Rekordowy eksport żywności w 2019 r.

Opublikowano 14.02.2020 r.
Potwierdziły się dobre wyniki eksportu żywności. W 2019 r. wartość wysłanych za granicę towarów rolno-spożywczych wyniosła 31,4 mld euro. To o 5,8 proc. więcej niż rok wcześniej – poinformował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
W 2019 r. polska żywność trafiała przede wszystkim na rynek unijny, co stanowiło 81% przychodów z eksportu. Wywóz do krajów UE wygenerował 25,6 mld euro. Eksportujemy głównie do Niemiec, Holandii, Wielkiej Brytanii, Czech, Włoch i Francji. Jak wynika z przedstawionych danych, sprzedawaliśmy przede wszystkim wieprzowinę, wołowinę i drób.
Nie bez znaczenia są także kraje pozaunijne, jak Ukraina i Białoruś oraz Stany Zjednoczone, Arabia Saudyjska, Izrael i Chiny.
Za większy eksport odpowiada także sektor tytoniowy - wzrost o 9 proc., cukierniczy - wzrost o 9% , przetworów zbożowo-mącznych - wzrost o 8 proc., mleczarski - wzrost o 2 proc. i rybny - wzrost o 0,5 proc.
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|