KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Jak ograniczyć emisję amoniaku?

Opublikowano 06.02.2020 r.
Najefektywniejszymi metodami redukcji emisji amoniaku, ale również odpływu azotu do wód, są rozwiązania żywieniowe. Dopasowanie spożycia pasz do wymagań zwierząt może znacząco obniżyć ilość składników odżywczych w odchodach. 

 
Wraz ze zmniejszeniem ilości azotu wydalanego z odchodami bydła zmniejsza się ilość emitowanego z nich amoniaku. W produkcji zwierzęcej niska efektywność wykorzystania składników odżywczych jest nieunikniona, ponieważ tylko niewielka ich część dostarczana zwierzętom wraz z paszą jest przez nie przyswajana. W przypadku azotu wynosi ona w przybliżeniu 13-28% dla krów mlecznych i 4-10% dla bydła mięsnego. Pozostała ilość azotu jest wydalana z kałem i moczem.
 

Dawka decyduje

Prawidłowe żywienie krów ma ogromny wpływ na przebieg procesów zachodzących w żwaczu. Jakość i skład paszy wpływa na aktywność mikroorganizmów w żwaczu krów, co w konsekwencji oddziałuje na stan fizjologiczny organizmu. Podczas rozkładu białka przez mikroorganizmy w żwaczu krów powstaje amoniak, który stanowi źródło azotu niezbędnego do rozwoju drobnoustrojów bytujących w żwaczu. Nadmiar pasz białkowych lub brak energii sprawia, że niewykorzystany przez drobnoustroje amoniak staje się toksyczny, negatywnie wpływa na zdrowie krowy, a także niepotrzebnie obciąża środowisko. Aby uniknąć takich konsekwencji, należy m.in. nie karmić zwierząt zielonkami zbieranymi z użytków intensywnie nawożonych azotem oraz umiejętnie stosować pasze bogate w azot. 
Przy prawidłowym żywieniu krów stężenie amoniaku nie obciąża organizmu zwierząt. Dawki pokarmowe, w których ilość pobranych składników pokarmowych przekracza zapotrzebowanie, nie mają wpływu na wydajność zwierząt, ale doprowadzają do nadmiernego wydalania zarówno makro- i mikroelementów do gleby w odchodach. Dostosowanie dawki do produkcyjności zwierząt to podstawowy element ograniczania zawartości azotu w odchodach zwierzęcych. 
 

Najważniejsze aminokwasy 

 
Obniżenie poziomu białka o 1% powoduje 10% redukcji emisji amoniaku. Dodatkowo maleje również koncentracja azotu w samych nawozach naturalnych. Niskobiałkowe żywienie bydła nie ma skutków dla zdrowia zwierząt i ich dobrostanu o ile spełnione są wymagania dotyczące wszystkich aminokwasów. Niskobiałkowa pasza dla zwierząt ma największe znaczenie w przypadku zwierząt trzymanych w budynkach, a mniejsze w systemach wypasania przeznaczonych dla zwierząt wypasanych. Trawa we wczesnym stadium wzrostu, a także lucerna i koniczyna, charakteryzują się wysoką zawartością białka ulegającego biodegradacji w żwaczu. 
Istnieją strategie obniżania zawartości białka w zielonkach poprzez zrównoważone nawożenie N, wypasanie lub koszenie użytków zielonych w późniejszym etapie wzrostu fizjologicznego, a także uzupełnianie paszą o niskiej zawartości białka. Takie działania nie zawsze są odpowiednie ze względów ekonomicznych.
 

Żywienie fazowe

 
Innym rozwiązaniem żywieniowym jest żywienie wielofazowe, zalecane również w „Programie azotanowym”. Polega ono na precyzyjnym dostosowaniu poziomu białka i energii paszy do potrzeb zwierząt, w tym fazy wzrostu lub stanu fizjologicznego czy produkcyjności. W praktyce sprowadza się to do wprowadzenia większej liczby, dokładnie zbilansowanych do aktualnych potrzeb, dawek pokarmowych i samych pasz. Bydło w różnych fazach wzrostu i na różnych etapach cyklu rozrodczego ma różne wymagania pokarmowe. Zróżnicowanie i grupowanie zwierząt na podstawie ich wymagań pokarmowych umożliwia bardziej precyzyjne obliczanie indywidualnych dawek. W chowie alkierzowym stado krów mlecznych powinno zostać podzielone na grupy o różnej wydajności mlecznej, o zróżnicowanym żywieniu w stosunku do potrzeb produkcyjnych. Żywienie typu TMR przy użyciu wozów paszowych realizowane będzie zatem dla każdej grupy osobno. Również w przypadku żywienia PMR możliwe jest precyzyjne żywienie w oparciu o stacje paszowe. Precyzyjne bilansowanie do fazy laktacji krów skutkuje efektem redukcji emisji rzędu 10% amoniaku. 
Nowoczesne systemy opasania bydła bazują na młodych, rosnących zwierzętach, charakteryzujących się wysokim tempem wzrostu i intensywnym odkładaniem białka w dziennym przyroście masy ciała. Największe tempo wzrostu występuje w okresie poprzedzającym uzyskanie dojrzałości płciowej. Zapotrzebowanie na białko jest największe u młodego bydła, w miarę wzrostu masy ciała systematycznie spada. Żywienie wielofazowe bydła opasanego bez pastwiskowania skutkuje efektem redukcji emisji rzędu 10% amoniaku.

 

Jeszcze więcej pastwiska

 
Metoda polega na zwiększeniu dobowego czasu pastwiskowania nawet do 24 godzin. Wydalany na pastwisku mocz nie miesza się razem z kałem, przez co nie dochodzi do oddziaływania ureazy zawartej w moczu na wydalone, niestrawione białko kału. Stąd ilość wydzielanego z odchodów amoniaku jest na pastwisku znacząco mniejsza. Jednocześnie mocz ulega szybkiemu wchłonięciu do gleby, dzięki czemu istotnie skrócony zostaje czas możliwej emisji amoniaku do powietrza atmosferycznego. Taki system obniża emisję z samego budynku, jak i płyt obornikowych czy zbiorników gnojowicowych. Szacuje się, że metoda ogranicza emisję amoniaku o ok. 20%. Wydłużenie czasu pastwiskowania wymaga od hodowcy posiadania odpowiedniego areału trwałych użytków zielonych przeznaczonych pod wypas oraz dbałości o jakość i wydajność pastwiska.

 

Stosować białko chronione

 
O wartości odżywczej białka dla krów decydują: stopień rozkładu w żwaczu, strawność jelitowa i skład aminokwasowy. Im większa produkcja mleka, tym trudniej pokryć potrzeby białkiem mikrobiologicznym, syntetyzowanym w żwaczu. Udział białka nieulegającego rozkładowi w tej części przewodu pokarmowego w puli białka ogólnego powinien wynosić 35-40%. W tym celu stosowane są wysokobiałkowe komponenty paszowe, poddane uprzednio odpowiednim procesom technologicznym, takim jak oddziaływanie temperaturą i ciśnieniem czy otoczkowanie.
Do pasz zawierających białko chronione zaliczamy ekstrudowane i ekspandowane formy poekstrakcyjnej śruty sojowej, rzepakowej i makuchu rzepakowego, ekstrudowaną śrutę słonecznikową, suszony wywar gorzelniany (DDGS), ekstrudowany len pełnotłusty, suszone młóto browarniane. Precyzyjne bilansowanie dawki pokarmowej w oparciu o zastosowanie białka chronionego przed rozkładem w żwaczu, polegające na wyeliminowaniu nadmiaru białka w dawce pokarmowej, zapobiega jego rozpraszaniu do środowiska. Wysoko strawne białko dostarczone wprost do jelita i tu wchłonięte wprost do organizmu eliminuje takie środowiskowe zagrożenie. Najlepsze źródła białka chronionego dostarczają aminokwasy w proporcjach, które w połączeniu z białkiem mikrobiologicznym najbardziej odpowiadają profilowi aminokwasów w mleku krowy. 
Wykorzystanie białka chronionego w żywieniu bydła mlecznego wymaga stosowania systemu TMR lub PMR, podziału na grupy technologiczne oraz bardzo dokładnego zbilansowania dawek pokarmowych, monitorowania ich składu z każdym zmieniającym się komponentem paszowym. Jak wynika z badań naukowych, precyzyjne żywienie bydła mlecznego z zastosowaniem systemów TMR i PMR oraz białka chronionego ogranicza emisję NH3 nawet o 25%. 
 

Dla dużych hodowli

 
Według najnowszych badań przeprowadzonych przez Amerykańskie Stowarzyszenie Chemiczne (ACS), dodatek tanin do paszy dla bydła redukuje emisję amoniaku, zmniejszając jednocześnie potrzebę uzupełniania dawki drogimi suplementami białkowymi. Taniny dodane lub dostępne w naturalnej formie wiążą się z białkiem w postaci kompleksów w treści żwacza. Połączenia te nie są rozkładane przez mikroflorę żwacza i dopiero pod wpływem kontaktu z treścią ksiąg i enzymów trzustkowych w jelicie cienkim ulegają takiemu rozdzieleniu. Uwolnione w ten sposób aminokwasy podlegają wchłanianiu w jelicie. Ponadto, taniny działają ściągająco - uszczelniają śluzówkę jelit i łagodzą jej podrażnienia. W USA dodatki tanin zastosowane w badaniach są już zarejestrowane i dopuszczone w żywieniu bydła. Tam też został zatwierdzony pierwszy w historii lek zmniejszający ilość amoniaku u zwierząt hodowlanych. Przeprowadzone badania wykazały, że produkt był skuteczny w redukcji ilości amoniaku z obornika po podaniu go w dawce dla bydła. 
Efekt redukcji amoniaku u przeżuwaczy po zastosowaniu tanin szacuje się na 24-56%, a w przypadku saponin wynosi on około 15%. Stosowanie tych dodatków jest wskazane w dużych, wysokoprodukcyjnych gospodarstwach, gdzie możliwe jest precyzyjne żywienie. 
 
Zmniejszenie ilości azotu wydalanego z odchodami można uzyskać także poprzez utrzymywanie zwierząt odznaczających się wysoką wydajnością, ponieważ zwierzęta wysokoprodukcyjne wydalają w odchodach mniejsze ilości N w przeliczeniu na jednostkę produktu (np. mleka) niż zwierzęta o gorszych cechach użytkowych.

Zalecany poziom białka ogólnego w żywieniu bydła wg „Kodeksu amoniakalnego”

Gatunek

 

Grupa technologiczna

 

Faza produkcji

 

Dopuszczalny

poziom białka

ogólnego (%)

Bydło

mleczne

krowy mleczne

 

pierwsza faza laktacji

 

15-16

 

pozostałe fazy laktacji

 

12-14

 

jałówki

 

 

12-13

 

Bydło

mięsne

cielęta

 

produkcja cielęciny

 

17-19

 

cielęta

 

do 3 m-cy

 

15-16

 

cielęta

 

3-6 m-cy

 

13-14

 

pozostałe bydło opasowe

 

powyżej 6 m-cy

 

12

 

 

1% BO = 10% NH3

 

kontakt1.jpg
dr inż. Grażyna Różycka 
Artykuł opracowany we współpracy z Lubelskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Końskowoli

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO