Jaki wpływ na zwierzęta gospodarskie ma hałas?

Wpływ hałasu na zwierzęta gospodarskie
Kiedy możemy mówić o hałasie? Hałasem nazywamy uporczywe dźwięki o nadmiernym natężeniu dla osób i zwierząt przebywających w ich zasięgu, które odbierane są przez nich jako co najmniej jak uciążliwe, a w wielu przypadkach również szkodliwe. Hałas z którym mamy do czynienia na co dzień, a mimo to rzadko zwracamy na niego uwagę, ma duży wpływ na człowieka, zwierzęta i organizmy żywe. Zbyt duże natężenie hałasu w obrębie gospodarstwa, będzie źle wpływało na samopoczucie, zdrowie i wydajność naszych zwierząt. Dlatego istotne jest, aby w miarę możliwości ten hałas ograniczyć. Prowadzone jest wiele badań naukowych, które mają na celu ocenę wpływu hałasu na poszczególne gatunki zwierząt.
TRZODA CHLEWNA
- Zbyt duży hałas powoduje wzrost upadków i ubojów z konieczności.
- Hałas o natężeniu 90 dB, powoduje wzmożoną pobudliwość nerwową, biegunkę a także zaburzenia krążeniowo – oddechowe.
- Stres wywołany hałasem, powoduje wydłużenie trwania tuczu (o 14 dni), przy jednoczesnym spadku przyrostów masy ciała (o 12,64%) oraz zwiększeniu zużycia paszy (o 16,01%).
- Poziom hałasu 90-130 dB – przyspiesza liczbę skurczów serca oraz degenerację mięśni, wywołuje zaburzenia kwasowo – zasadowe we krwi.
- U tuczników poddanych działaniu hałasu o natężeniu około 100 dB przez kilka dni, występują reakcje stresowe- wzrost aktywności adrenaliny i hormonów kory nadnerczy.
- Krótkotrwałe działanie hałasu o natężeniu 100 dB, powoduje zakłócenia pracy serca o cechach niewydolności wieńcowej.
BYDŁO
Ten gatunek szczególnie wymaga ciszy.
Hałas powyżej 65 dB może powodować:
- poronienia
- spadek wydajności mlecznej
- wzrost temperatury ciała
- zmniejszenie ruchów żwacza
- zmniejszenie wykorzystania tlenu.
- U krów wystawionych na działania natężenia hałasu o poziomie 80 dB, stwierdza się silny niepokój, przyspieszoną akcję serce, zmniejszenie spożycia paszy.
- Przy natężeniu 90 dB – przygnębienie, później pobudzenie
- Przy wartości 95 dB – niepokój, napięcie mięśni, częste oddawanie kału, zwiększenie rytmu serca
- Powyżej 100 dB – zmiany morfologiczne i biochemiczne we krwi, wzrost poziomu glukozy i rozwój leukocytozy.
DRÓB
Badania wykazały, że przy natężeniu 90-100 dB drób reagował ucieczką od źródła hałasu, próbował zagłuszać go przez głośne pianie czy gdakanie, wykazywał niepokój, lęk, agresję oraz nadwrażliwość na inne niekorzystne bodźce środowiskowe.
- Spada nieśność, masa jaj, zapłodnienie jaj, wylęgowość
- Jaja ulegają zdeformowaniu
- Wzrost poziomu cukru we krwi
- Mutacje (deformacja dzioba, kończyn, brak upierzenia)
- Zaburzenia metaboliczne.
HAŁAS POCHODZĄCY OD ZWIERZĄT
W oborach poziom hałasu waha się w granicach od 45 dB przy wyłączonych urządzeniach technologicznych do 105 dB przy pracy przenośników, dozowników paszy, wentylatorów i ciągników.
Największy hałas jest notowany w produkcji trzody chlewnej i drobiu.
W pomieszczeniach drobiarskich konieczna jest wydajniejsza wymiana powietrza co powoduje, że niezbędne są wentylatory mechaniczne (które zazwyczaj pracują głośno).
W pomieszczeniach dla trzody chlewnej - zwłaszcza przy chowie przemysłowym. Przeciętny poziom natężenia dźwięku w tradycyjnym chowie wynosi 60-73 dB, w tuczarniach wyposażonych w wentylatory 85-90 dB
Jak widać hałas ma wpływ na zwierzęta i powoduje wiele różnych problemów i zaburzeń co bezpośrednio wpływa na efektywność gospodarstwa. Oczywiście są gatunki mniej lub bardziej wrażliwe, zdecydowanie największą rolę hałas odgrywa u bydła. W każdej gałęzi produkcji zwierzęcej warto na ten czynnik zwrócić uwagę bo mimo, że jego wpływ nie dla każdego jest oczywisty i zrozumiały to faktycznie jest on znaczący.
![]() |
Magdalena Swadźba-Karbowy
Artykuł opracowany we współpracy ze specjalistami ze Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj |