Śniadaniowe wariacje - przepis na puszysty omlet w wersji na słodko i na słono
Wytrawny omlet z pomidorami
Składniki:
- 4 jajka,
- 50 ml mleka,
- łyżka masła (do rozgrzania na patelni),
- 1 pomidor,
- 2 plasterki szynki,
- 1 kulka mozzarelli,
- pieprz i sól,
- możemy dodać również garść rukoli.
1. Szynkę kroimy w kostkę, mozzarellę i pomidora w plastry.
2. Jajka wbijamy do miski, dodajemy mleko, szczyptę soli i pieprzu, wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką.
3. Na patelni (średniej wielkości) rozgrzewamy masło, wlewamy masę jajeczną i szybko układamy na niej szynkę pokrojona w kostkę.
4. Po około 2 minutach przewracamy omlet na drugą stronę (najlepiej wykorzystać płaską szpatułkę) i smażymy na złoty kolor kolejne 2 minuty.
5. Gotowy omlet przekładamy na talerz, układamy na nim mozzarellę, pomidorki i rukolę. Omlet składamy na pół. Smacznego!
Omlet na słodko pomarańczowo-śliwkowy
Składniki:
- 2 jajka,
- 3 łyżki mąki,
- 3 łyżki mleka,
- powidła śliwkowe,
- 2 łyżki serka mascarpone,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1 łyżka masła do smażenia,
- 1 pomarańcza.
Wykonanie:
1. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
2. Żółtka mieszamy w osobnej misce z cukrem i cukrem waniliowym, mąka i mlekiem za pomocą trzepaczki.
3. Białka należy delikatnie wmieszać do masy z żółtkami.
4. Masło rozgrzewamy na patelni i wlewamy masę omletową. Smażymy około 2 minut z każdej strony.
5. Gotowy omlet przekładamy na talerz, smarujemy go serkiem mascarpone, powidłami i składamy na pół. Możesz posypać go dodatkowo cukrem pudrem i udekorować cząstkami pomarańczy.
Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|