KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
22 lutego 2021

Jak poprawnie przeprowadzić podkiełkowywanie bulw ziemniaka?

Jednym z podstawowych zabiegów przeprowadzanych w gospodarstwach specjalizujących się w  uprawie ziemniaka na przełomie zimy i wiosny jest podkiełkowywanie. Zobacz, jak przeprowadzić je we właściwy sposób. 

Podkiełkowywanie polega na umieszczeniu sadzeniaków ziemniaka w odpowiednich do tego procesu warunkach – światło dzienne i sztuczne do 10-12 godz. na dobę, wilgotność około 80-85% oraz temperatura 12-15° C. Wszystkie te czynniki wpływają na wytworzenie grubych, silnie zabarwionych kiełków długości do 2 cm. W wielu starszych publikacjach uznaje się, że kiełki te winny być długości 1,5 cm wraz z rozwijającymi się listkami i zaczątkami korzeni.

Dla zainteresowanych: zarówno kolor, jak i kształt kiełków to cechy odmianowe!!!

Aby jednak uzyskać oczekiwane efekty podkiełkowywania, oprócz stworzenia odpowiednich warunków, należy dostosować długość jego trwania:
• zbiór po 60 dniach – 6-8 tygodni
• zbiór po 75 dniach – 4-6 tygodni
• zbiór po dojrzeniu odmian wczesnych – około 4 tygodni.

Istnieje też możliwość dobierania czasu podkiełkowania na podstawie fizjologicznych uwarunkowań danej odmiany. Mianowicie, odmiany wolno starzejące się fizjologicznie należy podkiełkowywać przez około 10 tygodni, zaś te starzejące się szybko – 4-5 tygodni. Jednakże, aby taki proces powziąć należałoby zasięgnąć wiedzy na ten temat u hodowcy.

Nabywane sadzeniaki ziemniaka powinny mieć paszport potwierdzający ich zdrowotność. Jeśli zaś dysponujemy własnym materiałem sadzeniakowym, należy zadbać o odpowiednie jego przesortowanie.

Najważniejsze, aby usunąć bulwy uszkodzone, zgniłe, porażone oraz zdeformowane. Wyrośnięte w czasie zimy kiełki należy starannie oberwać i dokonać sortowania sadzeniaków na odpowiednie frakcje (wielkości), które trzeba uwzględnić podczas planowania gęstości sadzenia.

Tak przygotowany materiał sadzeniakowy umieszcza się w ażurowych skrzyniach (do 2-3 warstw), ustawia się je jedna na drugiej do wysokości 2 m zachowując odstęp między rzędami około 0,5 m. Należy je co 2 tygodnie przestawiać tak, aby wszystkie sadzeniaki uzyskały jednakowy dostęp światła. W trakcie podkiełkowywania powinno się kontrolować stan bulw.

Niekiełkujące lub wykazujące jakiekolwiek objawy chorobowe należy niezwłocznie usunąć. Niektóre technologie zakładają przeprowadzanie podkiełkowywania w dwóch etapach:
I etap: skrzynie z sadzeniakami umieszcza się na około 2-3 tygodni w ciemnym, chłodnym i dobrze wietrzonym pomieszczeniu

II etap: przeniesienie skrzynek z sadzeniakami do jasnego pomieszczenia z regulowaną temperaturą (podwyższaną codziennie o 1-2° C aż do uzyskania 18-20° C); cały etap może potrwać do 9 tygodni.

W sytuacji spodziewanego opóźnienia wiosny należy wyhamować proces podkiełkowywania sadzeniaków, gdyż kiełki przerosną i mogą obłamywać się podczas sadzenia. Należy więc obniżyć temperaturę i zmniejszyć natężenia światła. Jeżeli więc pomieszczenie nie jest przystosowane do tego typu regulacji, należy skrzynie przenieść do chłodniejszego i ciemniejszego pomieszczenia.

Jakie efekty przynosi podkiełkowywanie? Otóż daje możliwość uzyskania wyższych plonów. Możliwe są również wcześniejsze zbiory, co gwarantuje wyższą cenę. Wpływa też na szybkie i równomierne wschody roślin, przez co w pewnym stopniu chroni plantację przed, m.in.: występowaniem chorób oraz ułatwia zwalczanie chwastów. Powoduje lepsze rozwinięcie systemu korzeniowego, który umożliwia większe wykorzystanie wody oraz składników pokarmowych. Co więcej, podkiełkowane sadzeniaki można wysadzić w mniej ogrzaną glebę:
• przy temperaturze gleby około 5-6° C
• przy temperaturze 3-4° C, gdy stosowana jest okrywa w postaci folii lub włókniny.

Wszystkie te zalety mogą być jednak zniwelowane, jeżeli nie będzie się używać zdrowych sadzonek.

Dla zainteresowanych: bulwy niepodkiełkowane powinno sadzić się w temperaturze gleby około 10° C!!!

W przypadku, gdy nie można podkiełkować sadzeniaków, wskazany jest zabieg pobudzania. Daje on podobne efekty, lecz termin wschodów jest nieco późniejszy. Przesortowane i przebrane ziemniaki wysypujemy na nowe pryzmy lub do przewiewnych worków, ustawiamy w stodole, pod wiatą, przykrywamy, by nie zmarzły. Pobudzanie nie wymaga światła – jest ono zbędne i niekorzystne dla bulw. Zaś optymalna temperatura tego procesu wynosi 10-12° C. Poprawnie pobudzone sadzeniaki mają białe kiełki długości 1-2 mm, dzięki czemu nie obłamują się przy sadzeniu wyspecjalizowanymi sadzarkami automatycznymi. Zabieg ten wykonywany jest na 2-3 tygodnie przed sadzeniem.

Oczywiście, za jakość i wysokość uzyskanego plonu odpowiada też szereg innych czynników. Nie należy więc liczyć wyłącznie na wykonane przed sadzeniem zabiegi podkiełkowywania lub pobudzania.

 
Justyna Sadowska
Artykuł opracowany we współpracy z Łódzkim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione