Menu na ostatki - pożegnajmy karnawał ze smakiem
Na przystawkę śliwki w boczku
Składniki:
- 10 plastrów wędzonego boczku
- suszone śliwki
- 1 opakowanie sera feta
Wykonanie:
W każdą śliwkę wkładamy kawałek sera feta, owijamy boczkiem, spinamy wykałaczką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 15 minut.
Faszerowane pieczarki
Składniki:
- 10 dużych pieczarek
- 3 jajka
- 6 plastrów żółtego sera
- 0,5 papryki
- 0,5 cebuli
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
- olej
Wykonanie:
Pieczarki obrać ze skórki i usunąć trzonki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Paprykę i cebulę podsmażyć na łyżce rozgrzanego oleju na patelni, dodać pokrojone w kostkę nóżki pieczarek. Smażyć do miękkości, doprawić solą i pieprzem i wpić jajka. W półmiski z pieczarek nałożyć farsz, na wierzchu rozłożyć żółty ser i wstawić do piekarnika. Zapiekać przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Przed podaniem posypać natką pietruszki i gotowe.
Krewetki z awokado na chrupiąco
Składniki:
- 10-12 krewetek
- 50 g masła
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka posiekanego chili
- 1 dojrzałe awokado
- sok z połowy cytryny
- 1 posiekana w kostkę czerwona cebula
- pieprz i sól do smaku
- nachosy
Wykonanie:
Krewetki myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i delikatnie podsmażamy czosnek z chili. Patelnię odstawiamy z ognia, wkładamy krewetki i zamaczamy w powstałym sosie. Doprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy na około godzinę. Po tym czasie smażymy krewetki po 1 minucie z każdej strony. Podajemy od razu. Nachosy smarujemy pastą z awokado, na wierzch układamy krewetki.
Gulasz z dziczyzny
Składniki:
- 1 kg dziczyzny
- 5 dużych marchwi
- 1 seler
- 1 por
- 3 garści leśnych grzybów
- 2 duże cebule
- 5 ząbków czosnku
- 2 puszki pomidorów
- 2 szklanki czerwonego wina
- 1 opakowanie śmietany 18%
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren jałowca
- 1 łyżeczka kolendry
- chili
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć i natrzeć ziołami, wcześniej rozgniecionymi w moździerzu. Odstawić na noc do lodówki. Czosnek i cebulę obrać i posiekać, zarumienić na odrobinie tłuszczu i dodać do niego marynowane mięso. Namoczyć grzyby, pokroić je na mniejsze kawałki. Marchew i seler obrać i pokroić w kosteczkę, por pokroić w półplasterki i dodać na patelnię do mięsa. Wlać 1 szklankę wody, wino, dodać pomidory z puszki i resztę przypraw z marynaty. Dusić pod przykryciem na małym ogniu co najmniej 2 godziny. Od czasu do czasu podlać woda. Na koniec dodać śmietanę, jeśli trzeba, zagęścić mąką i gotowe. Doskonale smakuje w towarzystwie ziemniaków, kaszy czy chleba z ulubioną surówką lub ogórkami kiszonymi.
Sałatka towarzyska
Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 seler naciowy
- 300 g żurawiny
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz
- przyprawa do kurczaka
- olej do smażenia
Wykonanie:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić. Pokroić w drobną kostkę, doprawić przyprawą i usmażyć na złoty kolor. Seler naciowy drobno pokroić. Suszoną żurawinę zalać gorącą wodę i pozostawić do namoczenia, a następnie odcedzić. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miseczki, doprawić solą i pieprzem, połączyć z majonezem i musztardą. Wymieszać i schłodzić przed podaniem.
Sałatka śledziowa w buraczkach
Składniki:
- 4 płaty filetów śledziowych
- 0,5 czerwonej cebuli
- 0,5 puszki groszku
- 3 ziemniaki
- 1 jabłko
- 5 ogórków kiszonych
- 3 łyżki majonezu
- sól i pieprz
- 4 duże buraki
- sok z cytryny
- cukier
- sól
Wykonanie:
Buraczki umyć, ugotować i obrać ze skórki. W drugim garnku ugotować ziemniaki w łupinach, a po przestudzeniu obrać je ze skórki. Ziemniaki, ogórki i jabłko pokroić w kostkę, cebulę drobno poszatkować, a śledzie pokroić na małe kawałki. W jednej misce połączyć ziemniaki, śledzie, odsączony groszek, cebulę, ogórki, jabłko i majonez – doprawić solą i pieprzem. Do drugiej miski zetrzeć buraczki, dodać cukier, sól i sok z cytryny. Na talerzu położyć warstwami obok siebie jedną i drugą sałatkę.
Jesteście gotowi na ostatkową imprezę? Z takimi pysznościami na pewno!
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|