa

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka miękkiego masła
  • 5 żółtek
  • 0,5 szklani cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki przyprawy do piernika

Dodatkowo:

  • 1 kg jabłek
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 0,5 szklanki żurawiny
  • 5 białek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki płatków migdałów

 

Sposób przygotowania: wszystkie składniki na ciasto wrzucić do dużej miski, wyrobić i zagnieść ciasto, a następnie podzielić je na 2 części. Mniejszy kawałek włożyć do zamrażarki, a większy schłodzić przez 20 minut w lodówce. Wyjąć i rozwałkować ciasto z lodówki na cienki placek i wyłożyć go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto delikatnie nakłuć widelcem, suszone rodzynki i żurawinę zalać gorącą wodą, a umyte jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać starte jabłka z żurawiną i rodzynkami i położyć je na cieście. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i wyłożyć na masę jabłkowo-bakaliową. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki. Piernikową szarlotkę piec przez około 50 minut w 180 stopniach.

 

Ekspresowy piernik z powidłami śliwkowymi

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki miodu
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa

  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 150 ml śmietany kremówki

Dodatkowo:

  • 1 słoik powideł śliwkowych

 

Sposób przygotowania:  do dużego rondelka włożyć masło, wlać mleko i miód, dodać kakao, cukier i przyprawę do piernika. Składniki rozpuścić, mieszać do jakiś czas, a po zagotowaniu odstawić do wystudzenia. Następnie do masy wbić żółtka i następnie stopniowo dodawać mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszać do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Białka ubić na sztywną pianę i dodać je do ciasta, a następnie delikatnie wymieszać.

Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 45 minut. Upieczone ciasto piernikowe wystudzić, a następnie przekroić na trzy części i posmarować powidłami. Przygotować polewę, w tym celu do małego rondelka wlać śmietanę, rozpuścić w niej czekoladę i mieszać do powstania gładkiej masy. Udekorować nią ciasto i gotowe.

 

Nadziewane pierniczki z konfiturą różaną

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 szklanki miodu
  • 1,5 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • dwa słoiczki konfitury różanej

Sposób przygotowania: do dużej miski wsypać wszystkie składniki, wbić jajka i wyrobić do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno być klejące. Rozwałkować je na stolnicy na 5 milimetrów grubości, podsypując niewielką ilością mąki. Na jedną warstwę rozwałkowanego ciasta wyłożyć łyżeczką niewielką ilość konfitury. Przykryć to drugą warstwą cienko rozwałkowanego ciasta i wycinać pierniczki. Piec przez 10 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Piernik to obowiązkowy świąteczny wypiek - wybierzcie swój ulubiony z naszych przepisów :-)

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione