Europejski Zielony Ład - jakie ma znaczenie w rolnictwie?

To, co jest najważniejszym zadaniem strategii ,,Od pola do stołu'' to założenie, że europejska żywność musi pozostać bezpieczna i bogata w wartości odżywcze oraz zachować wysoką jakość. Jej produkcja musi wywierać jak najmniejszy wpływ na środowisko.
Założenia są takie, by w budżecie UE na lata 2021-2027 - 40% budżetu wspólnej polityki rolnej powinno się przyczyniać do walki ze zmianą klimatu, a 30% środków funduszu morskiego i rybackiego powinno się przyczyniać do osiągania celów klimatycznych. Tak więc chodzi przede wszystkim o ochronę klimatu.
Komisja Europejska informuje także, że rolnicy i rybacy mają do odegrania kluczową rolę w procesie transformacji. Dlatego też KE będzie współpracować z państwami członkowskimi i zainteresowanymi podmiotami, aby:
• zapewnić, że transformacja przebiega sprawiedliwie dla wszystkich pracujących w europejskim sektorze rolnym i morskim,
• znacząco ograniczyć stosowanie i zależność od chemicznych pestycydów, nawozów i antybiotyków oraz zagrożenia z nimi związane,
• rozwijać innowacyjne techniki w obszarze rolnictwa i rybołówstwa chroniące plony przed szkodnikami i chorobami.
Dodajmy też, że zgodnie z założeniami strategia „od pola do stołu” pomoże też w walce z fałszowaniem żywności.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|