KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
31 stycznia 2020

Zdrowa soja - przepisy na sojowe dania obiadowe

Soja to roślina strączkowa, która od tysięcy lat jest stosowana w diecie azjatyckiej. Istnieją nawet dowody na to, że w Chinach uprawiano ją już 9 000 lat p.n.e. Soja jest popularnym źródłem białka roślinnego oraz składnikiem wielu dań. Jakie są jej rodzaje, dlaczego warto ją spożywać? I jakie dania warto przygotować z dodatkiem soi?

Soja - jakie są jej rodzaje?

Soja to roślina strączkowa, która jest powszechnie stosowana w sztuce kulinarnej. Jedząc soję, dostarczasz organizmowi białko, błonnik, witaminę C, E i K, kwas foliowy, ryboflawinę, tiaminę, żelazo, magnez, mangan, potas, fosfor, cynk i miedź oraz kwas pantotenowy. Istnieje wiele produktów sojowych, można wśród nich wyliczyć mleko sojowe, edamame, tofu, tempeh, miso czy natto. Z soi wytwarza się też wegańskie i wegetariańskie zamienniki mięsa, serów czy jogurtu.

Soja po bretońsku

Składniki:

  • 300 g soi
  • 4 kiełbasy
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mały słoik koncentratu pomidorowego
  • 3 ziela angielskie
  • 4 listki laurowe
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Popularnym daniem również w Polsce jest fasolka po bretońsku. Ale to warzywo strączkowe warto zamienić na soję, by przygotować równie pyszne danie, szczególnie na kolację w mroźne zimowe wieczory.

Soję namoczyć na noc, a następnego dnia przepłukać, zalać świeżą wodą, wsypać 0,5 łyżki soli i gotować do miękkości. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i zarumienić na niej pokrojoną cebulkę i czosnek. Przełożyć je do garnka z soją, a na tym samym oleju podsmażyć pokrojoną w plastry kiełbasę. Do garnka dodać przecier pomidorowy, ziele angielskie, liście laurowe oraz przyprawić. Gotować 20 minut. Doskonale smakuje na ciepło z pieczywem.

 

Kotlety sojowe inaczej

Składniki:

  • 10 kotletów sojowych
  • 3 szklanki rosołu
  • 2 duże cebule
  • 0,5 czerstwej bułki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • przyprawa do gyrosa
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Do miski włożyć kotlety sojowe, zalać je rosołem i moczyć przez 5 minut, a następnie pokroić na małe kawałki. Również bułkę namoczyć i odcisnąć nadmiar płynu. Cebulkę i czosnek pokroić i zarumienić na łyżce oleju rozgrzanej na patelni. Wszystkie składniki dodać do miski, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Następnie formować kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na patelni do zarumienienia z obu stron.

Gulasz sojowy z warzywami

Składniki:

  • 2 opakowania kotletów sojowych
  • 4 szklanki rosołu
  • 3 marchewki
  • 400 g fasolki szparagowej
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 0,5 małego słoiczka koncentratu pomidorowego
  •  oregano
  •  bazylia
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
 

Kotlety sojowe włożyć do miski, zalać gorącym bulionem, dodać sos sojowy i odstawić na kilka minut. Cebulę obrać i pokroić w piórka i podsmażyć do miękkości, cukinię obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Marchew i fasolkę szparagową ugotować na parze do miękkości, a następnie dodać je do cebuli i cukinii. Podsmażyć, dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku. Na koniec namoczone kotlety sojowe włożyć do sosu warzywnego, dusić 15 minut na małym ogniu pod przykryciem i gotowe. Podawać z surówką z kapusty i kaszą. Smacznego!

Potrawy z soi to podstawa diety wegetariańskiej, ale warto od czasu do czasu wprowadzić je także do menu "mięsolubnych" :-)

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione