Przepis na delikatne, waniliowe muffiny z kawałkami czekolady
Opublikowano 17.11.2017 r.
Muffiny to doskonała, słodka przekąska, którą uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Ich przygotowanie jest niezwykle szybkie i łatwe. Mamy dla Was przepis na waniliowe muffinki z kawałkami czekolady, które wychodzą wyjątkowo puszyste oraz smaczne. Przekonajcie się sami!
Przepis na waniliowe muffiny z kawałkami czekolady
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g cukru,
- 2 jaja,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 100 ml oleju,
- 150 ml gazowanej wody mineralnej,
- pół tabliczki gorzkiej (czekolady rozdrobnionej na małe kawałki).
Wykonanie:
- W jednej misce mieszamy wszystkie "suche" składniki - mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy.
- W drugiej misce za pomocą trzepaczki łączymy składniki "mokre" - gazowaną wodę mineralną, olej i jajka.
- Następnie łączymy składniki z obu misek - (suche dodajemy do mokrych). Dokładnie mieszamy. Na koniec za pomocą szpatułki dodajemy do masy kawałki czekolady.
- Formę na muffinki wykładamy papilotkami i nakładamy do nich ciasto (do połowy wysokości).
- Muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 25 minut i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Czym różnią się muffiny od babeczek?
Wiele osób zastanawia się czy muffiny i babeczki są tym samym? Otóż nie - istnieją między tymi wypiekami pewne różnice.
Babeczki mają lżejszą strukturę, dlatego dobrze współgrają z polewami, kremami i lukrem. Tymczasem ciasto na muffiny jest odrobinę cięższe - tradycyjnie podawane były bez polewy i innych dodatków. Muffiny występują zarówno w słodkiej wersji, jak i w słonej - wytrawnej, np. z szynką i serem. Poza tym w babeczkach zwykle stosujemy masło, a w muffinach olej.
Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|