KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Świąteczne przyprawy cenne dla zdrowia

Opublikowano 11.12.2020 r.
Okres przed Bożym Narodzeniem dla każdej gospodyni domowej to czas intensywnych przygotowań potraw, które będą gościć na świątecznych stołach. Dania muszą być odpowiednio przyprawione, by rzeczywiście zachowały swój szczególny charakter.

Zapach zupy grzybowej, barszczu wigilijnego, kompotu z suszonych owoców, kapusty z grochem czy makowca, nieodłącznie wiąże się ze świąteczną ucztą i podkreśla magiczną atmosferę grudniowego święta. A ponieważ staropolska kuchnia korzystała z przypraw w dużej obfitości, są one nierozerwalnie związane z tradycyjnymi świątecznymi potrawami. Z tego też powodu warto wcześniej się w nie zaopatrzyć.

Wykorzystywane w świątecznych daniach przyprawy są nie tylko smaczne i aromatyczne, ale też bardzo zdrowe. Zawarte w nich olejki lotne, minerały oraz inne substancje czynne, wpływają korzystnie nie tylko na nasz układ pokarmowy, ale też na cały organizm:

  • zapach wanilii ma działanie uspokajające, wprawia w dobry nastrój i daje poczucie harmonii
  • imbir poprawia apetyt i trawienie, niweluje uczucie przesytu po zjedzeniu tłustych potraw; ma właściwości rozgrzewające
  • nasiona kminku pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, zapobiegają wzdęciom i działają rozkurczowo
  • ziele angielskie poprawia trawienie, rozgrzewa i wspomaga działanie układu odpornościowego
  • cynamon wspomaga układ trawienny, poprawia krążenie krwi i ma właściwości antybakteryjne; zawiera sporo olejków lotnych, garbników, żywic, cukru i skrobi, działa więc uspokajająco i rozluźniająco
  • gałka muszkatołowa to znakomita przyprawa, wspierająca funkcjonowanie układu pokarmowego i pomagająca złagodzić wzdęcia, biegunki czy nudności
  • goździk pomaga uniknąć kłopotów trawiennych, dodatkowo też ułatwia oczyszczanie się zatok, ma właściwości antyseptyczne, przeciwskurczowe i przeciwbólowe oraz pomaga pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust
  • kardamon poprawia apetyt i pobudza wydzielanie soków żołądkowych, stosuje się go w stanach ogólnego rozbicia i zniechęcenia; wzmacnia nerwy i psychikę; najszybciej działa dodany do kawy
  • liście laurowe wykazują silne właściwości antybakteryjne, a także wspomagają trawienie i poprawiają krążenie krwi
  • jałowiec ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego, działa moczopędnie oraz ułatwia leczenie zakażeń układu moczowego
  • pieprz może wspomóc nasz organizm, pobudzając trawienie i łagodząc wzdęcia.

Wymienione przyprawy nie tylko podkreślają smak potraw, ale też sprawiają, że są one bardziej lekkostrawne. A to zaleta nie do przecenienia nie tylko w święta. Zanim jednak zdecydujemy się na wykorzystanie ziół i aromatycznych przypraw w kuchni, musimy pamiętać, że nie należy stosować ich w nadmiarze. Dodane w zbyt dużej ilości mogą zdominować smak potraw (np. goździki, gałka muszkatołowa, kardamon) lub sprawić, że danie nabierze goryczkowatego posmaku (np. cynamon), a niektóre mogą nawet zaszkodzić naszemu zdrowiu (np. jałowiec, cynamon, liść laurowy).

 
Izabela Fabijańska
Artykuł opracowany we współpracy z Łódzkim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO