KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
15 stycznia 2020

Woda wodzie nierówna - jaką wodę pić?

Na sklepowych półkach możemy spotkać różne rodzaje wód do picia. Czym one się różnią, oprócz nazwy handlowej? Którą wodę warto wybrać, aby zaspokoić pragnienie? Która woda ma najlepszy wpływ na nasz organizm?

Najprostszy podział wód to wody gazowane i niegazowane, jest również podział na wody źródlane, mineralne, stołowe... Jak się w tym wszystkim odnaleźć i wybrać najlepszą wodę dla siebie? Na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Rożne rodzaje wód i ich cechy

Z krystaliczne czystych źródeł, z płytszych warstw podziemnych pozyskiwane są naturalne wody źródlane. Są to głównie wody nisko zmineralizowane, zawierające mniej niż 1 000 mg składników mineralnych w litrze. Rzadziej zdarzają się wody średniozmineralizowane. Wody te charakteryzują się również niestabilnym składem jakościowym.

Z odwiertów głębinowych wydobywane są naturalne wody mineralne, które charakteryzują się stabilnym składem. W zależności od ilości składników mineralnych, mamy wody mineralne: 

  • bardzo niskozmineralizowane (do 50 mg/l);
  • niskozmineralizowane (do 500 mg/l): Kropla Beskidu, Nata Aqua, Dobrowianka, Polaris Plus;
  • średniozmineralizowane (500–1 500 mg/l): Jurajska, Kinga Pienińska, Ustronianka Biała, Saquaro Mineral, Veroni Mineral Pure, Perła Krynicy, Ostromecko, Selenka Wieniec Zdrój, Nałęczowianka, Cisowianka, Staropolanka, Kropla Minerałów;
  • wysokozmineralizowane (ponad 1 500 mg/l): Galicjanka, Krynica Minerale, Muszynianka plus, Staropolanka 2000, Kryniczanka, Muszyna Mineral.

Jeżeli naturalną wodę źródlaną zmieszamy z wodą mineralną lub przefiltrowaną wodą wodociągową z różnymi składnikami mineralnymi, otrzymamy wodę stołową. Woda ta nie należy do wód naturalnych, ponieważ jej skład w trakcie produkcji jest modyfikowany na skutek mieszania.

Występują również naturalne wody lecznicze, które pochodzą ze specjalnych źródeł. Wody te zawierają co najmniej 1 000 mg składników mineralnych w litrze oraz przynajmniej jeden składnik mający znaczenie dla organizmu w odpowiednim stężeniu. W zależności od składu, wśród wód leczniczych wyróżniamy wodę fluorkową, jodkową, krzemową, kwasowęglową, radonową, siarkową, szczawę, żelazistą. Aby woda mogła być uznana za leczniczą, trzeba najpierw przeprowadzić specjalne badania potwierdzające jej właściwości. Warto pamiętać, że tego rodzaju wody powinno się pić po konsultacji z lekarzem, w odpowiednich dawkach.

Wodę pijemy dla ugaszenia pragnienia, nawodnienia organizmu oraz dostarczenia mu niezbędnych składników mineralnych. 

Jaką więc wybrać?

Kupując wodę w pierwszej kolejności powinniśmy sprawdzić ogólną zawartość rozpuszczonych składników. Jeżeli woda zawiera od 500 do 1 500 mg/l składników mineralnych, to już sporo, a powyżej 1 500 mg/l to bardzo dużo.

Kolejnym krokiem jest sprawdzenie ilości poszczególnych składników mineralnych, aby móc wybrać wodę najbardziej potrzebną dla naszego organizmu. Zawartość konkretnych minerałów znajdziemy najczęściej na etykiecie w formie tabeli.

Na co zwrócić uwagę?

Wapń (Ca2+) to składnik niezbędny dla prawidłowego rozwoju kości i zębów, a jego niedobór może powodować osteoporozę, więc jeżeli chcemy dostarczyć do organizmu wapnia, powinniśmy wybierać wody, które mają go więcej niż 150 mg/l.
Magnez (Mg2+) – jego odpowiednia ilość w organizmie wpływa na prawidłową pracę serca, wzmacnia naczynia krwionośne, pozytywnie wpływa na układ odpornościowy i mięśniowy. Niedobór magnezu powoduje rozdrażnienie, nerwowość oraz skurcze, więc gdy chcemy dostarczyć go do organizmu, szukamy wody, która zawiera więcej niż 50 mg magnezu na litr. 
Sód (Na+) – woda z zawartością sodu poniżej 20 mg/l (tzw. niskosodowa) polecana jest osobom z nadciśnieniem.
Wodorowęglany (HCO3-) pomagają utrzymać prawidłową kwasowości w żołądku i jelitach oraz przyspieszają  trawienie.

Pomagają również zwalczać zatrucie alkoholowe. Jeżeli to na nich nam zależy, szukamy wód zawierających więcej niż 600 mg/l.

Niegazowana czy gazowana? 

To chyba najczęściej zadawane pytanie dotyczące tematu wody do picia. Do wyboru mamy wody:
- nienasycone dwutlenkiem węgla (niegazowane);
- niskonasycone dwutlenkiem węgla (do stężenia 1 500 mg/l CO2);
- średnionasycone dwutlenkiem węgla (1 500–4 000 mg/l CO2);
- wysokonasycone dwutlenkiem węgla (powyżej 4 000 mg/l CO2).

Biorąc pod uwagę skład mineralny wody, nie ma znaczenia, którą formę z powyższych wybierzemy. Po wodę gazowaną często sięgamy z uwagi na to, że szybciej gasi pragnienie. Należy jednak pamiętać, że uczucie pragnienia nie jest wskaźnikiem nawodnienia organizmu. Woda gazowana wydaje się również słodsza i przyjemniejsza w smaku, może nam przypominać inne lubiane napoje gazowane, więc jeśli jesteśmy zdrowi i nie mamy problemów gastrycznych – z czystym sumieniem możemy wybierać wodę gazowaną. Woda nasycona CO2 może jednak powodować uczucie rozpychania żołądka, wzdęcia i podrażnienia śluzówki, nie jest więc polecana: małym dzieciom, kobietom w ciąży i matkom karmiącym, osobom stosującym lekkostrawną dietę, osobom z problemami gastrycznymi (zgaga, refluks), chorującym na zespół jelita drażliwego, mającym nadciśnienie tętnicze, chorującym na przewlekłą obturacyjną chorobę płuc, osobom z dolegliwościami krtani, a także w stanach pooperacyjnych.

Myślę, że po przeczytaniu tego artykułu każdy, znając swój organizm, może wybrać się do sklepu i znaleźć wodę najlepszą dla siebie. Potem nie pozostaje nic innego, jak pić wodę i nawadniać swój organizm.

kontakt1.jpg
Katarzyna Majer
Artykuł opracowany we współpracy z Kujawsko-Pomorskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Minikowie
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione