5 pomysłów na dania z tuńczykiem
Pierożki smażone nadziewane tuńczykiem
Składniki na ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 2 szklanki ciepłej wody
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 3 szklanki ryżu po ugotowaniu
- 1 słoik kukurydzy konserwowej
- 1 słoik czerwonej fasoli
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 2 średnie cebule
- sól i pieprz
- 1 łyżka oleju
Zagnieść ciasto z połączenia wody, mąki, oleju i soli. Odstawić je na godzinę, a w tym czasie przygotować farsz. Ugotować i ostudzić ryż. Pokroić cebulę w drobną kosteczkę i zarumienić ją na łyżce rozgrzanego na patelni oleju. Kukurydzę, fasolę i tuńczyka odcedzić z zalewy. Wszystkie składniki farszu umieścić w dużej misce, doprawić do smaku i dobrze wymieszać. Następnie ciasto rozwałkować na stolnicy i wyciąć z niego kółka przy pomocy szklanki. Nakładać na nie farsz i zlepić pierogi przy użyciu widelca, a następnie smażyć je na rozgrzanym oleju. Odsączyć na ręczniku papierowym i podawać z ketchupem lub sosem albo z sałatką.
Lekka sałatka z tuńczykiem
Składniki:
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 sałata lodowa
- 2 średnie marchewki
- 1 żółta papryka
- 1 słoik zielonego groszku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1 cytryny
- 1 owoc granatu
- sól
- pieprz
- oregano
Marchewkę obrać, opłukać i pokroić na plastry. Ugotować z odrobiną masła i ostudzić. Sałatę umyć i porwać na mniejsze kawałki i wrzucać do miski. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę, a groszek odsączyć – warzywa dodać do miski z sałatą. Wszystko wymieszać, udekorować owocami granatu i polać sosem, który powstanie z połączenia oliwy, soku z cytryny, oregano, soli i pieprzu. Lekka sałatka idealnie sprawdzi się śniadanie i kolację.
Kotlety z tuńczyka i kaszy
Składniki:
- 2 puszki tuńczyka
- 2 szklanki ugotowanej kaszy (ulubionej)
- 3-4 jajka
- 100 g żółtego sera
- natka pietruszki
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz
- olej
- bułka tarta
Ugotowaną kaszę przełożyć do większej miski, wbić jajka, dodać posiekaną natkę pietruszki, starty na małych oczkach ser i odsączonego tuńczyka. Doprawić do smaku, uformować kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć do zarumienienia z obu stron.
Zapiekanka ziemniaczana z tuńczykiem
Składniki:
- 800 g ziemniaków
- 4 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 7 jajek
- 300 g majonezu
- 500 ml śmietany 18%
- 400 g mąki
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- pęczek koperku
- pęczek natki pietruszki
- 3 średnie cebule
- sól i pieprz
- masło
- bułka tarta
Jajka roztrzepać w misce i połączyć ze śmietaną i majonezem. Dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach do miski. Posolić i odstawić. Koperek i natkę pietruszki drobno posiekać, a cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Połowę ciasta przelać na blachę wysmarowaną masłem, obsypaną bułką tartą i wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie warstwowo ułożyć ziemniaki, cebulę, część koperku i natki pietruszki. Teraz położyć odsączonego tuńczyka, posypać go zieleniną, przykryć ziemniakami i ciastem. Zapiekać przez 80 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawać w towarzystwie lekkiej sałatki.
Omlet z tuńczykiem
Składniki:
- 1 średnia czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 6 jajek
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 ugotowane i pokrojone w plastry ziemniaki
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 6 pomidorków koktajlowych
- 2 garści mrożonej fasolki szparagowej
- sól i pieprz
Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i podsmażyć do zarumienienia. Do miski wbić jajka, dodać do nich sól, pieprz i szczypiorek. Na patelni na zarumienionej cebuli z czosnkiem ułożyć plastry kartofli, fasolkę szparagową oraz odsączonego i rozdrobnionego tuńczyka. Zalać jajkami, a gdy lekko się zetnie położyć na górze przecięte na pół pomidorki koktajlowe. Smażyć około 7-10 minut pod przykryciem i gotowe.
Tuńczyk z puszki może być wstępem do rewelacyjnych smakołyków. Wypróbujcie koniecznie :-)
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|