KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Jak rozpoznać dobrego karpia?

Opublikowano 20.12.2019 r.
Statystyki są nieubłagane - karpia jemy w Polsce praktycznie raz w roku - 80 procent hodowanych w naszym kraju karpi, kojarzonych z najwyższą jakością i wykwintnym smakiem, Polacy tradycyjnie  zjadają podczas Wigilii Bożego Narodzenia.

Polski karp, trafiający na nasze stoły, ma zazwyczaj 3 lata. Jego zagraniczni ,,koledzy'' są najczęściej o rok młodsi. Polscy hodowcy zachęcają, żeby kupować ryby certyfikowane, z gospodarstw od lat zajmujących się hodowlą karpi.

Karp do karpia podobny, ale dla klienta najważniejsze są walory smakowe i zdrowotne kupowanej ryby. Po dobrą rybę smakosze potrafią jechać ponad sto kilometrów, bezpośrednio do gospodarstwa rybackiego - powiedział nam pan Władysław z Lokalnej Grupy Rybackiej Świętokrzyski Karp. - Kupując żywe karpie w sklepach lub na targowicach, zwracajmy uwagę na świadectwa pochodzenia ryb, czyli certyfikaty. Jeżeli karp od lat smakuje nam z konkretnego gospodarstwa, szukajmy certyfikatu właśnie tego gospodarstwa. Na ogół gospodarstwa rybackie sprzedają swoje ryby co roku w tych samych miejscach.

Jednak zdecydowana większość klientów kupuje wigilijne karpie w dniach od 20 do 23 grudnia. Jak rozpoznać polskiego karpia?

Karpie z importu najczęściej pochodzą z Czech, Węgier lub Litwy i trudno je odróżnić od karpi polskich - mówi pan Władysław. - Detaliczne ceny karpi krajowych i importowanych mogą być podobne. Jednak każdy sklep i sprzedawca na targowicy powinien posiadać świadectwo pochodzenia ryb, czyli właśnie certyfikat poświadczający, z jakiego gospodarstwa rybackiego pochodzą sprzedawane ryby. Szukajmy certyfikatu Kodeksu Dobrej Praktyki Rybackiej, gwarantującego dobrostan ryb podczas całego procesu hodowlanego i ich najwyższą jakość. 

I choć na co dzień ryby rzadko goszczą na naszych stołach, a jeśli już to wybieramy łososia, makrelę lub śledzia, to tradycja w wielu domach jest naprawdę przestrzegana - w Wigilię karp musi być na stole. Kupując karpia z certyfikatem jesteśmy pewni, że pochodzi z dobrej hodowli i, że będzie smaczny. 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO