Ptasia grypa - Wojewoda apeluje: myj ręce!

O czym bezwzględnie powinien pamiętać każdy hodowca i miłośnik ptaków? Na stronie internetowej Wielkopolskiego Urzędu Wojewódzkiego w Poznaniu wojewoda podaje, że w celu zminimalizowania ryzyka przeniesienia wirusa należy przestrzegać podstawowych zasad higieny oraz bioasekuracji przy obsługiwaniu drobiu, tj.:
• unikać kontaktu z ptakami - pamiętajmy, że zarazić się można nawet poprzez dotknięcie piór chorego ptaka, zachowujmy czujność podczas spacerów w parkach;
• w kontakcie z ptakami (np. w gospodarstwach, gdzie hodowany jest drób) należy używać jednorazowych rękawiczek;
• myć ręce po każdorazowym zetknięciu z ptactwem, zarówno dzikim, jak i hodowlanym;
• ptasie jaja i mięso drobiowe należy trzymać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, aby nie miały styczności z inną żywnością;
• unikać spożywania surowego jajka;
• myć dokładnie z użyciem detergentu wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym drobiem (deski, noże, talerze);
• pamiętać, że zamrożenie mięsa nie niszczy wirusa ptasiej grypy;
• spożywać mięso drobiowe, przetwory drobiarskie i jaja poddane odpowiedniej obróbce cieplnej w temperaturze minimum 70 st. C (wirus ptasiej grypy w tej temperaturze ginie);
• zadbać o to, aby dzieci unikały miejsc bytowania dzikiego ptactwa, ferm drobiu oraz innych miejsc jego przetrzymywania lub karmienia;
• nie dotykać padłych lub sprawiających wrażenie chorych ptaków;
• nie karmić dzikich ptaków prosto z ręki, a także nie dopuszczać, by siadały one na rękach lub ramionach.
Wojewoda zachęca także do szczepienia ochronnego przeciwko grypie sezonowej przed sezonem grypowym lub w jego trakcie, co zminimalizuje ryzyko zakażenia się wirusami grypy i uchroni przed wystąpieniem powikłań choroby.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|