KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Karnawałowe przepisy z różnych stron świata

Opublikowano 23.01.2022 r.
Karnawał to nie tylko niezwykły strój, piękny makijaż i taneczna muzyka, która zachęca do zabawy. To także rewelacyjne jedzenie. Podczas tegorocznego karnawału wypróbuj niezwykłe potrawy i desery z różnych stron świata. Przygotowaliśmy 7 sprawdzonych przepisów. Stworzysz z nich dania, które oczarują Twoich gości!

brazylijska sałatka ziemniaczana

Brazylijska sałatka ziemniaczana

Składniki:

  • 400 g ziemniaków
  • 300 g fasolki szparagowej
  • pęczek szczypiorku
  • 1 seler naciowy
  • 2 duże marchewki
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • szczypta oregano

 

Sposób przygotowania: ziemniaki i fasolkę szparagową ugotować w osobnych garnkach do miękkości, a seler naciowy krótko sparzyć w gorącej wodzie. Przestudzone ziemniaki pokroić w kostkę, a ugotowaną fasolkę i seler naciowy pokroić na dwu centymetrowe kawałki i przełożyć do dużej miski. Marchew zetrzeć na tarce, dodać poszatkowany szczypiorek. W mniejszej miseczce połączyć jogurt naturalny z majonezem, sokiem z cytryny oraz przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano i polać nim sałatkę. Wymieszać i gotowe.

Włoska sałatka caprese

sałatka caprese

Składniki:

  • 3 pomidory malinowe
  • 2 sztuki mozzarelli
  • 2 garści świeżej bazylii
  • szczypta soli, pieprzu, tymianku i oregano

Sposób przygotowania: umyte pomidory pokroić w cienkie plasterki. Mozzarellę odsączyć z zalewy i również pokroić na cienkie plasterki. Na talerzu ułożyć naprzemiennie plastry sera i pomidora. Poszatkować świeże listki bazylii i posypać nią sałatkę, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami.

Feijoada completa z Brazylii

feijoada completa

Składniki:

  • 50 dag wołowiny
  • 50 dag karkówki wieprzowej
  • 20 dag boczku
  • 3 średnie papryki
  • 4 duże czerwone cebule
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 słoik groszku
  • 1 słoik kukurydzy
  • 1 słoik czerwonej fasoli
  • 1 słoik fasolki szparagowej
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 1 papryczka chili (można dodać więcej)
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do gulaszu
  • słodka i ostra papryka

 

Sposób przygotowania: wołowinę, karkówkę wieprzową, boczek, paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Mięso posypać słodką i ostrą papryką w proszku. Czosnek przepuścić przez praskę. Na patelni na małym ogniu wytopić tłuszcz. Następnie zwiększyć ogień i obsmażyć mięso na złoty kolor i przełożyć je do większego garnka. Na patelnię na ten sam tłuszcz dodać cebulę oraz czosnek i podsmażyć przez kilka minut. Później dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz papryczkę chilli, smażyć kilkanaście minut i przełożyć do garnka z mięsem. Dodać odsączone z zalewy warzywa ze słoików, wlać 3 szklanki wody. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą do gulaszu i gotować, aż mięso i warzywa będą miękkie. Posypać natką pietruszki. Można jeść ze świeżym chlebem lub jako dodatek do kaszy w towarzystwie ulubionej surówki.

 

Hiszpańska zupa z chorizo

hiszpańska zupa

Składniki:

  • 400 g ziemniaków
  • 3 duże bataty
  • 2 duże cebule
  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 200 g chorizo
  • 3 ząbki czosnku
  • 2,5 litra bulionu drobiowego
  • słodka papryka w proszku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz

 

 

Sposób przygotowania: ziemniaki i bataty obrać ze skórki, umyć i pokroić w kostkę. Obrany czosnek i cebule drobno posiekać. Kiełbasę chorizo obrać ze skórki i pokroić w cienkie plastry. Do garnka wlać oliwę i podsmażyć na niej kiełbasę na złoty kolor z obu stron. Wyjąć ją na talerzyk, a w garnku zeszklić czosnek i cebulę. Dodać ziemniaki i bataty oraz słodką paprykę, wlać bulion i gotować około 15 minut pod przykryciem, aż ziemniaki zmiękną. Dodać podsmażone chorizo, mrożony szpinak, gotować 8 minut, doprawić do smaku i gotowe.

 

Norweskie pączki fastelavnsboller

pączki fastelavnsboller

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła
  • 50 g drożdży
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki kardamonu
  • szczypta soli

Do przełożenia:

  • 400 g kremówki
  • 8 łyżek likieru z adwokatu

Na polewę:

  • 2 tabliczki czekolady deserowej
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 30 g masła
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

 

 

Sposób przygotowania:  z mąki, 2 łyżeczek cukru, 1/2 szklanki ciepłego mleka i drożdży przygotować zaczyn. Przykryć go i odstawić w ciepłe miejsce. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, cukier i kardamon, wlać roztopione masło, ciepłą resztę mleka oraz rozczyn z drożdży. Ciasto przykryć i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. Następnie podzielić ciasto na mniejsze części i formować z nich okrągłe bułeczki. Ułożyć je na blasze wyłożonej pergaminem z zachowaniem odstępów. Przykryć i odstawić na godzinę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 12 minut na złoty kolor. Ubić śmietanę i połączyć ją z likierem. Tak przygotowanym kremem przełożyć ostudzone i przekrojone na pół bułeczki. W kąpieli wodnej roztopić czekolady, dodać masło, a po uzyskaniu jednolitej konsystencji polać ciastka.

 

Luizjańskie gumbo

gumbo

Składniki:

  • 1 kilogram udek z kurczaka lub z indyka
  • 300 g surowych krewetek bez skorupek
  • 300 g kiełbasy jałowcowej
  • 1 seler naciowy
  • 2 duże cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 litr rosołu drobiowego
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 szklanka ryżu
  • 5 liści laurowych
  • 3 duże marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki tymianku
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 2,5 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka tymianku
  • pieprz cayenne
  • 5 łyżek oliwy

 

Sposób przygotowania: mięso z udek kurczaka obrać ze skóry i kości, pokroić na mniejsze kawałki, kiełbasę pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać olej, podsmażyć kiełbaskę i kurczaka. Mięso przełożyć na talerz, a na tym samym oleju zarumienić pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodać paprykę i podsmażone wcześniej mięsko. Marchewkę pokroić w talarki, seler naciowy pokroić w mniejsze kawałki i dodać do garnka. Wlać rosół, dodać pomidory z puszki, przyprawy i gotować na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Dodać ryż i mieszać od czasu do czasu. W małym rondlu przygotować zasmażkę. Wsypać mąkę, zarumienić i połączyć ją z olejem. Zasmażką zagęścić potrawę i dodać krewetki – dusić do miękkości około 12 minut i gotowe.

 

Jamajski kurczak jerk

Składniki:

  • 10 udek z kurczaka
  • olej

marynata:

  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek cebuli dymka
  • 2 łyżki tymianku
  • 2 łyżki mielonego ziela angielskiego
  • 0,5 łyżki soli
  • 0,5 łyżki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki brązowego cukru
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka soku z pomarańczy

 

Sposób przygotowania: cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Dodać do dużej miski, połączyć z pozostałymi składnikami marynaty. Udka z kurczaka umyć, osuszyć i posypać marynatą, a następnie włożyć do lodówki na dwie godziny. Udka smażyć na do zarumienienia z każdej strony na patelni. W ten sposób przygotowane udka doskonale smakują w towarzystwie sałatki.

 

Z takimi smakami karnawałowe przyjęcie z pewnością będzie bardzo udane!

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO