Mało „owocny” 2019 r. GUS opublikował raport

Największy spadek dotyczył gruszek i czereśni, których w porównaniu z 2018 rokiem zebrano o 26% mniej. Słabiej – bo o 24% mniej – obrodziły też wiśnie oraz jabłka (23% mniej) i śliwki (20% mniej).
Niższe zbiory to przede wszystkim wynik złych warunków atmosferycznych. Przymrozki, jakie wystąpiły w czasie kwitnienia i zawiązywania owoców, na wielu plantacjach wyrzadziły spore straty. Swoje zrobiła też susza oraz przesilenie drzew po rekordowym owocowaniu w poprzednim roku.
Mniejsze były też zbiory owoców z krzewów owocowych i plantacji jagodowych. Główny Urząd Statystyczny ocenia, że łączna produkcja nie przekroczyła 0,5 mln ton – to o 17% mniej niż w 2018 roku. Największy spadek, bo aż o 35%, zanotowały maliny. Mniej o 23% zebrano porzeczek, agrestu (o 17%) i truskawek (o 10 %).
Okazuje się jednak, że były też wzrosty. Produkcja borówek amerykańskich była wyższa aż o 30% w porównaniu z poprzednim sezonem. To oczywiście efekt zakładania coraz większej liczby plantacji.
Źródło: GUS
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|