Świąteczne przyprawy cenne dla zdrowia
Zapach zupy grzybowej, barszczu wigilijnego, kompotu z suszonych owoców, kapusty z grochem czy makowca, nieodłącznie wiąże się ze świąteczną ucztą i podkreśla magiczną atmosferę grudniowego święta. A ponieważ staropolska kuchnia korzystała z przypraw w dużej obfitości, są one nierozerwalnie związane z tradycyjnymi świątecznymi potrawami. Z tego też powodu warto wcześniej się w nie zaopatrzyć.
Wykorzystywane w świątecznych daniach przyprawy są nie tylko smaczne i aromatyczne, ale też bardzo zdrowe. Zawarte w nich olejki lotne, minerały oraz inne substancje czynne, wpływają korzystnie nie tylko na nasz układ pokarmowy, ale też na cały organizm:
- zapach wanilii ma działanie uspokajające, wprawia w dobry nastrój i daje poczucie harmonii
- imbir poprawia apetyt i trawienie, niweluje uczucie przesytu po zjedzeniu tłustych potraw; ma właściwości rozgrzewające
- nasiona kminku pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, zapobiegają wzdęciom i działają rozkurczowo
- ziele angielskie poprawia trawienie, rozgrzewa i wspomaga działanie układu odpornościowego
- cynamon wspomaga układ trawienny, poprawia krążenie krwi i ma właściwości antybakteryjne; zawiera sporo olejków lotnych, garbników, żywic, cukru i skrobi, działa więc uspokajająco i rozluźniająco
- gałka muszkatołowa to znakomita przyprawa, wspierająca funkcjonowanie układu pokarmowego i pomagająca złagodzić wzdęcia, biegunki czy nudności
- goździk pomaga uniknąć kłopotów trawiennych, dodatkowo też ułatwia oczyszczanie się zatok, ma właściwości antyseptyczne, przeciwskurczowe i przeciwbólowe oraz pomaga pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust
- kardamon poprawia apetyt i pobudza wydzielanie soków żołądkowych, stosuje się go w stanach ogólnego rozbicia i zniechęcenia; wzmacnia nerwy i psychikę; najszybciej działa dodany do kawy
- liście laurowe wykazują silne właściwości antybakteryjne, a także wspomagają trawienie i poprawiają krążenie krwi
- jałowiec ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego, działa moczopędnie oraz ułatwia leczenie zakażeń układu moczowego
- pieprz może wspomóc nasz organizm, pobudzając trawienie i łagodząc wzdęcia.
Wymienione przyprawy nie tylko podkreślają smak potraw, ale też sprawiają, że są one bardziej lekkostrawne. A to zaleta nie do przecenienia nie tylko w święta. Zanim jednak zdecydujemy się na wykorzystanie ziół i aromatycznych przypraw w kuchni, musimy pamiętać, że nie należy stosować ich w nadmiarze. Dodane w zbyt dużej ilości mogą zdominować smak potraw (np. goździki, gałka muszkatołowa, kardamon) lub sprawić, że danie nabierze goryczkowatego posmaku (np. cynamon), a niektóre mogą nawet zaszkodzić naszemu zdrowiu (np. jałowiec, cynamon, liść laurowy).
Izabela Fabijańska
Artykuł opracowany we współpracy z Łódzkim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|