KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Menu na ostatki - pożegnajmy karnawał ze smakiem

Opublikowano 15.02.2021 r.
Ostatkami lub zapustami w dawnej Polsce nazywano ostatnie dni karnawału. Rozpoczynały się w tłusty czwartek, a kończyły we wtorek, zwany podkoziołkiem w Wielkopolsce, a w pozostałej części kraju - śledzikiem. Jakie dania przygotować na ostatkową imprezę? Dziś zapraszamy po garść przepisów idealnych na ostatki.

Na przystawkę śliwki w boczku

Składniki: 

  • 10 plastrów wędzonego boczku
  • suszone śliwki
  • 1 opakowanie sera feta

Wykonanie:

W każdą śliwkę wkładamy kawałek sera feta, owijamy boczkiem, spinamy wykałaczką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 15 minut.

 

Faszerowane pieczarki

Składniki:

  • 10 dużych pieczarek
  • 3 jajka
  • 6 plastrów żółtego sera
  • 0,5 papryki
  • 0,5 cebuli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • olej

Wykonanie:

Pieczarki obrać ze skórki i usunąć trzonki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Paprykę i cebulę podsmażyć na łyżce rozgrzanego oleju na patelni, dodać pokrojone w kostkę nóżki pieczarek. Smażyć do miękkości, doprawić solą i pieprzem i wpić jajka. W półmiski z pieczarek nałożyć farsz, na wierzchu rozłożyć żółty ser i wstawić do piekarnika. Zapiekać przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Przed podaniem posypać natką pietruszki i gotowe.

Krewetki z awokado na chrupiąco

Składniki:

  • 10-12 krewetek
  • 50 g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego chili
  • 1 dojrzałe awokado
  • sok z połowy cytryny
  • 1 posiekana w kostkę czerwona cebula
  • pieprz i sól do smaku
  • nachosy

Wykonanie:

Krewetki myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i delikatnie podsmażamy czosnek z chili. Patelnię odstawiamy z ognia, wkładamy krewetki  i zamaczamy w powstałym sosie. Doprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy na około godzinę. Po tym czasie smażymy krewetki po 1 minucie z każdej strony. Podajemy od razu. Nachosy smarujemy pastą z awokado, na wierzch układamy krewetki. 

 

Gulasz z dziczyzny

Składniki:

  • 1 kg dziczyzny
  • 5 dużych marchwi
  • 1 seler
  • 1 por
  • 3 garści leśnych grzybów
  • 2 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 szklanki czerwonego wina
  • 1 opakowanie śmietany 18%
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren jałowca
  • 1 łyżeczka kolendry
  • chili
  •  sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć i natrzeć ziołami, wcześniej rozgniecionymi w moździerzu. Odstawić na noc do lodówki. Czosnek i cebulę obrać i posiekać, zarumienić na odrobinie tłuszczu i dodać do niego marynowane mięso. Namoczyć grzyby, pokroić je na mniejsze kawałki. Marchew i seler obrać i pokroić w kosteczkę, por pokroić w półplasterki i dodać na patelnię do mięsa. Wlać 1 szklankę wody, wino, dodać pomidory z puszki i resztę przypraw z marynaty. Dusić pod przykryciem na małym ogniu co najmniej 2 godziny. Od czasu do czasu podlać woda. Na koniec dodać śmietanę, jeśli trzeba, zagęścić mąką i gotowe. Doskonale smakuje w towarzystwie ziemniaków, kaszy czy chleba z ulubioną surówką lub ogórkami kiszonymi.

 


Sałatka towarzyska

 

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 seler naciowy
  • 300 g żurawiny
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Filet z kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić. Pokroić w drobną kostkę, doprawić przyprawą i usmażyć na złoty kolor. Seler naciowy drobno pokroić. Suszoną żurawinę zalać gorącą wodę i pozostawić do namoczenia, a następnie odcedzić. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miseczki, doprawić solą i pieprzem, połączyć z majonezem i musztardą. Wymieszać i schłodzić przed podaniem.

 

Sałatka śledziowa w buraczkach

Składniki:

  • 4 płaty filetów śledziowych
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • 0,5 puszki groszku
  • 3 ziemniaki
  • 1 jabłko
  • 5 ogórków kiszonych
  • 3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz
  • 4 duże buraki
  • sok z cytryny
  • cukier
  • sól

Wykonanie:

Buraczki umyć, ugotować i obrać ze skórki. W drugim garnku ugotować ziemniaki w łupinach, a po przestudzeniu obrać je ze skórki. Ziemniaki, ogórki i jabłko pokroić w kostkę, cebulę drobno poszatkować, a śledzie pokroić na małe kawałki. W jednej misce połączyć ziemniaki, śledzie, odsączony groszek, cebulę, ogórki, jabłko i majonez – doprawić solą i pieprzem. Do drugiej miski zetrzeć buraczki, dodać cukier, sól i sok z cytryny. Na talerzu położyć warstwami obok siebie jedną i drugą sałatkę.

Jesteście gotowi na ostatkową imprezę? Z takimi pysznościami na pewno! 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO