Gdzie kupić ekożywność?
Rolnictwo ekologiczne – to prowadzenie produkcji rolniczej w sposób łączący: najkorzystniejsze dla środowiska praktyki, wysoki stopień różnorodności biologicznej, ochronę zasobów naturalnych oraz stosowanie wysokich standardów dotyczących dobrostanu zwierząt. W gospodarstwach specjalizujących się w tego typu działalności nie stosuje się pestycydów ani syntetycznych nawozów mineralnych, dozwolone są wyłącznie naturalne nawozy (organiczne i zielone) oraz biologiczne środki ochrony roślin. Zwierzęta hodowane są bez użycia antybiotyków, hormonów, organizmów modyfikowanych genetycznie oraz produktów powstałych z ich udziałem.
Zarówno produkcja roślinna, jak i zwierzęca podlegają kontroli na każdym etapie: produkcji, przechowywania, przetwarzania i dystrybucji, a wytwory ekologiczne mają specjalne oznakowanie. Tylko produkty certyfikowane (tj. objęte systemem rolnictwa ekologicznego) mogą być sprzedawane jako ekologiczne. Rozpoznamy je po znaczku – listku z gwiazdkami, który stanowi wspólnotowe logo rolnictwa ekologicznego.
Sprzedaż wyrobów ekologicznych w Polsce prowadzona jest wszelkimi dostępnymi kanałami. Nie tylko producenci, lecz także sprzedawcy ekożywności szukają dróg dotarcia do potencjalnych klientów. Branża ta szybko się rozwija. Wciąż jednak udział żywności ekologicznej w całym rynku spożywczym jest niewielki. Najczęściej rolnicy dostarczają swoje produkty do wyspecjalizowanych ekosklepów.
Aktualnie obowiązujące przepisy umożliwiają rolnikom skorzystanie z następujących rodzajów sprzedaży: bezpośredniej (produkty zwierzęce nieprzetworzone), dostaw bezpośrednich (produkty roślinne nieprzetworzone), działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej (produkty zwierzęce przetworzone) oraz rolniczego handlu detalicznego (produkty roślinne i zwierzęce nieprzetworzone i przetworzone). W życie weszła od 1 stycznia 2017 r. kolejna forma działalności, która umożliwia rolnikom prowadzenie tzw. rolniczego handlu detalicznego (RHD). Polega ona na zbywaniu żywności, pochodzącej w całości lub części z własnej uprawy, hodowli lub chowu, wyłącznie konsumentowi końcowemu.
Rolnicy ekologiczni, chcąc zwiększyć opłacalność swoich gospodarstw, wciąż poszukują nowych form sprzedaży. Wzrastające zapotrzebowanie na tego typu produkty wynika z dbałości o zdrowie i środowisko naturalne.
Katarzyna Wągiel
Artykuł opracowany we współpracy z Łódzkim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|