KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
14 listopada 2017

Śniadaniowe wariacje - przepis na puszysty omlet w wersji na słodko i na słono

Nie masz pomysłu na śniadanie? Mamy dla Ciebie rewelacyjną propozycję! Omlet w wersji na słodko i na słono. Danie robi się bardzo szybko, jest niezwykle pożywne i, co najważniejsze, wyjątkowo smaczne. 

Wytrawny omlet z pomidorami

Składniki:

  •    4 jajka,
  •    50 ml mleka,
  •    łyżka masła (do rozgrzania na patelni),
  •    1 pomidor,
  •    2 plasterki szynki,
  •    1 kulka mozzarelli,
  •    pieprz i sól,
  •    możemy dodać również garść rukoli.

1. Szynkę kroimy w kostkę, mozzarellę i pomidora w plastry.
2. Jajka wbijamy do miski, dodajemy mleko, szczyptę soli i pieprzu, wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką. 
3. Na patelni (średniej wielkości) rozgrzewamy masło, wlewamy masę jajeczną i szybko układamy na niej szynkę pokrojona w kostkę. 

4. Po około 2 minutach przewracamy omlet na drugą stronę (najlepiej wykorzystać płaską szpatułkę) i smażymy na złoty kolor kolejne 2 minuty.
 5. Gotowy omlet przekładamy na talerz, układamy na nim mozzarellę, pomidorki i rukolę. Omlet składamy na pół. Smacznego!

Omlet na słodko pomarańczowo-śliwkowy

Składniki:

  •     2 jajka,
  •     3 łyżki mąki,
  •     3 łyżki mleka,
  •     powidła śliwkowe,
  •     2 łyżki serka mascarpone,
  •     1 łyżka cukru,
  •    1 łyżeczka cukru waniliowego,
  •     1 łyżka masła do smażenia,
  •     1 pomarańcza.

Wykonanie:

1. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. 
2. Żółtka mieszamy w osobnej misce z cukrem i cukrem waniliowym, mąka i mlekiem za pomocą trzepaczki. 
3. Białka należy delikatnie wmieszać do masy z żółtkami.
4. Masło rozgrzewamy na patelni i wlewamy masę omletową. Smażymy około 2 minut z każdej strony. 
5. Gotowy omlet przekładamy na talerz, smarujemy go serkiem mascarpone, powidłami i składamy na pół. Możesz posypać go dodatkowo cukrem pudrem i udekorować cząstkami pomarańczy. 

 

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione