KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Cukier w naszej diecie

Opublikowano 20.11.2017 r.
Wiadomo, że rola cukru w organizmie człowieka jest bardzo duża. Pełni on funkcję "paliwa" dla mózgu i mięśni. Na pewno nie powinno zabraknąć go w naszej diecie. Nie zapominajmy jednak, że w przypadku spożywania cukru, trzeba pamiętać także o zachowaniu umiaru. 

Istotne dla zdrowia jest, aby spożywane węglowodany w większości należały do grupy złożonych (wielocukrów). Ten rodzaj cukrów wolno się przyswaja, dzięki czemu stabilizuje poziom glukozy we krwi i na długo daje energię. Udział w jadłospisie jednocukrów (glukoza, fruktoza) lub dwucukrów (np. sacharoza, maltoza, laktoza) powinien wynosić  10%. Oznacza to, że maksymalnie możemy zjeść 50 g cukru dziennie, czyli 10 płaskich łyżeczek.

Ile cukru spożywamy?

Jak pokazują badania, Polacy, w tym dzieci, spożywają co najmniej dwa razy więcej cukru niż rekomenduje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Obecna dieta oparta jest często na wysoko przetworzonej żywności, bogatej w najmniej wartościowe cukry proste. Należy podkreślić, że źródłem cukru są nie tylko słodycze, kompoty, dżemy, ale też płatki śniadaniowe, pieczywo, jogurty i przetwory mleczne, a nawet niektóre wędliny. Dietetycy coraz częściej biją na alarm, ponieważ jak się okazuje, zjadamy 50–70 kg cukru rocznie, wielokrotnie przekraczając potrzeby organizmu. Prowadzi to do powstawania otyłości, chorób serca, miażdżycy i próchnicy.

Dobra strona cukru

Cukier jest źródłem energii. To bardzo istotny aspekt u aktywnych osób, które wykonują intensywny wysiłek fizyczny. Zjedzenie czegoś słodkiego (oczywiście w rozsądnych ilościach) zwiększa naszą wydajnośc i podnosi poziom koncentracji. 

Nadmiar cukru szkodzi

Jeśli browadzimy bierny tryb życia i spożywamy cukier w nadmiernych ilościach, to możemy poważnie sobie zaszkodzić. Cukier w połaczeniu z niewystarczającą dbałością o higienę jamy ustnej otwiera drogę do rozwoju próchnicy. Najbardziej nie służą zębom słodycze, które przyklejają się do szkliwa oraz docierające do każdego zakamarka słodzone napoje. Roztwory cukru mogą również podrażnić błonę śluzowa żołądka i dwunastnicy, pobudzają wytwarzanie soków trawiennych, co prowadzi do zwiększenia apetytu. Nadmierne zakwaszenie przewodu pokarmowego prowadzi do zgagi, choroby refluksowej, stanów zapalnych i owrzodzenia. Podczas trawienia cukru zwiększa się zapotrzebowanie na witaminy z grupy B, wapń, fosfor, magnez, selen, chrom – może to prowadzić do chronicznego zmęczenia, osłabienia koncentracji, zaburzenia rytmu serca, zmniejszenia odporności. 

Zachowaj zdrowy rozsądek!

Cukier jest obecny wszędzie, dlatego aby uniknąć jego niekorzystnego wpływu należy przestrzegać zasad zdrowego i zbilansowanego odżywiania. Słodkie produkty należy spożywać z umiarem! Zwróćmy na to uwagę, kiedy pijemy słodkie napoje, jemy różnorodne słodkie przekąski, konfitury, dżemy czy kremy czekoladowe.

 

Chcąc ograniczyć spożycie cukru należy uważnie czytać etykiety produktów spożywczych. Pamiętajmy, że cukier to nie tylko słodycze. Jest go mnóstwo w przetworzonej żywności (cukier jest jednocześnie dobrym konserwantem). Zamiast białego cukru rafinowanego postawmy na naturę – miód lub cukier zawarty w owocach i warzywach. Substytutem dla słodyczy mogą być np. suszone owoce i warzywa. Szczególną uwagę należy zwracać bilansując dietę dla dzieci. Skutki źle zbilansowanej diety bardzo szybko odbijają się w niekorzystny sposób na młodym organizmie. 

Cukier jest niewątpliwie ważnym składnikiem diety, pamiętajmy jednak, żeby spożywac go z umiarem!

 

 

kontakt1.jpg
Mateusz Krawczyk
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie

Jeden z 16 Ośrodków Doradztwa Rolniczego w kraju. Podstawowym zadaniem KPODR jest udzielanie wszechstronnej pomocy rolnikom, mieszkańcom obszarów wiejskich oraz przedsiębiorcom związanym z przetwórstwem rolno-spożywczym w celu zwiększania dochodów gospodarstw rolnych oraz poprawy warunków życia na wsi.Główna siedziba znajduje się w Minikowie (pow. Nakielski). Ośrodek posiada oddziały w Zarzeczewie (pow. Włocławski) oraz w Przysieku (pow. Toruński). Posiada własne wydawnictwo,które jest wydawcą miesięcznika Wieś Kujawsko-Pomorska oraz wielu poradników. Organizuje liczne wystawy i targi -m.in Międzynarodowe Targi Rolno-Spożywcze "Agrotech" w Minikowie, które na obszarze 12ha odwiedza corocznie ok. 350 wystawców i około 35 tys. zwiedzających.

 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO