KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
29 stycznia 2021

Tran - czy to najlepsza recepta na odporność?

Tran to olej z wątroby rekina lub dorsza. Warto go spożywać szczególnie w okresie jesienno-zimowym, ponieważ wzmacnia odporność. Poznaj jego właściwości i dowiedz się, czy zażywanie tranu niesie za sobą również inne korzyści.

Olej z wątroby dorsza lub rekina, popularnie zwany tranem jest skarbnicą witaminy A i D oraz kwasów tłuszczowych Omega-3. Od wieków jest znanym naturalnym środkiem na wzmocnienie odporności i zapobieganie krzywicy. Krzywica to choroba kości u dzieci spowodowana brakiem witaminy D. Jednak okazuje się, że to wcale nie jedyne zalety spożywania tranu. Bo zawarta w nim dawka składników odżywczych zmniejsza stany zapalne, wzmacnia wzrok i wspiera pracę mózgu.

W medycynie naturalnej olej z wątroby dorsza jest znanym lekarstwem na wiele problemów zdrowotnych.

1. Tran przeciwdziała krzywicy

Krzywica do powszechna dawniej choroba spowodowana niedoborem witaminy D, podczas której kości nie ulegają mineralizacji. W efekcie dochodzi do zmiękczenia kości i deformacji szkieletu u dzieci. Najlepszym źródłem witaminy D są promienie słońca, ale w okresie zimy jest ich zdecydowanie mniej. Przed odkryciem właściwości tranu wiele dzieci cierpiało na krzywicę kości. Dopiero po włączeniu oleju z wątroby rekina lub dorsza do codziennej diety dzieci zapadalność na tę chorobę drastycznie spadła.

Natomiast w latach 30. XX wieku w Stanach Zjednoczonych wzbogacano mleko odrobiną witaminy D. W połączeniu ze stosowaniem tranu doprowadziło to do momentu, gdy krzywica stała się rzadką chorobą.

2. Tran obniża ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 1.

Cukrzyca typu 1 jest chorobą autoimmunologiczną, która zwykle występuje u dzieci, ale jej dokładna przyczyna nie jest znana. Badanie przeprowadzone w Norwegii wykazało, że przyjmowanie oleju z wątroby dorsza w pierwszym roku życia może wiązać się z obniżeniem zachorowania na tę chorobę. Efekt ten przypisuje się skoncentrowanej dawce witaminy D, znajdującej się w tranie.

3. Tran zapobiega infekcjom

Olej z wątroby dorsza i rekina wzmacnia odporność, a w efekcie również zapobiega zachorowaniom na przeziębienie lub grypę. Za wzmocnienie układu odpornościowego prawdopodobnie odpowiada optymalna dawka witaminy D znajdująca się w tranie. Wyniki badań opublikowane w Journal of the American College of NutritionTrusted Source dowodzą, że suplementacja oleju z wątroby dorsza zmniejszyła liczbę wizyt u lekarzy z powodu chorób dróg oddechowych z 36 do 58%.

4. Tran wzmacnia wzrok

Olej z wątroby dorsza jest świetnym źródłem witaminy D i A, które dbają o prawidłowe widzenie. Witamina A jest szczególnie istotna dla poprawy wzroku, ale jest także przeciwutleniaczem oraz może zapobiegać uszkodzeniom wzroku prowadzącym do jaskry. Jaskra to choroba oczu, która może uszkodzić nerwy wzrokowe, a w efekcie doprowadzić do utraty wzroku lub ślepoty. Natomiast zawartość kwasów tłuszczowych Omega-3 w tranie może ułatwiać przepływ krwi do oczu, a w efekcie przyczyniać się do poprawy widzenia.

5. Tran zmniejsza depresję

Tran jest skarbnicą kwasów tłuszczowych Omega-3, które według badań zmniejszają objawy depresji. Przeprowadzone w Norwegii na ponad 20 tysiącach osób badanie wykazało, że ludzie, którzy regularnie spożywają olej z wątroby dorsza, byli o 30% mniej narażeni na objawy depresji. Badania sugerują także, że kwasy tłuszczowe Omega-3 mogą pozytywnie wpływać na pracę mózgu i nastrój.

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione