KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Słodki Dzień Zakochanych – przepisy na znakomite desery

Opublikowano 09.02.2024 r.
Romantyczna walentynkowa kolacja to idealny pomysł na uczczenie Święta Zakochanych. Musi jednak zostać zwieńczona pysznym deserem, pełnym słodkości i miłości. Poniżej nasze propozycje!

bezy

Bezy miłosne 

Składniki *na około 25 bez:

  • 2 białka,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • szczypta soli.

 

Sposób przygotowania: białka ze szczyptą soli ubijamy na puszystą masę. Po około 2-3 minutach, małymi porcjami dodajemy cukier. Ubijamy do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści i powstanie gładka, błyszcząca masa. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przy pomocy rękawa cukierniczego nakładamy małe bezy. Pieczemy je w temperaturze 100 st. C przez około 1,5 godz. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i suszymy bezy do całkowitego wystudzenia piekarnika. Wychodzą idealnie kruche. Przed podaniem dekorujemy je ulubionymi owocami. 


Deser z mascarpone dla zakochanych

deser z mascarpone

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 250 g serka mascarpone,
  • owoce (świeże lub mrożone),
  • kilka biszkoptów,
  • filiżanka espresso.

Sposób przygotowania: do przygotowania kremu z serka mascarpone potrzebujemy, aby jajka były w temperaturze pokojowej. Rozdzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy serek mascarpone i wszystko delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Z białek ubijamy białko na pianę, dodając szczyptę soli podczas ubijania. Ubite białko dodajemy do masy z mascarpone, mieszamy delikatnie. Do pucharków nakładamy nasączone w ostudzonej kawie biszkopty, krem i owoce. Możemy oprószyć kakao lub stratą czekoladą. Poezja smaku!

 


Walentynkowe ciasteczka

ciasteczka walentynkowe

Składniki:

  • 25 dag mąki,
  • 8 dag cukru pudru,
  • 15 dag margaryny,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • dżem lub marmolada.

Sposób przygotowania: Mąkę z margaryną posiekać, dodać proszek do pieczenia. Żółtka utrzeć  lub dobrze roztrzepać z cukrem pudrem, dodać do mąki i wyrobić ciasto. Odstawić na 30 min do lodówki, po czym rozwałkować i wycinać ciasteczka (połowa całych kółek, a druga połowa krążków z wyciętym serduszkiem). Piec 20 minut w 180 st. C. Po przestudzeniu ciasteczka sklejamy marmoladą (smarujemy marmoladą całe kółko, na które kładziemy krążek z sercem). Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.


Fondant au chocolat

fondant au chocolat

Składniki:

  • 3 łyżki masła,
  • 100 g czekolady deserowej,
  • 2 jajka,
  • 50 gr cukru,
  • szczypta soli,
  • 30 gr mąki.

Sposób przygotowania: Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej (miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą) dodać masło i wymieszać do połączenia się składników. Odstawić. Do innej miski wbić 2 jajka. Dodać sól i cukier i wymieszać, aż składniki dobrze się połączą (najlepiej robić to trzepaczką). Wlać rozpuszczoną czekoladę z masłem do rozmąconej masy jajecznej. Wymieszać. Na koniec dodać przesianą przez sitko mąkę i wymieszać, by nie było grudek. Małe foremki (mogę być na muffinki lub babeczki) wysmarować lekko masłem i oprószyć cukrem. Wlać masę czekoladową i piec ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Wyjąć po upieczeniu, pozwolić przestygnąć przez chwilę (wystarczy 10 minut) i wyjąć z foremek. Serwować od razu – idealnie smakuje z gałką lodów.

 

Mus czekoladowy od serca

mus czekoladowy

Składniki:

  • 200 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego,
  • 1/2 szklanki likieru advocaat.

Sposób przygotowania: Śmietankę kremówkę podgrzewamy (prawie do wrzenia). Zdejmujemy z ognia, następnie dodajemy posiekaną gorzką czekoladę, dokładnie mieszamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy cukier puder i kilka kropli ekstraktu waniliowego. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy masę. Wstawiamy do lodówki na 15 minut. Następnie dodajemy likier, ponownie dokładnie mieszamy i przelewamy do pucharków. Deser schładzamy w lodówce przez 2 godziny. Przed podaniem posypujemy ulubionymi owocami, pestkami granatu lub wiórkami kokosowymi.  Dekorujemy świeżymi listkami mięty.

 

Owocowa pianka

owocowa pianka

Składniki:

  • 250 g truskawek lub 300 g malin,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 2 łyżki wody,
  • 100 ml śmietany 36%.

 

Sposób przygotowania: żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie delikatnie ją podgrzewamy - do całkowitego rozpuszczenia się (aby nie było grudek). Truskawki miksujemy w blenderze, łączymy z cukrem i  jeszcze ciepłą żelatyną, odstawiamy. Śmietanę kremówkę ubijamy, następnie delikatnie łączymy z ostudzoną masą truskawkową. Przekładamy do foremek. Schładzamy w lodówce przez około 4 godziny. Pianki można dodatkowo polać galaretką - świetnie smakuje serwowana ze świeżymi owocami. 

Wy jaki deser walentynkowy przygotujecie dla swojej drugiej połówki?

 

kontakt1.jpg Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj