Zdrowa soja - przepisy na sojowe dania obiadowe
Soja - jakie są jej rodzaje?
Soja to roślina strączkowa, która jest powszechnie stosowana w sztuce kulinarnej. Jedząc soję, dostarczasz organizmowi białko, błonnik, witaminę C, E i K, kwas foliowy, ryboflawinę, tiaminę, żelazo, magnez, mangan, potas, fosfor, cynk i miedź oraz kwas pantotenowy. Istnieje wiele produktów sojowych, można wśród nich wyliczyć mleko sojowe, edamame, tofu, tempeh, miso czy natto. Z soi wytwarza się też wegańskie i wegetariańskie zamienniki mięsa, serów czy jogurtu.
Soja po bretońsku
Składniki:
- 300 g soi
- 4 kiełbasy
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 mały słoik koncentratu pomidorowego
- 3 ziela angielskie
- 4 listki laurowe
- 2 łyżki suszonego majeranku
- sól i pieprz
Wykonanie:
Popularnym daniem również w Polsce jest fasolka po bretońsku. Ale to warzywo strączkowe warto zamienić na soję, by przygotować równie pyszne danie, szczególnie na kolację w mroźne zimowe wieczory.
Soję namoczyć na noc, a następnego dnia przepłukać, zalać świeżą wodą, wsypać 0,5 łyżki soli i gotować do miękkości. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i zarumienić na niej pokrojoną cebulkę i czosnek. Przełożyć je do garnka z soją, a na tym samym oleju podsmażyć pokrojoną w plastry kiełbasę. Do garnka dodać przecier pomidorowy, ziele angielskie, liście laurowe oraz przyprawić. Gotować 20 minut. Doskonale smakuje na ciepło z pieczywem.
Kotlety sojowe inaczej
Składniki:
- 10 kotletów sojowych
- 3 szklanki rosołu
- 2 duże cebule
- 0,5 czerstwej bułki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki
- 2 jajka
- bułka tarta
- przyprawa do gyrosa
- sól i pieprz
Wykonanie:
Do miski włożyć kotlety sojowe, zalać je rosołem i moczyć przez 5 minut, a następnie pokroić na małe kawałki. Również bułkę namoczyć i odcisnąć nadmiar płynu. Cebulkę i czosnek pokroić i zarumienić na łyżce oleju rozgrzanej na patelni. Wszystkie składniki dodać do miski, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Następnie formować kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na patelni do zarumienienia z obu stron.
Gulasz sojowy z warzywami
Składniki:
- 2 opakowania kotletów sojowych
- 4 szklanki rosołu
- 3 marchewki
- 400 g fasolki szparagowej
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 0,5 małego słoiczka koncentratu pomidorowego
- oregano
- bazylia
- cukier
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Kotlety sojowe włożyć do miski, zalać gorącym bulionem, dodać sos sojowy i odstawić na kilka minut. Cebulę obrać i pokroić w piórka i podsmażyć do miękkości, cukinię obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Marchew i fasolkę szparagową ugotować na parze do miękkości, a następnie dodać je do cebuli i cukinii. Podsmażyć, dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku. Na koniec namoczone kotlety sojowe włożyć do sosu warzywnego, dusić 15 minut na małym ogniu pod przykryciem i gotowe. Podawać z surówką z kapusty i kaszą. Smacznego!
Potrawy z soi to podstawa diety wegetariańskiej, ale warto od czasu do czasu wprowadzić je także do menu "mięsolubnych" :-)
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|