Rozgrzewające napoje i koktajle na jesień

Rozgrzewające napoje i koktajle na jesień
-
Kawa gotowana wg 5 przemian:
Składniki:
- 2 czubate łyżeczki kawy mielonej dobrej jakości;
- 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie);
- cynamon, imbir, kardamon, przyprawy korzenne;
- miód do posłodzenia;
- woda.
Wykonanie: w garnuszku zagotować ok. 1,5 – 2 szkl. wody. Dodać kawę, przyprawy i kakao (opcjonalnie). Gotować na małym ogniu ok. 7 minut. Odstawić do opadnięcia fusów. Przecedzić i przelać do kubeczka. Dosłodzić miodem lub innym ulubionym słodzidłem (np. syropem z agawy).
-
Napój imbirowy z pomarańczą, cytryną i goździkami
Składniki:
- kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka (obranego i pokrojonego na plasterki);
- kilka plastrów pomarańczy;
- kilka plasterków cytryny plus sok z 1 cytryny;
- 3-4 goździki;
- woda – ok. 2-3 szklanek;
- miód (opcjonalnie).
Wykonanie: zagotować wodę, dorzucić plasterki imbiru, plasterki pomarańczy i cytryny oraz goździki i gotować około 7 minut. W międzyczasie do kubka lub szklanki wycisnąć sok z połowy lub 1 całej cytryny (w zależności jaki smak chcemy uzyskać i jaki lubimy). Następnie zawartość garnuszka przelać do kubeczka. Wymieszać z sokiem z cytryny. Można dosłodzić miodem. Opcjonalnie można też udekorować plasterkami cytryny i pomarańczy. Napój świetnie rozgrzewa organizm, sprawdza się przy przeziębieniu i momentach gdy „coś nas bierze”. Dzięki zawartości imbiru, dobrze też działa na stawy i wykazuje właściwości przeciwzapalne.
-
Koktajl śliwkowo-czekoladowy
Składniki:
- 1 szklanka jogurtu;
- 5 suszonych śliwek (wcześniej namoczonych w gorącej wodzie do miękkości);
- 1 łyżeczka kakao;
- miód do smaku;
- 1 łyżeczka siemienia lnianego (zmielonego – inaczej lnu mielonego);
- kardamon do smaku.
Wykonanie: zmieszać w blenderze jogurt, śliwki, około 3-4 łyżek ze śliwek (lub więcej do odpowiedniej konsystencji), kakao, miód i kardamon. To pyszny koktajl, bardzo zdrowy, a na dodatek smakuje jak deser. Dzięki obecności suszonych śliwek i siemienia lnianego, pomaga w regulowaniu przemiany materii i świetnie działa na jelita.
-
Koktajl gruszkowy z kakao i masłem orzechowym
Składniki:
- 2 gruszki;
- mleko do odpowiedniej konsystencji;
- 1 łyżka kakao;
- 1 łyżka masła orzechowego;
- opcjonalnie – banan.
Wykonanie: wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Koktajl wspaniale smakuje po wysiłku fizycznym (na zimno), może być też pity na śniadanie (a nawet je zastąpić, jeśli nie chce nam się jeść, a chcemy zapewnić sobie dawkę energii), a także po lekkim podgrzaniu – wieczorem, przed snem.
Smacznego i ciepłej jesieni!
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|