KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Karnawałowe przepisy z różnych stron świata

Opublikowano 23.01.2022 r.
Karnawał to nie tylko niezwykły strój, piękny makijaż i taneczna muzyka, która zachęca do zabawy. To także rewelacyjne jedzenie. Podczas tegorocznego karnawału wypróbuj niezwykłe potrawy i desery z różnych stron świata. Przygotowaliśmy 7 sprawdzonych przepisów. Stworzysz z nich dania, które oczarują Twoich gości!

brazylijska sałatka ziemniaczana

Brazylijska sałatka ziemniaczana

Składniki:

  • 400 g ziemniaków
  • 300 g fasolki szparagowej
  • pęczek szczypiorku
  • 1 seler naciowy
  • 2 duże marchewki
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • szczypta oregano

 

Sposób przygotowania: ziemniaki i fasolkę szparagową ugotować w osobnych garnkach do miękkości, a seler naciowy krótko sparzyć w gorącej wodzie. Przestudzone ziemniaki pokroić w kostkę, a ugotowaną fasolkę i seler naciowy pokroić na dwu centymetrowe kawałki i przełożyć do dużej miski. Marchew zetrzeć na tarce, dodać poszatkowany szczypiorek. W mniejszej miseczce połączyć jogurt naturalny z majonezem, sokiem z cytryny oraz przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano i polać nim sałatkę. Wymieszać i gotowe.

Włoska sałatka caprese

sałatka caprese

Składniki:

  • 3 pomidory malinowe
  • 2 sztuki mozzarelli
  • 2 garści świeżej bazylii
  • szczypta soli, pieprzu, tymianku i oregano

Sposób przygotowania: umyte pomidory pokroić w cienkie plasterki. Mozzarellę odsączyć z zalewy i również pokroić na cienkie plasterki. Na talerzu ułożyć naprzemiennie plastry sera i pomidora. Poszatkować świeże listki bazylii i posypać nią sałatkę, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami.

Feijoada completa z Brazylii

feijoada completa

Składniki:

  • 50 dag wołowiny
  • 50 dag karkówki wieprzowej
  • 20 dag boczku
  • 3 średnie papryki
  • 4 duże czerwone cebule
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 słoik groszku
  • 1 słoik kukurydzy
  • 1 słoik czerwonej fasoli
  • 1 słoik fasolki szparagowej
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 1 papryczka chili (można dodać więcej)
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do gulaszu
  • słodka i ostra papryka

 

Sposób przygotowania: wołowinę, karkówkę wieprzową, boczek, paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Mięso posypać słodką i ostrą papryką w proszku. Czosnek przepuścić przez praskę. Na patelni na małym ogniu wytopić tłuszcz. Następnie zwiększyć ogień i obsmażyć mięso na złoty kolor i przełożyć je do większego garnka. Na patelnię na ten sam tłuszcz dodać cebulę oraz czosnek i podsmażyć przez kilka minut. Później dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz papryczkę chilli, smażyć kilkanaście minut i przełożyć do garnka z mięsem. Dodać odsączone z zalewy warzywa ze słoików, wlać 3 szklanki wody. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą do gulaszu i gotować, aż mięso i warzywa będą miękkie. Posypać natką pietruszki. Można jeść ze świeżym chlebem lub jako dodatek do kaszy w towarzystwie ulubionej surówki.

 

Hiszpańska zupa z chorizo

hiszpańska zupa

Składniki:

  • 400 g ziemniaków
  • 3 duże bataty
  • 2 duże cebule
  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 200 g chorizo
  • 3 ząbki czosnku
  • 2,5 litra bulionu drobiowego
  • słodka papryka w proszku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz

 

 

Sposób przygotowania: ziemniaki i bataty obrać ze skórki, umyć i pokroić w kostkę. Obrany czosnek i cebule drobno posiekać. Kiełbasę chorizo obrać ze skórki i pokroić w cienkie plastry. Do garnka wlać oliwę i podsmażyć na niej kiełbasę na złoty kolor z obu stron. Wyjąć ją na talerzyk, a w garnku zeszklić czosnek i cebulę. Dodać ziemniaki i bataty oraz słodką paprykę, wlać bulion i gotować około 15 minut pod przykryciem, aż ziemniaki zmiękną. Dodać podsmażone chorizo, mrożony szpinak, gotować 8 minut, doprawić do smaku i gotowe.

 

Norweskie pączki fastelavnsboller

pączki fastelavnsboller

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła
  • 50 g drożdży
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki kardamonu
  • szczypta soli

Do przełożenia:

  • 400 g kremówki
  • 8 łyżek likieru z adwokatu

Na polewę:

  • 2 tabliczki czekolady deserowej
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 30 g masła
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

 

 

Sposób przygotowania:  z mąki, 2 łyżeczek cukru, 1/2 szklanki ciepłego mleka i drożdży przygotować zaczyn. Przykryć go i odstawić w ciepłe miejsce. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, cukier i kardamon, wlać roztopione masło, ciepłą resztę mleka oraz rozczyn z drożdży. Ciasto przykryć i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. Następnie podzielić ciasto na mniejsze części i formować z nich okrągłe bułeczki. Ułożyć je na blasze wyłożonej pergaminem z zachowaniem odstępów. Przykryć i odstawić na godzinę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 12 minut na złoty kolor. Ubić śmietanę i połączyć ją z likierem. Tak przygotowanym kremem przełożyć ostudzone i przekrojone na pół bułeczki. W kąpieli wodnej roztopić czekolady, dodać masło, a po uzyskaniu jednolitej konsystencji polać ciastka.

 

Luizjańskie gumbo

gumbo

Składniki:

  • 1 kilogram udek z kurczaka lub z indyka
  • 300 g surowych krewetek bez skorupek
  • 300 g kiełbasy jałowcowej
  • 1 seler naciowy
  • 2 duże cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 litr rosołu drobiowego
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 szklanka ryżu
  • 5 liści laurowych
  • 3 duże marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki tymianku
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 2,5 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka tymianku
  • pieprz cayenne
  • 5 łyżek oliwy

 

Sposób przygotowania: mięso z udek kurczaka obrać ze skóry i kości, pokroić na mniejsze kawałki, kiełbasę pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać olej, podsmażyć kiełbaskę i kurczaka. Mięso przełożyć na talerz, a na tym samym oleju zarumienić pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodać paprykę i podsmażone wcześniej mięsko. Marchewkę pokroić w talarki, seler naciowy pokroić w mniejsze kawałki i dodać do garnka. Wlać rosół, dodać pomidory z puszki, przyprawy i gotować na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Dodać ryż i mieszać od czasu do czasu. W małym rondlu przygotować zasmażkę. Wsypać mąkę, zarumienić i połączyć ją z olejem. Zasmażką zagęścić potrawę i dodać krewetki – dusić do miękkości około 12 minut i gotowe.

 

Jamajski kurczak jerk

Składniki:

  • 10 udek z kurczaka
  • olej

marynata:

  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek cebuli dymka
  • 2 łyżki tymianku
  • 2 łyżki mielonego ziela angielskiego
  • 0,5 łyżki soli
  • 0,5 łyżki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki brązowego cukru
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka soku z pomarańczy

 

Sposób przygotowania: cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Dodać do dużej miski, połączyć z pozostałymi składnikami marynaty. Udka z kurczaka umyć, osuszyć i posypać marynatą, a następnie włożyć do lodówki na dwie godziny. Udka smażyć na do zarumienienia z każdej strony na patelni. W ten sposób przygotowane udka doskonale smakują w towarzystwie sałatki.

 

Z takimi smakami karnawałowe przyjęcie z pewnością będzie bardzo udane!

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj