Kulinarny powrót do tradycji - opoczyńskie smaki
Opoczyńskie potrawy z prostych składników potrafią wydobyć wyjątkowe smaki. Naturalne i świeże produkty sprawiają, że każdy odwiedzający gminę Opoczno pragnie skosztować tutejszych specjałów. Poza wyjątkowym smakiem, który często przywodzi wspomnienia z dzieciństwa, w Opoczyńskiem wielką wagę przywiązuje się do sposobu dekoracji stołu. Wywodzi się to zarówno z tradycji nawiązujących do religii, jak i naturalnego cyklu przyrody.
Jak wiadomo, Łódzkie nazywane jest krainą zalewajki. Okazuje się, że i w tym regionie była ona najbardziej popularną i powszechnie spożywaną potrawą. Jadało się ją tutaj począwszy od XIX wieku niemal o każdej porze dnia. Zalewajka była jedną z najczęściej przygotowywanych zup, gdyż przyrządzało się ją szybko z najprostszych, dostępnych wszystkim półproduktów. W każdym domu znaleźć można było zakwas, ziemniaki i cebulkę. Zakwas przygotowywano z mąki żytniej, wody i kawałka skórki od chleba. Gotowy był po około dwóch dniach. Odświętnie do zalewajki dodawano skwarki, z czasem kiełbasę, zasmażkę, liść laurowy i ziele angielskie. Do dziś w wielu domach, nie tylko w Opoczyńskiem, przygotowuje się tę popularną zupę.
Godne przypomnienia są również bomby opoczyńskie, drugie sztandarowe danie tego regionu. W przeszłości rejon
Opoczno nie należał do zamożnych. Kobiety organizowały jedzenie z produktów, które znalazły na polu bądź w przydomowych ogródkach lub z tych przyniesionych z lasu. Wszyscy ciężko pracowali, więc jedzenie musiało być kaloryczne. Bomby spełniały te oczekiwania. A poza tym ich przygotowanie nie było skomplikowane.
Składniki - ciasto:
2 kg ziemniaków, 2 jajka, olej, mąka ziemniaczana, sól
farsz: kapusta kiszona, mięso, grzyby, przyprawy sól, pieprz
Przygotowanie ciasta: ziemniaki ugotować przecisnąć przez praskę i wyłożyć do miski; czwartą część porcji odło- żyć, w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać, jajka trochę oleju, soli i odłożoną wcześniej porcję ziemniaków, następnie wszystko wygnieść.
Przygotowanie farszu: ugotować i odcedzić kapustę; dodać mięso, grzyby oraz przyprawić do smaku. Z przygotowanego ciasta formować kulki, do ich środka włożyć farsz, dokładnie połączyć brzegi, gotować do miękkości w osolonej wodzie i okrasić pokrojonym w kostkę podsmażonym boczkiem; przygotowane bomby można również podawać z sosem grzybowym.
Innym daniem dostarczającym sił do ciężkiej pracy była porka z ciućkami. To tradycyjne danie składa się z gotowanych ziemniakóworaz mąki. Podstawą smaku jest okrasa z boczku i słoniny. Porkę można było również podsmażyć na gorącym tłuszczu do zrumienienia.
Mimo biedy, która niegdyś panowała w tym regionie, opocznianie potrafili osłodzić sobie świąteczne popołudnia wyjątkowo smacznymi wypiekami. W ich domach królowały: ciasto drożdżowe, makowiec czy różnego rodzaju pierniki. Potrawy, które dzisiaj przywołano, są przygotowywane w rejonie opoczyńskim do dziś i goszczą na stołach nie tylko od święta.
Magdalena Siwek
Artykuł opracowany we współpracy z Łódzkim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|