KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
15 stycznia 2021

5 pomysłów na dania z tuńczykiem

Lubisz tuńczyka w puszce? Prawdopodobnie kilka jego opakowań w domowej spiżarni ma każdy z nas. Niezależnie od tego, czy szukasz pomysłu na ekspresową kolację, łatwe i proste w wykonaniu śniadanie lub świąteczne danie z tuńczykiem, przygotowaliśmy garść podpowiedzi. Możesz go użyć, by przygotować wiele różnych posiłków. Oto kilka pomysłów na kreatywne dania z wykorzystaniem tuńczyka w puszcze.

Pierożki smażone nadziewane tuńczykiem

Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 3 szklanki ryżu po ugotowaniu
  • 1 słoik kukurydzy konserwowej
  • 1 słoik czerwonej fasoli
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 2 średnie cebule
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka oleju

Zagnieść ciasto z połączenia wody, mąki, oleju i soli. Odstawić je na godzinę, a w tym czasie przygotować farsz. Ugotować i ostudzić ryż. Pokroić cebulę w drobną kosteczkę i zarumienić ją na łyżce rozgrzanego na patelni oleju. Kukurydzę, fasolę i tuńczyka odcedzić z zalewy. Wszystkie składniki farszu umieścić w dużej misce, doprawić do smaku i dobrze wymieszać. Następnie ciasto rozwałkować na stolnicy i wyciąć z niego kółka przy pomocy szklanki. Nakładać na nie farsz i zlepić pierogi przy użyciu widelca, a następnie smażyć je na rozgrzanym oleju. Odsączyć na ręczniku papierowym i podawać z ketchupem lub sosem albo z sałatką.

Lekka sałatka z tuńczykiem

Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 sałata lodowa
  • 2 średnie marchewki
  • 1 żółta papryka
  • 1 słoik zielonego groszku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1 cytryny
  • 1 owoc granatu
  • sól
  • pieprz
  • oregano

Marchewkę obrać, opłukać i pokroić na plastry. Ugotować z odrobiną masła i ostudzić. Sałatę umyć i porwać na mniejsze kawałki i wrzucać do miski. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę, a groszek odsączyć – warzywa dodać do miski z sałatą. Wszystko wymieszać, udekorować owocami granatu i polać sosem, który powstanie z połączenia oliwy, soku z cytryny, oregano, soli i pieprzu. Lekka sałatka idealnie sprawdzi się śniadanie i kolację.

Kotlety z tuńczyka i kaszy

Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy (ulubionej)
  • 3-4 jajka
  • 100 g żółtego sera
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz
  • olej
  • bułka tarta

Ugotowaną kaszę przełożyć do większej miski, wbić jajka, dodać posiekaną natkę pietruszki, starty na małych oczkach ser i odsączonego tuńczyka. Doprawić do smaku, uformować kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć do zarumienienia z obu stron.

Zapiekanka ziemniaczana z tuńczykiem

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • 4 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 7 jajek
  • 300 g majonezu
  • 500 ml śmietany 18%
  • 400 g mąki
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pęczek koperku
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 średnie cebule
  • sól i pieprz
  • masło
  • bułka tarta

Jajka roztrzepać w misce i połączyć ze śmietaną i majonezem. Dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach do miski. Posolić i odstawić. Koperek i natkę pietruszki drobno posiekać, a cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Połowę ciasta przelać na blachę wysmarowaną masłem, obsypaną bułką tartą i wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie warstwowo ułożyć ziemniaki, cebulę, część koperku i natki pietruszki. Teraz położyć odsączonego tuńczyka, posypać go zieleniną, przykryć ziemniakami i ciastem. Zapiekać przez 80 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawać w towarzystwie lekkiej sałatki.

Omlet z tuńczykiem

Składniki:

  • 1 średnia czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 jajek
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 ugotowane i pokrojone w plastry ziemniaki
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 2 garści mrożonej fasolki szparagowej
  • sól i pieprz

Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i podsmażyć do zarumienienia. Do miski wbić jajka, dodać do nich sól, pieprz i szczypiorek. Na patelni na zarumienionej cebuli z czosnkiem ułożyć plastry kartofli, fasolkę szparagową oraz odsączonego i rozdrobnionego tuńczyka. Zalać jajkami, a gdy lekko się zetnie położyć na górze przecięte na pół pomidorki koktajlowe. Smażyć około 7-10 minut pod przykryciem i gotowe.

Tuńczyk z puszki może być wstępem do rewelacyjnych smakołyków. Wypróbujcie koniecznie :-)

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione