Banany – żółta porcja witamin

W czasach jesiennej i zimowej szarugi banany dostarczą niezbędnej energii, poprawią humor i pomogą przezwyciężyć stresy. Te właściwości zawdzięczają obecności tryptofanu, substancji, która w naszym organizmie przetwarzana jest w serotoninę, nazywaną czasem „hormonem szczęścia”. Dzięki zawartości witamin B6 i C banany korzystnie wpływają na odporność i chronią przed infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi. To nie koniec ich zalet.
Banany dla sportowców
Spożywanie bananów zaleca się sportowcom, gdyż zawierają łatwo przyswajalne węglowodany i różnorodne składniki mineralne (miedź, cynk, selen, fluor, mangan i jod, wapń, fosfor, żelazo, sód). Kilka lat temu medialną sławę zyskała słynna „bułka z bananem”, którą jadać miał sam narciarski mistrz – Adam Małysz. Co ciekawe, banany pomagają także spragnionym. W około 3/4 składają się z wody i znakomicie gaszą pragnienie.
Banany źródłem potasu
Wśród „bananowych” składników mineralnych na wyróżnienie zasługuje potas. Średniej wielkości owoc zawiera około 450 mg tego związku. Potas korzystnie wpływa na ciśnienie krwi i rytm serca, dzięki czemu spożywanie bananów poleca się w profilaktyce chorób serca i udaru mózgu. Z kolei wysoka (banan ma podobną ilość pektyn co jabłko) zawartość pektyn sprawia, że jedzenie „żółtych owoców” obniża stężenie cholesterolu we krwi. Kwas foliowy docenią z kolei przyszłe mamy, gdyż korzystnie wpływa na rozwój płodu.
Skąd wzięły się banany?
Te, które spożywamy pochodzą zazwyczaj z Ameryki Południowej i Afryki. Drzewo bananowca pochodzi jednak najprawdopodobniej z południowo – wschodniej Azji a sposób w jaki pojawił się w innych rejonach świata nie został ostatecznie wyjaśniony. Sama nazwa banana ma swoje źródło w języku arabskim, w którym banan znaczy palec.
![]() |
Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł. Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|