KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Domowy pumpernikiel - czym jest i dlaczego warto go jeść?

Opublikowano 04.02.2020 r.
Poszukujesz smacznego, świeżego i zdrowego chleba, który dłużej zachowuje świeżość? Co to jest pumpernikiel? Czym ten chleb wyróżnia się spośród innych, oferowanych przez piekarnie? Poznaj zalety jego spożywania oraz przepis na domowy chleb pumpernikiel.

chleb pumpernikiel

Co to jest pumpernikiel?

Jest to ciemny chleb razowy pieczony z mąki żytniej na zakwasie. Często dodaje się do niego miód, ekstrakt z jabłek czy słód. Ma brązowy kolor i jest pieczony przez 10 do 16 godzin w 120-150 stopniach Celsjusza. Pieczywo to pochodzi z Niemiec i ma długi termin przydatności do spożycia. Pumpernikiel jest jednym ze zdrowszych chlebów. Wykazuje on wyjątkowe właściwości zdrowotne, a przez to stanowi zdrowszą alternatywę dla zwykłego białego pieczywa.

Korzyści zdrowotne spożywania pumpernikla

  • Pomaga obniżyć poziom cukru we krwi

Wytwarzany z grubo mielonej mąki żytniej pumpernikiel piecze się na zakwasie. Jest cennym źródłem błonnika, a do tego ma niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że utrzymuje poziom cukru we krwi pod kontrolą i chroni organizm przed cukrzycą.

  • Reguluje trawienie i oczyszcza jelita

Duża dawka błonnika dostarczana organizmowi z tym chlebem reguluje trawienie oraz zapewnia uczucie sytości na długo. W ten sposób przyspiesza ruchy perystaltyczne jelit. Wymiata z nich zbędne produkty przemiany materii takie jak toksyny czy metale ciężkie. A w efekcie również zapobiega wzdęciom, zaparciom oraz rozwojowi chorób i ułatwia odchudzanie.

  • Witaminy, przeciwutleniacze i probiotyki

Badanie opublikowane w 2002 roku w „Journal of Agricultural Food Chemistry” dowodzi, że mąka żytnia oraz naturalny zakwas stosowane do wypieku chleba pumpernikla wytwarzają przeciwutleniacze. Dzięki temu ciemna skórka tego chleba razowego jest cennym źródłem witamin i przeciwutleniaczy. Chleb pumpernikiel wykazuje właściwości probiotyczne. Dzięki temu utrzymuje florę bakteryjną jelit w zdrowiu. W efekcie również wzmacnia odporność organizmu.

Natomiast w 2017 roku w „Nutrition Journal” opublikowane zostało inne badanie. Dowiodło ono, że jedzenie tego chleba szybciej powoduje uczucie sytości oraz zmniejsza głód i chęć podjadania. Poza tym, spożywanie pumpernikla reguluje glukozę we krwi. Po zjedzeniu kromki tego ciemnego chleba na kolację glukoza utrzymywała się na odpowiednim poziomie do rana. Naukowcy wnioskują, że spożywanie pumpernikla nie tylko może kontrolować poziom cukru we krwi. Pomaga również zrzucić zbędne kilogramy.

Sprawdzony przepis na domowy chleb pumpernikiel

domowy pumpernikiel

Składniki:

  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 kostka drożdży
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 3 szklanki mąki żytniej
  • 3 łyżki mąki z pełnego przemiału
  • 3 łyżki miodu
  • 3 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy

Jak przygotować chleb pumpernikiel krok po kroku?

Do miski pokruszyć drożdże, wlać ciepłą wodę i dodać cukier. Wymieszać zaczyn, przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. W dużej misce połączyć pozostałe składniki, dodać zaczyn i wyrobić ciasto. Miskę nakryć ręcznikiem i postawić w ciepłym miejscu na godzinę, aby ciasto wyrosło. Następnie podzielić ciasto na kilka części. Uformować z nich bochenki. Włożyć do natłuszczonych form i piec przez 60 minut w piecu rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza.

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO