Jak dobrze zaplanować zakup nasion?
Zwykle nasion kupujemy za dużo w przekonaniu, że to, co kupiliśmy zapewne nie wystarczy na nasze hektary. Jednak po sezonie okazuje się, że zostają nie w pełni wysiane opakowania nasion albo nawet i całe. Często w wyniku złego ich dalszego przechowywania tracą one swoje zdolności kiełkowania i w przyszłym sezonie, mimo daty przydatności do siewu, źle kiełkują lub wcale.
Jak dobrze zaplanować zakup nasion?
Można powiedzieć, iż to nic trudnego, ale nie każdy to potrafi, bo jeszcze na duże powierzchnie da się łatwo przeliczyć, ale na grządki to już nie jest tak prosto. Dokładne ustalenie ilości nasion jest dość trudne. Możemy jednak w przybliżeniu wyliczyć, ile nasion potrzeba na obsianie 1 m2 lub ile potrzebujemy nasion na wyprodukowanie rozsady niektórych warzyw i ziół – jeśli produkujemy ją we własnym zakresie.
Poniżej podaję kilka przykładów, które mogą orientacyjnie ułatwić zakup nasion w rozsądnych ilościach. Warto jednak pamiętać, że należy przestrzegać wskazówek podanych przez producenta na opakowaniu nasion. Są tam podane podstawowe informacje dotyczące najkorzystniejszych terminów i głębokości siewu oraz zalecane odstępy miedzy rzędami i roślinami w rzędzie.
Ile potrzebujemy nasion na 1 m2?
Warzywo |
Ilość nasion w gramach |
Rzodkiewka |
1,5-2,5 |
Sałata siewna |
0,5 |
Marchew wczesna |
1 |
Marchew późna |
0,5 |
Pietruszka |
0,5 |
Groch |
15-30 |
Fasola szparagowa |
8-10 |
Burak ćwikłowy |
2 |
Ogórek |
1 |
Dynia |
2 |
Szpinak |
2 |
Bób |
30-40 |
Ile potrzebujemy sztuk rozsady na 1 m2?
Warzywo |
Ilość sztuk |
Kapusta wczesna |
6-8 |
Pomidor |
4-10 |
Sałata |
15-25 |
Papryka |
4-6 |
Seler |
10-12 |
Por |
20 |
Ogórek |
6-8 |
Dynia |
2 |
Cukinia |
2-3 |
Melon |
3-4 |
Kalarepa |
10 |
Kalafior |
6-8 |
Może teraz dzięki tym informacjom przed dokonaniem zakupów nasion najpierw dobrze się zastanowimy, jaką powierzchnię ma nasz warzywnik i co planujemy tam uprawiać w nowym sezonie. Decydując się na uprawę ziół pamiętajmy, że przy uprawie ziół z siewu wprost do gruntu, takich jak: cząber, czarnuszka, trybula ogrodowa, ogórecznik, niekiedy też i bazylia, należy kupić po jednym najmniejszym opakowaniu jednostkowym. Taka ilość w zupełności nam wystarczy. Gatunki takie, jak koper ogrodowy czy rzeżucha, które możemy wysiewać kilkakrotnie w ciągu sezonu wegetacyjnego możemy kupić w kilku mniejszych opakowaniach lub w jednym większym. Zaś w przypadku uprawy ziół z rozsady pamiętajmy, iż na 1 m2 sadzimy około: 15 roślin bazylii, po 5 sztuk melisy, lebiodki, hyzopu, 2–3 lawendy wąskolistne, 3–5 szałwii lekarskich, 1–2 rośliny lubczyku lub arcydzięgla.
Jeżeli planujemy wysiać zioła wieloletnie, to w pierwszym roku na stanowisku możemy posadzić ich więcej, ale potem w następnym sezonie wegetacyjnym rośliny należy przerzedzić. Przy wysiewie ziół wybieramy jak najmniejsze opakowania nasion, które bardzo obficie potrafią wzejść, co daje nam nadwyżkę rozsady. Jeśli szkoda nam ją wyrzucić, to możemy podzielić się lub wymienić z sąsiadami.
Podsumowując, aby nie popaść w szał zakupowy kierując się wyłącznie kolorowymi opakowaniami, dobrze jest po pierwsze znać powierzchnię swojego warzywnika, wiedzieć co chcemy uprawiać i gdy mamy dobrych sąsiadów, umówić się na przygotowanie rozsady pod wspólną wymianę.
Źródło: „Ile nasion kupić?” mgr E. Sikory „Działkowiec” – styczeń 2019.
Magdalena Banaszak
Artykuł opracowany we współpracy z Kujawsko-Pomorskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Minikowie
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|