KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • województwo łódzkie
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Czarne jagody – naturalny lek na...

Opublikowano 01.07.2019 r.
Gdy brakuje witamin, a organizm jest osłabiony np. po chorobie, często mogą przytrafić się infekcje jamy ustnej, owrzodzenia języka, ust, ale również najróżniejsze ranki, otarcia, a także paradontoza. Przy tych dolegliwościach warto wykorzystać w kuracjach leczniczych czarne jagody oraz inne owoce jagodowe. Pamiętajmy, aby w sezonie poczynić zapasy mrożąc, susząc lub przygotowując dżem z tych owoców. Jak zatem wykorzystać czarne jagody przy dolegliwościach jamy ustnej? 

Czarne jagody na infekcje jamy ustnej

Kuracja polecana jest przy infekcji jamy ustnej, owrzodzeniu ust, języka, błony śluzowej, a także przy rankach w jamie ustnej i w paradontozie.

Późną wiosną i latem naturaliści polecają spożywanie dużej ilości czarnych jagód. Najlepiej żuć przez kilka minut świeże owoce. Zimą można wykorzystać owoce mrożone, suszone – wcześniej namoczone w wodzie lub domowe dżemy.

Prosty przepis na domowy dżem

1 kg owoców, ¼ kg cukru, pół szklanki soku jabłkowego, zagotować i gotować przez  45 minut, ciepły przekładać do słoików, można pasteryzować.

Infekcję dziąseł pomoże także zwalczyć szklanka ciepłej wody z 1 łyżeczką dżemu. Płyn należy wymieszać i pić 3-4 razy dziennie po 1-2 łyżki.

Regularne stosowanie jagodowych leków pomoże złagodzić i zmniejszyć owrzodzenia błony śluzowej oraz zagoić drobne ranki.

Owoce jagodowe lekarstwo dla jamy ustnej

Owoce jagodowe warto spożywać przy paradontozie, infekcjach jamy ustnej, słabych zębach oraz dziąsłach.
Do pielęgnacji jamy ustnej oraz utrzymania w zdrowiu i dobrej kondycji zębów i dziąseł, naturaliści zalecają regularne spożywanie owoców jagodowych: czarnych jagód, borówek i jeżyn. Podobne właściwości mają także wiśnie i czereśnie – bogate w składniki mineralne, witaminę C i beta-karoten. Najlepiej wybierać świeże owoce. 

Regularne żucie owoców jagodowych pozwala wydobyć z nich wszelkie niezbędne składniki, które wspomagają regenerację błony śluzowej, usprawniają kondycję i stan dziąseł oraz działają przeciwbakteryjnie.

 

 

kontakt1.jpg
Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Magdalena Przybylak-Zdanowicz dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Każdego roku opracowuje Ekologiczny Poradnik Księżycowy oraz współtworzy "Kalendarz Rolników". Współpracuje z czasopismem i portalem o produktach ekologicznych Biokurier.pl, oraz czasopismem dla rolników ekologicznych Eko Arka www.ekoarka.com.pl. Laureatka wyróżnienia w konkursie na najciekawszą publikację związaną z rolnictwem ekologicznym. Od kilku lat, wspólnie z mężem, prowadzi certyfikowane gospodarstwo ekologiczne na Warmii specjalizujące się w uprawie zbóż i roślin wysokobiałkowych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł.

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

 

 

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO