GUS podsumował zbiory warzyw w 2019 – jest lepiej niż myślano?

Opublikowano 11.01.2020 r.
GUS podsumował zbiory na rynku warzyw. Łączną produkcję warzyw gruntowych (odmian wczesnych i późnych) oszacowano w 2019 r. na ponad 3,8 mln t, tj. na poziomie o ok. 6% niższym od produkcji roku ubiegłego.
Niesprzyjające warunki najsilniej odczuły wczesne odmiany warzyw. Zdecydowanie lepiej poradziły sobie te zbierane w późniejszym terminie. Bo już we wrześniu i w październiku pogoda poprawiła się na tyle, że zaczęła sprzyjać plonowaniu szczególnie kapusty, kalafiorów i brokułów. Wstępne wyniki zbiorów można więc było podnieść.
Łączną produkcję warzyw gruntowych w 2019 r. GUS oszacował na ponad 3 mln 800 tys. ton.
Zbiory warzyw wg GUS
- kapusta – 800 tys. ton
- marchew – 680 tys. ton
- cebula – 535 tys. ton
- buraki – 270 tys. ton
- kalafiory – 210 tys. ton
Źródło: GUS
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|