KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
25 stycznia 2020

Kuchnia gruzińska - tych dań musisz spróbować!

Kuchnia gruzińska jest jedną ze smaczniejszych i najbardziej niedocenianych kuchni świata. Łączy w sobie smaki znane z Grecji, Turcji oraz z kuchni śródziemnomorskiej. Chleb nadziewany serem czy pyszna zupa jogurtowa to tylko dwie propozycje. A wszystko to doprawione pietruszką, kolendrą, koperkiem i estragonem. Poznaj 5 przepisów na pyszne gruzińskie dania.

Chinkali, czyli pyszne nadziewane gruzińskie pierożki

Składniki na ciasto:

  • 800 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 350 ml wody

Składniki na nadzienie:

  • 600 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 120 ml gorącej wody
  • 1 duża cebula
  •  natka pietruszki
  • 1 czubata łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka przyprawy do mielonego
  • szczypta curry
  • sól i pieprz
  • olej

Jak przygotować tradycyjne gruzińskie chinkali krok po kroku?

Do dużej miski przesiać mąkę przez sitko, wbić jajka, dodać szczyptę soli i wlać ciepłą wodę. Wymieszać i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na około 40 minut. W tym czasie przygotować nadzienie. Obraną cebulę drobno posiekać i podsmażyć na łyżce oleju. Kiedy się zarumieni przyprawić curry. Do miski wrzucić mięso mielone, dodać cebulę, poszatkowaną natkę pietruszki i przyprawy oraz wlać ciepłą wodę. Nadzienie wymieszać łyżką i dobrze wyrobić. Formować w dłoniach małe pulpeciki. Następnie ciasto rozwałkować i wykrawać kółka przy pomocy szklanki. Pulpeciki układać na cieście i zagniatać palcami. Gotowe pierożki wrzucać do garnka z wrzącą wodą. Gotować 5 minut od momentu wypłynięcia i gotowe.

 

Chaczapuri, czyli gruziński serowy chleb

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody
  • 5 jajek
  • 100 g sera mozzarella
  • 100 g sera feta
  • 100 g sera bryndza
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pęczek natki pietruszki

Wykonanie:

Mleko i wodę podgrzać w małym rondelku. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól, oliwę z oliwek oraz ciepłe mleko z wodą. Energicznie zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Następnie znów zagnieść ciasto, podzielić na 4 części i uformować z nich kule. Rozwałkować, pozawijać brzegi do środka i ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystkie sery wymieszać i wypełnić nimi środek ciasta. Jedno jajko rozkłócić i posmarować nim brzegi ciasta. Piec przez 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, chaczapuri wyjąć z piekarnika i wbić do środka po jednym jajku. Piec jeszcze 5 minut i gotowe. Posypać poszatkowaną natką pietruszki i gotowe.

 

Zupa Kharcho

Składniki:

  • 0,5 kg wołowiny
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mały słoik koncentratu pomidorowego
  • 0,5 szklanki ryżu
  • 0,5 szklanki śliwek
  • nasiona kolendry
  • 0,5 łyżki natki pietruszki
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Mięso umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować na małym ogniu przez 1 godzinę. Dodać ryż, śliwki, poszatkowaną w drobną kosteczkę cebulę i ząbki czosnku, przyprawić do smaku i gotować jeszcze 30 minut. Na koniec dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Podawać posypane natką pietruszki.

 

Macwnis supi (gruzińska zupa jogurtowa)

Składniki:

  • 1 duże opakowanie gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 cebula
  • 1 szklanka wody
  •  2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki ugotowanego ryżu
  • 2 garści świeżej mięty
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 1 garść świeżej kolendry
  • 2 łyżki mąki

Wykonanie:

Cebulę obrać, drobno poszatkować i podsmażyć na patelni na łyżce masła i zeszklić. W rondelku połączyć jogurt z wodą, mąką, podsmażoną cebulką, solą i pieprzem i gotować 15 minut. W małej misce rozmieszać jajka, zupę zdjąć z gazu i stopniowo wlewać jajka, mieszając od czasu do czasu. Gotować jeszcze 3 minuty, dodać ugotowany ryż, doprawić ziołami do smaku i gotowe.

 

Gruzińskie ciasto herbaciane

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka zaparzonej mocnej herbaty
  • 3 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki ulubionej konfitury lub dżemu
  • 0,5 szklanki żurawiny
  • 0,5 szklanki orzechów
  • szczypta cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej

Wykonanie:

W misce ubić jajka z cukrem na puszystą pianę, dodać zaparzoną i przestudzoną herbatę, roztopione i przestudzone masło i konfiturę. Wymieszać i wsypać mąkę, orzechy, żurawinę, sodę oczyszczoną i przyprawy. Wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 35 minut.

Do dzieła! Kulinarną podróż po gruzińskich smakach czas zacząć :-)

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
REKLAMA

Redakcja

tel: 54 235 52 61

kontakt@kalendarzrolnikow.pl

Marketing

tel. 606 948 444

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione