KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Krzysztof Jurgiel: nie dla podatku od mięsa

Opublikowano 11.02.2020 r.
Europoseł Krzysztof Jurgiel, były minister rolnictwa jest przeciwny wprowadzaniu podatku od mięsa na terenie Unii Europejskiej. Czy taki podatek może obowiązywać?

Podatek od produkcji zwierzęcej jest zgodny z mającym być wprowadzonym od przyszłego roku Europejskim Zielonym Ładem, gdyż ma ograniczać emisję szkodliwych gazów i wzmocnić dbałość o środowisko.

Pomysł opodatkowania cen mięsa uważam za szkodliwy i nieracjonalny. Nie będzie miał większego wpływu na redukcję emisji gazów cieplarnianych do atmosfery ziemskiej - informuje na swojej stronie internetowej europoseł Krzysztof Jurgiel. - Według danych UE, produkcja zwierzęca ma ledwie czteroprocentowy udział w wydzielaniu CO2 do atmosfery, a kraje unijne emitują ponad trzykrotnie mniej niż same Chiny. Wprowadzenie podatku uderzy bezpośrednio w branżę mięsną, której koszty produkcji znacznie wzrosną, przyczyni się do spadku opłacalności hodowli i przetwórstwa. Już obecnie kraje UE produkują drożej mięso i wyroby pochodzenia zwierzęcego niżkraje trzecie z powodu obowiązujących je wyższych standardów, jak: sposoby żywienia, dobrostan zwierząt, identyfikowalność, itd.


Jak już informowaliśmy, w minionym tygodniu w Parlamencie Europejskim odbyła się prezentacja raportu Koalicji TAPP, mówiącego o skutkach produkcji zwierzęcej dla środowiska naturalnego. Grupa europosłów jest za wprowadzeniem wysokiego podatku od mięsa, by ograniczyć jego produkcję i spożycie.

Wybujałe ambicje klimatyczne grupy deputowanych lewicowych i Zielonych w PE rażą deficytem rachunku ekonomicznego i zdrowego rozsądku. Produkcja zwierzęca, gigantyczne fermy, a także zakłady przetwórstwa mięsa znajdą dość szybko lokalizację poza granicami UE, w krajach, gdzie troska o emisję gazów cieplarnianych i o wysokie standardy mało kogo interesuje. Efekt cieplarniany zostanie nawet zwiększony - uważa Krzysztof Jurgiel.


Trudno jednak nie zauważyć, że promowanie wegetarianizmu, a nawet weganizmu jest coraz silniejsze. Bezmięsne odżywianie powoli staj się modnym trendem w Unii Europejskiej. Jednak polskie rolnictwo w dużej części opiera się na produkcji zwierzęcej, a znaczny wzrost cen mięsa, który stanie się faktem jeśli podatek będzie wprowadzony - sprawi, że ceny staną się zaporowe, a produkcja nieopłacalna.

źródło fot 1

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
 

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO