KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Menu na ostatki - pożegnajmy karnawał ze smakiem

Opublikowano 15.02.2021 r.
Ostatkami lub zapustami w dawnej Polsce nazywano ostatnie dni karnawału. Rozpoczynały się w tłusty czwartek, a kończyły we wtorek, zwany podkoziołkiem w Wielkopolsce, a w pozostałej części kraju - śledzikiem. Jakie dania przygotować na ostatkową imprezę? Dziś zapraszamy po garść przepisów idealnych na ostatki.

Na przystawkę śliwki w boczku

Składniki: 

  • 10 plastrów wędzonego boczku
  • suszone śliwki
  • 1 opakowanie sera feta

Wykonanie:

W każdą śliwkę wkładamy kawałek sera feta, owijamy boczkiem, spinamy wykałaczką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 15 minut.

 

Faszerowane pieczarki

Składniki:

  • 10 dużych pieczarek
  • 3 jajka
  • 6 plastrów żółtego sera
  • 0,5 papryki
  • 0,5 cebuli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • olej

Wykonanie:

Pieczarki obrać ze skórki i usunąć trzonki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Paprykę i cebulę podsmażyć na łyżce rozgrzanego oleju na patelni, dodać pokrojone w kostkę nóżki pieczarek. Smażyć do miękkości, doprawić solą i pieprzem i wpić jajka. W półmiski z pieczarek nałożyć farsz, na wierzchu rozłożyć żółty ser i wstawić do piekarnika. Zapiekać przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Przed podaniem posypać natką pietruszki i gotowe.

Krewetki z awokado na chrupiąco

Składniki:

  • 10-12 krewetek
  • 50 g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego chili
  • 1 dojrzałe awokado
  • sok z połowy cytryny
  • 1 posiekana w kostkę czerwona cebula
  • pieprz i sól do smaku
  • nachosy

Wykonanie:

Krewetki myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i delikatnie podsmażamy czosnek z chili. Patelnię odstawiamy z ognia, wkładamy krewetki  i zamaczamy w powstałym sosie. Doprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy na około godzinę. Po tym czasie smażymy krewetki po 1 minucie z każdej strony. Podajemy od razu. Nachosy smarujemy pastą z awokado, na wierzch układamy krewetki. 

 

Gulasz z dziczyzny

Składniki:

  • 1 kg dziczyzny
  • 5 dużych marchwi
  • 1 seler
  • 1 por
  • 3 garści leśnych grzybów
  • 2 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 szklanki czerwonego wina
  • 1 opakowanie śmietany 18%
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren jałowca
  • 1 łyżeczka kolendry
  • chili
  •  sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć i natrzeć ziołami, wcześniej rozgniecionymi w moździerzu. Odstawić na noc do lodówki. Czosnek i cebulę obrać i posiekać, zarumienić na odrobinie tłuszczu i dodać do niego marynowane mięso. Namoczyć grzyby, pokroić je na mniejsze kawałki. Marchew i seler obrać i pokroić w kosteczkę, por pokroić w półplasterki i dodać na patelnię do mięsa. Wlać 1 szklankę wody, wino, dodać pomidory z puszki i resztę przypraw z marynaty. Dusić pod przykryciem na małym ogniu co najmniej 2 godziny. Od czasu do czasu podlać woda. Na koniec dodać śmietanę, jeśli trzeba, zagęścić mąką i gotowe. Doskonale smakuje w towarzystwie ziemniaków, kaszy czy chleba z ulubioną surówką lub ogórkami kiszonymi.

 


Sałatka towarzyska

 

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 seler naciowy
  • 300 g żurawiny
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Filet z kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić. Pokroić w drobną kostkę, doprawić przyprawą i usmażyć na złoty kolor. Seler naciowy drobno pokroić. Suszoną żurawinę zalać gorącą wodę i pozostawić do namoczenia, a następnie odcedzić. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miseczki, doprawić solą i pieprzem, połączyć z majonezem i musztardą. Wymieszać i schłodzić przed podaniem.

 

Sałatka śledziowa w buraczkach

Składniki:

  • 4 płaty filetów śledziowych
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • 0,5 puszki groszku
  • 3 ziemniaki
  • 1 jabłko
  • 5 ogórków kiszonych
  • 3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz
  • 4 duże buraki
  • sok z cytryny
  • cukier
  • sól

Wykonanie:

Buraczki umyć, ugotować i obrać ze skórki. W drugim garnku ugotować ziemniaki w łupinach, a po przestudzeniu obrać je ze skórki. Ziemniaki, ogórki i jabłko pokroić w kostkę, cebulę drobno poszatkować, a śledzie pokroić na małe kawałki. W jednej misce połączyć ziemniaki, śledzie, odsączony groszek, cebulę, ogórki, jabłko i majonez – doprawić solą i pieprzem. Do drugiej miski zetrzeć buraczki, dodać cukier, sól i sok z cytryny. Na talerzu położyć warstwami obok siebie jedną i drugą sałatkę.

Jesteście gotowi na ostatkową imprezę? Z takimi pysznościami na pewno! 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj