KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
16 listopada 2017

Przepis na delikatne, waniliowe muffiny z kawałkami czekolady

Muffiny to doskonała, słodka przekąska, którą uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Ich przygotowanie jest niezwykle szybkie i łatwe. Mamy dla Was przepis na waniliowe muffinki z kawałkami czekolady, które wychodzą wyjątkowo puszyste oraz smaczne. Przekonajcie się sami!

Składniki:  

  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g cukru,
  • 2 jaja,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 100 ml oleju,
  • 150 ml gazowanej wody mineralnej,
  • pół tabliczki gorzkiej (czekolady rozdrobnionej na małe kawałki).

Wykonanie:

  1. W jednej misce mieszamy wszystkie "suche" składniki - mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. 
  2. W drugiej misce za pomocą trzepaczki łączymy składniki "mokre" - gazowaną wodę mineralną, olej i jajka.
  3. Następnie łączymy składniki z obu misek - (suche dodajemy do mokrych). Dokładnie mieszamy. Na koniec za pomocą szpatułki dodajemy do masy kawałki czekolady.
  4. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i nakładamy do nich ciasto (do połowy wysokości).
  5. Muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 25 minut i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 

Czym różnią się muffiny od babeczek? 

Wiele osób zastanawia się czy muffiny i babeczki są tym samym? Otóż nie - istnieją między tymi wypiekami pewne różnice. 

Babeczki mają lżejszą strukturę, dlatego dobrze współgrają z polewami, kremami i lukrem. Tymczasem ciasto na muffiny jest odrobinę cięższe - tradycyjnie podawane były bez polewy i innych dodatków. Muffiny występują zarówno w słodkiej wersji, jak i w słonej - wytrawnej, np. z szynką i serem. Poza tym w babeczkach zwykle stosujemy masło, a w muffinach olej.

 

 

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione