Karnawałowe przepisy z różnych stron świata
Opublikowano 23.01.2022 r.
Karnawał to nie tylko niezwykły strój, piękny makijaż i taneczna muzyka, która zachęca do zabawy. To także rewelacyjne jedzenie. Podczas tegorocznego karnawału wypróbuj niezwykłe potrawy i desery z różnych stron świata. Przygotowaliśmy 7 sprawdzonych przepisów. Stworzysz z nich dania, które oczarują Twoich gości!
Brazylijska sałatka ziemniaczana
Składniki:
- 400 g ziemniaków
- 300 g fasolki szparagowej
- pęczek szczypiorku
- 1 seler naciowy
- 2 duże marchewki
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 mały jogurt naturalny
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- szczypta oregano
|
Sposób przygotowania: ziemniaki i fasolkę szparagową ugotować w osobnych garnkach do miękkości, a seler naciowy krótko sparzyć w gorącej wodzie. Przestudzone ziemniaki pokroić w kostkę, a ugotowaną fasolkę i seler naciowy pokroić na dwu centymetrowe kawałki i przełożyć do dużej miski. Marchew zetrzeć na tarce, dodać poszatkowany szczypiorek. W mniejszej miseczce połączyć jogurt naturalny z majonezem, sokiem z cytryny oraz przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano i polać nim sałatkę. Wymieszać i gotowe.
|
Włoska sałatka caprese
Składniki:
- 3 pomidory malinowe
- 2 sztuki mozzarelli
- 2 garści świeżej bazylii
- szczypta soli, pieprzu, tymianku i oregano
|
Sposób przygotowania: umyte pomidory pokroić w cienkie plasterki. Mozzarellę odsączyć z zalewy i również pokroić na cienkie plasterki. Na talerzu ułożyć naprzemiennie plastry sera i pomidora. Poszatkować świeże listki bazylii i posypać nią sałatkę, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami.
|
Feijoada completa z Brazylii
Składniki:
- 50 dag wołowiny
- 50 dag karkówki wieprzowej
- 20 dag boczku
- 3 średnie papryki
- 4 duże czerwone cebule
- 8 ząbków czosnku
- 1 słoik groszku
- 1 słoik kukurydzy
- 1 słoik czerwonej fasoli
- 1 słoik fasolki szparagowej
- 2 pęczki natki pietruszki
- 1 papryczka chili (można dodać więcej)
- sól
- pieprz
- przyprawa do gulaszu
- słodka i ostra papryka
|
Sposób przygotowania: wołowinę, karkówkę wieprzową, boczek, paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Mięso posypać słodką i ostrą papryką w proszku. Czosnek przepuścić przez praskę. Na patelni na małym ogniu wytopić tłuszcz. Następnie zwiększyć ogień i obsmażyć mięso na złoty kolor i przełożyć je do większego garnka. Na patelnię na ten sam tłuszcz dodać cebulę oraz czosnek i podsmażyć przez kilka minut. Później dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz papryczkę chilli, smażyć kilkanaście minut i przełożyć do garnka z mięsem. Dodać odsączone z zalewy warzywa ze słoików, wlać 3 szklanki wody. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą do gulaszu i gotować, aż mięso i warzywa będą miękkie. Posypać natką pietruszki. Można jeść ze świeżym chlebem lub jako dodatek do kaszy w towarzystwie ulubionej surówki.
|
Hiszpańska zupa z chorizo
Składniki:
- 400 g ziemniaków
- 3 duże bataty
- 2 duże cebule
- 250 g mrożonego szpinaku
- 200 g chorizo
- 3 ząbki czosnku
- 2,5 litra bulionu drobiowego
- słodka papryka w proszku
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz
|
Sposób przygotowania: ziemniaki i bataty obrać ze skórki, umyć i pokroić w kostkę. Obrany czosnek i cebule drobno posiekać. Kiełbasę chorizo obrać ze skórki i pokroić w cienkie plastry. Do garnka wlać oliwę i podsmażyć na niej kiełbasę na złoty kolor z obu stron. Wyjąć ją na talerzyk, a w garnku zeszklić czosnek i cebulę. Dodać ziemniaki i bataty oraz słodką paprykę, wlać bulion i gotować około 15 minut pod przykryciem, aż ziemniaki zmiękną. Dodać podsmażone chorizo, mrożony szpinak, gotować 8 minut, doprawić do smaku i gotowe.
|
Norweskie pączki fastelavnsboller
Składniki:
- 1 kg mąki
- 500 ml mleka
- 200 g masła
- 50 g drożdży
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki kardamonu
- szczypta soli
Do przełożenia:
- 400 g kremówki
- 8 łyżek likieru z adwokatu
Na polewę:
- 2 tabliczki czekolady deserowej
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 30 g masła
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
|
Sposób przygotowania: z mąki, 2 łyżeczek cukru, 1/2 szklanki ciepłego mleka i drożdży przygotować zaczyn. Przykryć go i odstawić w ciepłe miejsce. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, cukier i kardamon, wlać roztopione masło, ciepłą resztę mleka oraz rozczyn z drożdży. Ciasto przykryć i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. Następnie podzielić ciasto na mniejsze części i formować z nich okrągłe bułeczki. Ułożyć je na blasze wyłożonej pergaminem z zachowaniem odstępów. Przykryć i odstawić na godzinę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 12 minut na złoty kolor. Ubić śmietanę i połączyć ją z likierem. Tak przygotowanym kremem przełożyć ostudzone i przekrojone na pół bułeczki. W kąpieli wodnej roztopić czekolady, dodać masło, a po uzyskaniu jednolitej konsystencji polać ciastka.
|
Luizjańskie gumbo
Składniki:
- 1 kilogram udek z kurczaka lub z indyka
- 300 g surowych krewetek bez skorupek
- 300 g kiełbasy jałowcowej
- 1 seler naciowy
- 2 duże cebule
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 litr rosołu drobiowego
- 1 puszka pomidorów
- 1 szklanka ryżu
- 5 liści laurowych
- 3 duże marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki tymianku
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki soli
- 2,5 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka tymianku
- pieprz cayenne
- 5 łyżek oliwy
|
Sposób przygotowania: mięso z udek kurczaka obrać ze skóry i kości, pokroić na mniejsze kawałki, kiełbasę pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać olej, podsmażyć kiełbaskę i kurczaka. Mięso przełożyć na talerz, a na tym samym oleju zarumienić pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodać paprykę i podsmażone wcześniej mięsko. Marchewkę pokroić w talarki, seler naciowy pokroić w mniejsze kawałki i dodać do garnka. Wlać rosół, dodać pomidory z puszki, przyprawy i gotować na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Dodać ryż i mieszać od czasu do czasu. W małym rondlu przygotować zasmażkę. Wsypać mąkę, zarumienić i połączyć ją z olejem. Zasmażką zagęścić potrawę i dodać krewetki – dusić do miękkości około 12 minut i gotowe.
|
Jamajski kurczak jerk
Składniki:
marynata:
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek cebuli dymka
- 2 łyżki tymianku
- 2 łyżki mielonego ziela angielskiego
- 0,5 łyżki soli
- 0,5 łyżki pieprzu
- 0,5 łyżeczki brązowego cukru
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżka soku z pomarańczy
|
Sposób przygotowania: cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Dodać do dużej miski, połączyć z pozostałymi składnikami marynaty. Udka z kurczaka umyć, osuszyć i posypać marynatą, a następnie włożyć do lodówki na dwie godziny. Udka smażyć na do zarumienienia z każdej strony na patelni. W ten sposób przygotowane udka doskonale smakują w towarzystwie sałatki.
|
Z takimi smakami karnawałowe przyjęcie z pewnością będzie bardzo udane!
|
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|
Tematy pokrewne: | Desery doskonałe na imprezę - lekkie i pyszne |
| Sycące przekąski - poznaj nasze propozycje! |
| Szybkie i proste sosy do sałat |